Τρίτη 22 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απορρίπτονται οι πιέσεις

«Θέματα επιβίωσης ενός λαού δεν μπορούν να λυθούν με διαιτησία ενός ξένου, αλλά ούτε με προληπτική διαιτησία». Αυτό δήλωσε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί επανάληψη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, αλλά όχι με διαιτησία, χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις του παρελθόντος.

«Δεν δεχόμαστε να υπάρξει ξανά διαιτητικός ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», είπε. Συμπλήρωσε ακόμη: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε πιεστικά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού γιατί κάθε χρονικό ορόσημο που τίθεται είναι πηγή πίεσης προς τη δική μας πλευρά».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, θέλει «επανάληψη της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ, επανάληψη η οποία θα πρέπει να ικανοποιεί κάποιες προϋποθέσεις που από την πείρα του παρελθόντος απεδείχθη ότι ήταν αντιπαραγωγικές και όχι η καλύτερη διαδικασία». Ο κυπριακός ελληνισμός, πρόσθεσε, απορρίπτοντας το «σχέδιο Ανάν» δεν απέρριψε τη λύση αλλά αυτό ειδικά το σχέδιο, το οποίο δεν ικανοποιούσε τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. «Παραμένουμε πιστοί στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και αυτήν θα επιδιώξουμε με όλα τα διπλωματικά μέσα που είναι στη διάθεσή μας», κατέληξε.

Εξάλλου, ο νέος ειδικός εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Λεονίτ Αμπράμοφ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή στη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι παραδοσιακά η Ρωσία αποδίδει μεγάλη προσοχή στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα επεκταθεί.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος στους δημοσιογράφους χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρον» το «γεγονός ότι ο κ. Αμπράμοφ σας είπε ότι μιλούμε πια για προσφορά καλών υπηρεσιών εκ μέρους του ΓΓ, πράγμα το οποίο υποδηλεί ότι δεν υπάρχει επιδιαιτητικός ρόλος του ΓΓ». Ο υπουργός δήλωσε πως το συμπέρασμά του από τις συνομιλίες είναι ότι «θα τύχουμε της αρωγής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην πορεία μας στο Κυπριακό τουλάχιστον όσον αφορά τα θέματα που αφορούν το Συμβούλιο Ασφαλείας και ευρύτερα τα Ηνωμένα Εθνη». Πρόσθεσε ότι οι επαφές με τους επισήμους των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχιστούν και «θα γίνουν πιο εντατικές και στο μέλλον».

Στο μεταξύ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατηγόρησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, πως ακολουθεί την γκεμπελική μέθοδο προπαγάνδας, και πρόσθεσε ότι καταλήγει να πιστεύει στο τέλος «εκείνα τα ψεύδη τα οποία λέει και διαδίδει και τις πασιφανώς λανθασμένες εκτιμήσεις του όσον αφορά τις πολιτικές πραγματικότητες».

Σχολιάζοντας πρόσφατη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού στην εφημερίδα «Σαμπάχ» της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος είπε πως ο Γκιουλ «προσπαθεί από τη μια να επιρρίψει ευθύνες στη δική μας πλευρά ή να λέει ότι η ευθύνη για την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της Χάγης έπρεπε να πέσει στην πλάτη του Τάσσου Παπαδόπουλου, χωρίς να θυμάται ότι εκεί ήταν ακριβώς η απόδειξη της απόλυτης αδιαλλαξίας της Τουρκίας, και εκ μέρους του Ντενκτάς ο οποίος είχε δηλώσει από πολύ πριν ότι πάει για να απορρίψει το σχέδιο, και η αδιαλλαξία της Τουρκίας όσον αφορά τις διευθετήσεις ασφάλειας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Χάγη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε: «Οι δικές μας θέσεις ήταν απόλυτα καθαρές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει έγγραφο πριν τη Χάγη, στις 28 Φεβρουαρίου 2003 στον ΓΓ με τις θέσεις μας, είχε πει ότι εκείνες οι θέσεις εξακολουθούν να ισχύουν, παρέμεναν στο τραπέζι, ότι δε θα υπέβαλλε άλλες εισηγήσεις ή θα ήγειρε άλλα θέματα εάν δεν εγείρονταν άλλα θέματα από την πλευρά της Τουρκίας, που όπως είδατε ηγέρθησαν, και ότι θα χρειαζόταν χρόνος για ενημέρωση των πολιτών».

Σημείωσε ακόμη πως «επαίρεται ο κ. Γκιουλ, λέγοντας ότι δεν υποχρεώθηκε η Τουρκία να αποσύρει ούτε ένα στρατιώτη, ούτε να δώσει έστω ένα τετραγωνικό μίλι εδάφους». Επ' αυτού τόνισε: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κ. Γκιουλ ότι η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος, έδαφος κράτους πλήρους μέλους της ΕΕ και ότι τα πληθυσμιακά δεδομένα είναι 82% Ελληνοκυπρίων και 18% Τουρκοκυπρίων». Αυτό «είναι λιγότερο ποσοστό από ό,τι το ποσοστό των Κούρδων στην ίδια την Τουρκία», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ