Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συνεπής σε αντιλαϊκή κατεύθυνση

Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να καταλογίσουμε στο ΠΑΣΟΚ «συνέπεια» ως προς τις θέσεις του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ). Ως κυβέρνηση δρομολόγησε μια σειρά από νομοθετήματα και πρακτικές - όπως αυτές εκπορεύονταν από τις αντίστοιχες πολιτικές που χαράσσονται στις Βρυξέλλες - προκειμένου οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν αποκλειστικά και μόνο προς όφελος του συστήματος, ως συστατικό στοιχείο του αστικού κράτους. Ως αντιπολίτευση συνεχίζει να υπερασπίζεται αυτό το στόχο, με περισσότερο προωθημένες απόψεις που επιβάλλει η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το στίγμα αυτών των απόψεων έδωσε με σαφήνεια ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, και προχτές, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι η Αυτοδιοίκηση είναι φορέας υλοποίησης αντιλαϊκών επιλογών, για τις οποίες μάλιστα οι δημότες θα πρέπει να πληρώνουν αδρά. Κεντρικό σύνθημα της πολιτικής που υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ - χωρίς να διαφέρει καθόλου στο βασικό στόχο με τη ΝΔ - είναι η δημιουργία νέων μηχανισμών στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι θα ασκούν πολιτικές που μέχρι τώρα ή πρόσφατα ασκούσε το κράτος, αλλά και άλλες που εξυπηρετούν τη δράση του κεφαλαίου, με τον δημότη να επωμίζεται το κόστος. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, τομείς που θα πρέπει να περάσουν στην ΤΑ είναι «η παιδεία, η κοινωνική πολιτική, η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, η προστασία της εργασίας, του πολιτισμού, του τουρισμού, της υλοποίησης της τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης»! Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί και κατεύθυνση της ΕΕ προς τα κράτη - μέλη της, προκειμένου από τη μια μεριά να περιοριστούν οι κρατικές κοινωνικές δαπάνες (που μετακυλίονται στους δημότες) και από την άλλη να κατευθύνονται οι αντιδράσεις για μια σειρά αντιλαϊκές πολιτικές κυρίως στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ώστε να φτάνουν αποδυναμωμένες στο κράτος. Δηλαδή, οι μηχανισμοί Αυτοδιοίκησης καλούνται να λειτουργήσουν από τη μια ως βασικοί μοχλοί εφαρμογής μιας πολιτικής ενάντια στο λαό και από την άλλη ως... απορροφητήρας αντιδράσεων.

Για το σκοπό αυτό, προτείνει το ΠΑΣΟΚ «ισχυρότερους», μεγαλύτερους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - συγκεκριμένα προτείνεται η μείωση των δήμων με εθελοντικές καταρχήν συνενώσεις και η θεσμοθέτηση δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας - ώστε να συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερο η εξουσία και να ενισχυθεί το καπιταλιστικό κράτος. Αλλωστε, ήδη από το 1998, με τη θεσμοθέτηση του «Καποδίστρια» αυτό επιχειρούνταν. Ως αποτελεσματική διοίκηση εννοούν το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ, ανάμεσα σε άλλα, την επιβολή φορολογίας από τους δήμους στους δημότες. Και σε αυτό ομονοούν και οι δυνάμεις των παραπάνω κομμάτων στα όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ), στο όνομα μάλιστα της δήθεν αυτονόμησης του θεσμού από το κράτος! Οπως ομονοούν στη συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, στην παράδοση υπηρεσιών ή αρμοδιοτήτων της σε ανώνυμες εταιρίες και τόσα άλλα...

Είναι προφανές ότι αυτή η πολιτική μόνο σε όφελος του λαού δεν είναι. Και πρέπει γι' αυτό αποφασιστικά να καταδικαστεί. Και να ενισχυθούν οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν τη συνολική ανατροπή και αλλαγή της κατάστασης, όχι μόνο στην Αυτοδιοίκηση αλλά συνολικά του κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Μόνο έτσι και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί λαογέννητοι, που θα μπουν στην υπηρεσία πραγματικά των λαϊκών συμφερόντων.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ