Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Τα εθνικά μας συμφέροντα δε συμβαδίζουν με των συμμάχων μας

Ανακοίνωση για την εξωτερική πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), με ανακοίνωσή της αναφορικά με την εξωτερική πολιτική στα εθνικά θέματα, σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ανέδειξαν ως κυρίαρχο στόχο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας την πλήρη ταύτιση με το ΝΑΤΟ και την αφομοίωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Διακήρυξαν και συνεχίζουν να διατυμπανίζουν πως οι δύο αυτοί οργανισμοί παρέχουν ασφάλεια ενώ τα εθνικά μας θέματα θα βρουν τη δικαίωσή τους μόνο με τη σύμπραξη στους σχεδιασμούς και στις δράσεις τους. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε, αφού κανένα από τα σοβαρά προβλήματα (δηλαδή, τα εθνικά μας θέματα) δεν είχε θετική εξέλιξη. Αντίθετα, όσο οι κυβερνήσεις υποχωρούσαν και υποχωρούν στις πιέσεις και στις απαιτήσεις των ΗΠΑ-ΕΕ και των γειτόνων μας, τις οποίες στηρίζουν, τόσο οι πιέσεις αυξάνονται και οι διεκδικήσεις υλοποιούνται εις βάρος μας. Δεν αξιοποίησαν κανένα "πλεονέκτημα" από την ιδιότητά μας ως μέλους του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ, όπως καθημερινά πλέον αποδεικνύεται. Αντίθετα, μεγιστοποιήθηκαν όλα τα μειονεκτήματα από αυτές τις σχέσεις. Ετσι έχουμε:

- Τις υποχωρήσεις στο Αιγαίο (Ιμια, γκρίζες ζώνες, αεροδιάδρομοι, σταδιακή αύξηση παραβιάσεων και παραβάσεων, θέματα έρευνας και διάσωσης, διόγκωση απαιτήσεων σε κάθε νέα φάση διαπραγματεύσεων, συντήρηση του Casus Belli - αιτία πολέμου...)

- Την ουσιαστική τριχοτόμηση της Κύπρου (μην ξεχνάμε την κυριαρχία των Αγγλων επί μεγάλου τμήματος του νησιού) και τη μη αναγνώρισή της ως ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία. Την ίδια στιγμή εμφανίζεται η ελληνική πλευρά, να τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κίνδυνος επιβολής σχεδίου τύπου Ανάν υφίσταται πάντοτε και αυξάνει. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις κόπτονται για την εφαρμογή του. Κάτι τέτοιο θα σημάνει μετεξέλιξη της Κύπρου σε προτεκτοράτο με διαχειριστές τους Βρετανούς.

- Τις αλλαγές συνόρων στην περιοχή μας μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, όπου έχει συμπράξει η χώρα μας. Ακολουθεί το Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζονται και "απελευθερωτικοί" στρατοί και μέσα σε περιοχές της Σερβίας (Πρέσεβο). Η επανεμφάνιση των Τσάμηδων ως προβλήματος στις σχέσεις με την Αλβανία δεν είναι άμοιρη της πολιτικής, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μας.

- Το ζήτημα του ονόματος της FYROM (Σκόπια) συνεχίζει να ταλανίζει, ενώ θα μπορούσε να έχει λυθεί σε δεδομένες ευκαιρίες, που δεν αξιοποιήθηκαν.

- Συμμετοχή ή έμπρακτη βοήθεια στους τυχοδιωκτικούς πολέμους και επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά τρίτων χωρών. Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, εταιρίες, και μη κυβερνητικές οργανώσεις βοηθούν στις επιχειρήσεις αυτές. Ο Ευρωστρατός σταδιακά ανδρούται και αναλαμβάνει παρόμοιους ρόλους.

Οι δυσμενείς εξελίξεις είναι αποτελέσματα ενδοτικής πολιτικής των κυβερνήσεών μας. Ο αμερικανικός στρατός έρχεται σε νέες βάσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και έτσι θα βρίσκεται παντού στα Βαλκάνια. Προφανώς για έλεγχο των οδών διέλευσης των ενεργειακών πόρων. Η εκεί έλευσή τους προοιωνίζεται δεινά για την περιοχή. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις υποχωρήσεις. Τα εθνικά μας συμφέροντα δε συμβαδίζουν με των συμμάχων μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ