Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Το αμερικανικό «μοντέλο»

Οταν την περασμένη δεκαετία τέθηκε σε εφαρμογή η NAFTA (Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου) μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού, η προπαγάνδα της «νέας τάξης» μιλούσε για οικονομική ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας, αμοιβαίο όφελος και «καλύτερες μέρες» για τις ασθενέστερες χώρες και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα.

*

Τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης για τους φτωχούς της περιοχής ήταν καταστροφικά. Με την εφαρμογή της NAFTA (την επέκταση της οποίας επιδιώκει σε παναμερικανικό επίπεδο ο Μπους κατά τη Σύνοδο που διεξάγεται στην Αργεντινή) στις ΗΠΑ χάθηκαν πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας, λόγω της μεταστέγασης αμερικανικών επιχειρήσεων στο «φτηνότερου εργατικού κόστους» Μεξικό. Πόσο, όμως, βοηθήθηκε το Μεξικό; Ιδού: Στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων, το μεξικανικό νόμισμα υποτιμήθηκε, οι Μεξικάνοι που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκαν κατά 10 εκατομμύρια (!), πάνω από 30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν. Οσο για τον Καναδά βρέθηκε αντιμέτωπος με αγωγές εναντίον του από εταιρίες που εφάρμοσαν την παράγραφο της συμφωνίας η οποία παραχωρεί στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να διεκδικούν αποζημιώσεις όταν μια κυβέρνηση εφαρμόζει νόμους που περιορίζουν τα κέρδη τους!

*

Η αμερικανική ήπειρος δεν είναι μακριά. Πολύ περισσότερο που η πολιτική της «καλής» μας ΕΕ για την ευρωπαϊκή ήπειρο είναι ακριβώς αυτή που ακολουθούν οι ΗΠΑ πέραν του Ατλαντικού.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ