Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τι είναι»... το Ιδρυμα Ωνάση;

Προς... «αναζήτηση» του «χαρακτήρα» του Ιδρύματος Ωνάση στη Ν. Υόρκη θα «τρέξει» η Διεύθυνση Μουσείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, μετά την «εμπλοκή» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (στη συνεδρίαση της 24/10), με αφορμή τον προσωρινό δανεισμό έργων από το Μουσείο Μπενάκη, στο Ιδρυμα.

Συγκεκριμένα, το Μουσείο Μπενάκη αιτήθηκε τον προσωρινό δανεισμό 151 αντικειμένων (μεταξύ αυτών άμφια, ενδυμασίες, κοσμήματα, τη «Γένεση» του Ελ Γκρέκο) προς το Ιδρυμα Ωνάση, από 10/11 - 31/5/2006, για να παρουσιαστούν στην έκθεση με τίτλο «Από το Βυζάντιο στη νεότερη Ελλάδα». «Αίφνης», μέλος του ΚΑΣ «θυμάται», ότι σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, ο δανεισμός αρχαίων αντικειμένων μπορεί να γίνεται μόνο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και μουσεία. Ετσι, το ΚΑΣ «χρέωσε» τη Διεύθυνση Μουσείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για να «βρει» τι από τα δύο είναι το Ιδρυμα Ωνάση.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να ήταν απλώς κωμικά, ωστόσο είναι περισσότερο τραγικά, αφού μιλάμε για εξαγωγή αντικειμένων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μάλιστα σε φορείς για τους οποίους η Αρχαιολογική Υπηρεσία φαίνεται πως δε γνωρίζει(;) το χαρακτήρα τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ