«Κωστής Μπαστιάς (Δημοσιογραφία - Θέατρο-Λογοτεχνία)» τιτλοφορείται η χρήσιμη για τους μελετητές της ιστορίας του θεάτρου και της λογοτεχνίας μας (από τα 1918 έως τη δεκαετία του 1960) βιογραφία του Γιάννη Κ. Μπαστιά. Η εικονογραφημένη με πλήθος φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντων βιογραφία (παρουσιάστηκε προχτές από τις εκδόσεις «Καστανιώτης»), είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας του συγγραφέα πάνω στο έργο του πατέρα του Κωστή Μπαστιά - συγγραφέα, μελετητή και κριτικού της λογοτεχνίας, εκδότη λογοτεχνικών περιοδικών, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής.
Ο βιογραφία αρχίζει από τη Σύρα, στα 1918, οπότε ο νεαρός σοσιαλιστής Κωστής Μπαστιάς (Αιμίλιος - Κωνσταντίνος Μπαστουνόπουλος) εκδίδει το σοσιαλιστικό φιλολογικό περιοδικό «Αναγέννησις» (όπου δημοσίευε και κείμενα των Μαρξ και Λασάλ). Συνεργαζόμενος με τη σοσιαλιστική «Φεντερασιόν» της Θεσσαλονίκης και τον ιδρυτή της, Αβραάμ Μπεναρόγια, ο Μπαστιάς πρωτοστατεί στην ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, του Μορφωτικού Εργατικού Ομίλου Σύρας, στην απεργία των κλωστοϋφαντουργών, στον πρώτο γιορτασμό στο νησί της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όπως και στο γιορτασμό της το 1919.
Η βιογραφία, προστιθέμενη στα προηγούμενα βιβλία του Γιάννη Μπαστιά (το δίτομο «Ο Κωστής Μπαστιάς στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Χρονογραφία - Εργογραφία - Βιβλιογραφία)» και στους δύο τόμους με τίτλο «Κωστής Μπαστιάς "Φιλολογικοί περίπατοι"» (ανθολόγηση κειμένων και συνεντεύξεων του Κ. Μπαστιά με λογοτέχνες), «αναπαριστά» τη ζωή και το έργο του Κ. Μπαστιά (σ.σ. ο οποίος αμαύρωσε το σοσιαλιστικό του παρελθόν, δεχόμενος, επί μεταξικής δικτατορίας, να διευθύνει το Εθνικό Θέατρο και τη Λυρική Σκηνή), αλλά και μεγάλες μορφές της λογοτεχνικής και θεατρικής ιστορίας μας.