Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
Δυσβάσταχτα βάρη απ' την αντιλαϊκή πολιτική

Η διέξοδος υπάρχει στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, που θα διεκδικήσει την εξουσία, τονίζει στο μήνυμά της η ΓΓ του ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα

Η προστασία της μητρότητας, του παιδιού και της οικογένειας συνολικά ανήκουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους τονίζει το ΚΚΕ
Η προστασία της μητρότητας, του παιδιού και της οικογένειας συνολικά ανήκουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους τονίζει το ΚΚΕ
Με πολλαπλάσια βάρη - όπως και όλες τις λαϊκές οικογένειες - εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκει τις πολύτεκνες οικογένειες και η φετινή Μέρα των Πολυτέκνων, όπως έχει καθιερωθεί η 30ή Οκτώβρη. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων που ΠΑΣΟΚ δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης και ενίσχυσης των πολύτεκνων οικογενειών.

Στο μήνυμά της προς την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ), με αφορμή τη μεθαυριανή Μέρα των Πολυτέκνων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνει: «Μετά το συνέδριό σας στη Μυτιλήνη, η ημέρα των Πολυτέκνων είναι άλλη μια ευκαιρία για επικοινωνία μαζί σας και για να σας εκφράσουμε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα σας».

«Σήμερα, συνεχίζει η Αλέκα Παπαρήγα, η λαϊκή οικογένεια και ιδιαίτερα η πολύτεκνη, πλήττεται πολύπλευρα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Η αυξανόμενη ανεργία, η μερική απασχόληση, ο περιορισμός συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση τομέων και οργανισμών κοινοτικής πολιτικής (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια κ.λπ.), ο περιορισμός των κοινοτικών παροχών, το χτύπημα των μικρομεσαίων εμπόρων και βιοτεχνών, η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, η αύξηση των τιμών μιας σειράς βασικών καταναλωτικών προϊόντων, είναι στοιχεία που αποδεικνύουν τα δυσβάστακτα βάρη που καλείται να σηκώσει η οικογένεια. Τα βάρη αυτά είναι πολλαπλάσια για τις πολύτεκνες οικογένειες, γι' αυτό σας καλούμε να εναντιωθείτε σ' αυτή την πολιτική και να καταδικάσετε τα κόμματα που την υπηρετούν. Από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής κερδισμένοι βγαίνουν μόνο μια χούφτα πλουτοκράτες. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι οικογένειές τους μετράνε μόνο απώλειες».

«Υπάρχει, διέξοδος, τονίζει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για συσπείρωση και πάλη που την έχει καταθέσει στον ελληνικό λαό. Για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου που θα διεκδικήσει την εξουσία, για να πάρουν οι λαϊκές δυνάμεις την τύχη στα χέρια τους και να σχεδιάσουν την οικονομία με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών τους. Σ' αυτές τις συνθήκες της λαϊκής οικονομίας μπορούν να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα στη δουλιά, στη μόρφωση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στον πολιτισμό. Τότε μόνο μπορεί να στηριχτεί πραγματικά η οικογένεια, παίρνοντας υπόψη τις συλλογικές ανάγκες της και ιδιαίτερα στα πρώτα δύσκολα βήματά της ή όταν είναι πολυμελής. Γιατί η προστασία της μητρότητας, του παιδιού, της οικογένειας συνολικά είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους».

«Το ΚΚΕ, συνεχίζει το μήνυμα, καλεί τους πολύτεκνους μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το λαϊκό κίνημα να παλέψουν για:

  • Πλήρη - σταθερή εργασία με 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο.
  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ και κατώτερες συντάξεις 1.050 ευρώ.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 χρόνια για τις γυναίκες.
  • Προστασία του αγροτικού εισοδήματος και κατώτερη σύνταξη 420 ευρώ.
  • Δημιουργία βιοτεχνικών πάρκων με κρατική χρηματοδότηση.
  • Φορολόγηση των επαγγελματοβιοτεχνών με βάση τα πραγματικά έσοδα. Λειτουργία καταστημάτων με ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο και Κυριακή αργία.
  • Δημιουργία ολοκληρωμένου κρατικού δικτύου κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν παροχές για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα ΑΜΕΑ.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Αφορολόγητο όριο για την πολύτεκνη οικογένεια τα 50.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με την αύξηση του τιμαρίθμου.
  • Αύξηση πολυτεκνικών επιδομάτων και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
  • Αντισεισμική θωράκιση, διαχείριση του νερού, αποχετευτικά, αντιπλημμυρικά και έργα λαϊκής στέγης».

Και το μήνυμα καταλήγει: «Η συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων με την πάλη της έχει τη δύναμη να αποσπά κατακτήσεις, να παρεμποδίζει τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων και τελικά να κάνει όλα τα παραπάνω πραγματικότητα, για να ζει ο λαός όπως του πρέπει. Σας εύχομαι δύναμη για τους επερχόμενους αγώνες».

Δικομματική υποκρισία

Ξεχειλίζει η υποκρισία στα μηνύματα που έστειλαν προς την ΑΣΠΕ τόσο ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος αναλώνεται σε ευχολόγια.

Ο πρωθυπουργός με δαγκωμένα λόγια αναφέρει ότι οι υποσχέσεις που έδωσε ως αξιωματική αντιπολίτευση «ισχύουν στο ακέραια με ορίζοντα τετραετίας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με βαρύγδουπες εκφράσεις... διαβεβαιώνει ότι το «ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να δίνει τον καθημερινό αγώνα σε κάθε πεδίο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής για τη διατήρηση και τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας και φροντίδας των πολύτεκνων οικογενειών».

Ευρωυποσχέσεις δίνει ο Αλ. Αλαβάνος στο μήνυμά του που καταλήγει ως εξής: «Ο ΣΥΝ με τους εταίρους του στην Ευρώπη, ιδίως στο πλαίσιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα εξακολουθήσει με συνέπεια να υποστηρίζει την ανάπτυξη με οικολογική ισορροπία και κοινωνική αναφορά».

Μηνύματα έστειλαν ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πρόταση του ΚΚΕ οδηγεί το λαό στην ευημερία(2009-09-20 00:00:00.0)
«Μπλε» αντιγραφή των «πράσινων» αποκλεισμών(2004-12-24 00:00:00.0)
Οικονομική στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών(2004-10-24 00:00:00.0)
Δημογραφική παρακμή των χωριών(2002-10-25 00:00:00.0)
Τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται στη δημιουργία οικογένειας(2001-05-05 00:00:00.0)
Κόβονται οι συντάξεις των πολυτέκνων(1996-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ