Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μακρύς, σκληρός, αιματηρός χειμώνας

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ο αφγανικός χειμώνας, λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων, «παραδοσιακά» σηματοδοτεί τη διακοπή του πολέμου στη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια - γιατί τόσα ζουν οι κάτοικοί της σε εμπόλεμη κατάσταση. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνει η εφημερίδα Asia Times, οι δυνάμεις που πολεμούν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους που έχουν επιβάλει κατοχή στη χώρα έχουν μεταβάλει τους όρους διεξαγωγής του πολέμου. Πριν από δύο χρόνια, το χειμώνα, σημειώθηκαν οι πρώτες επιθέσεις αυτοκτονίας στην ιστορία της χώρας. Και πέρυσι, το 2004, οι σποραδικές αντάρτικες επιθέσεις δε σταμάτησαν ποτέ.

Αυτό το χειμώνα, οι Ταλιμπάν σχεδίαζαν να προσελκύσουν ορισμένους πολέμαρχους στον πόλεμό τους, δελεάζοντάς τους με υποσχέσεις προστασίας στις δραστηριότητές τους: Την καλλιέργεια παπαρούνας, την παρασκευή και το λαθρεμπόριο οπίου και ηρωίνης - όσους, εν πάση περιπτώσει, δε διαθέτουν αρκετά μεγάλους ιδιωτικούς στρατούς, ή δεν έχουν επαρκώς καλές επαφές με τους κατοχικούς.

Ωστόσο, η πολεμική τους εκστρατεία διαθέτει πλέον μια ακόμη «ενίσχυση», σε επίπεδο προπαγάνδας: Μετά τις αναφορές περί σύλησης του κορανίου στο Γκουαντανάμο και το Μπάγκραμ, οι αναφορές στα ΜΜΕ για τη σύληση σορών μαχητών των Ταλιμπάν από Αμερικανούς στρατιώτες ειδικευμένους στις «ψυχολογικές επιχειρήσεις», γνωστότερες στη στρατιωτική ιδιόλεκτο των ΗΠΑ ως psyops, ξεσηκώνουν άλλο ένα κύμα οργής σε μεγάλο μέρος των μουσουλμάνων. Ακόμη και ο πρώην άνθρωπος της CIA, Χάμιντ Καρζάι, ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος του Αφγανιστάν, αναγκάστηκε να πει ότι «καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο την ασέβεια σε ανθρώπινα σώματα, είτε είναι εχθρών, είτε φίλων». Ο χαρακτήρας της προσβολής των σορών των Ταλιμπάν - το ότι οι Αμερικανοί τα είχαν στρέψει προς τη Μέκκα - και τα όσα είπαν, όπως καταγράφηκαν στο βίντεο ενός «ενσωματωμένου» δημοσιογράφου του αυστραλιανού τηλεοπτικού δικτύου SBS, καθιστούν το πράγμα ακόμα περισσότερο εκρηκτικό.

Στην περίπλοκη φυλετική δομή του Αφγανιστάν, συνεκτικός δεσμός της οποίας είναι το ισλάμ, αυτή η προσβολή θα έχει πολύ ευρύτερες συνέπειες από όσο νομίζουν οι Αμερικανοί, οι πρεσβείες των οποίων σε όλο τον κόσμο έσπευσαν, κατόπιν οδηγιών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να εκδώσουν δελτία Τύπου, στα οποία επιχείρησαν να πείσουν - όχι πολύ πειστικά - ότι όσα απεικονίζονται στο βίντεο είναι μια «εξαίρεση», λόγω υπερβάλλοντος ζήλου. Πράγμα, που μοιάζει απίθανο, με δεδομένο ότι τέτοιες «πρωτοβουλίες» δεν αναλαμβάνονται από χαμηλόβαθμους, ούτε τυχαία.

Παράλληλα, η προσπάθεια των Αμερικανών να δημιουργήσουν ένα κίνημα «αντίβαρο» στους Ταλιμπάν, το «Jaishul Muslim», τελικά στράφηκε εναντίον τους: Τα μέλη της ομάδας που δημιουργήθηκε με στόχο να διασπαστούν οι Ταλιμπάν τελικά ...ενώθηκε με αυτούς, αλλά οι Ταλιμπάν τους θεώρησαν «αναξιόπιστους» και τους εξεδίωξαν από τις τάξεις τους. Τώρα, οι περισσότεροι πολέμαρχοι του νότου στρέφονται - ξανά - στους Ταλιμπάν.

Ο σεισμός στο Πακιστάν και η μεταφορά μεγάλου μέρους των δυνάμεων που στάθμευαν εκεί στις σεισμόπληκτες περιοχές, συμβάλλει στην «ευνοϊκή» συγκυρία για τους Ταλιμπάν: Μπορούν, ξανά, να δρουν στις ορεινές μεθοριακές περιοχές σχεδόν ανενόχλητοι, αφού, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί ήδη επιχειρούν εκεί, δεν καταφέρνουν να τους «εξουδετερώσουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ξεπλένουν» το έγκλημα πολέμου(2005-11-29 00:00:00.0)
Εγκληματίας πολέμου επικεφαλής του στρατού...(2005-03-03 00:00:00.0)
Πόλεμος, ναρκωτικά και «εκλογές»(2004-06-06 00:00:00.0)
Αμφίβολη «εκεχειρία» μετά τις σφαγές(2003-10-10 00:00:00.0)
Ο «πονοκέφαλος» της χερσαίας επέμβασης(2001-11-07 00:00:00.0)
«Δεν παραδίδουμε τον μπιν Λάντεν»(2001-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ