Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δε θα σταματήσουν

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν έχει πάτο η αισχροκέρδεια, που συνοδεύει το ανελέητο κυνήγι του κέρδους. Αυτό απέδειξαν με τον πλέον επίσημο τρόπο για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα ελέγχων της Νομαρχίας της Αθήνας σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ - μερικές απ' αυτές ισχυρίζονται ότι το μέγεθός τους αποτελεί ...«εγγύηση» - σύμφωνα με τα οποία σε δεκάδες προϊόντα επιβάλλεται η ...ταχύτερη αύξηση τιμής: Αυτή που διαπιστώνεται ανάμεσα στο ράφι και στο ταμείο! Δηλαδή, η τιμή των προϊόντων στο ράφι είναι χαμηλότερη από αυτή που «χτυπάει» η ταμειακή μηχανή μέχρι και 25%. Ομως, τόσο η δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων, όσο και η παραπομπή στον εισαγγελέα είναι φανερό ότι δε θα σταματήσει, τόσο αυτή, όσο και όλες τις άλλες μορφές - νόμιμες και παράνομες - της συστηματικής καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων. Με κάτι τέτοιες «κορόνες» και λεονταρισμούς δεν ιδρώνει το αυτί των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πόσο μάλλον, όταν τέτοιες πρακτικές είναι συνυφασμένες με την πολιτική του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς», την πολιτική της ενίσχυσης με κάθε τρόπο των μονοπωλίων και της αύξησης των κερδών τους.

Κι αν αναρωτιέστε, πώς γίνεται και πραγματοποιούνται τέτοιοι έλεγχοι, πάρτε υπόψη σας τα εξής: Πρώτον, γίνονται για να ριχτεί στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Δεύτερον, έχουμε ουσιαστικά μπει στην προεκλογική περίοδο των νομαρχιακών εκλογών του 2006...

Επεσε το ... ταβάνι

Με γέλια αντιμετωπίστηκε το ...απρόοπτο που συνέβη χτες κατά τη πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Ηταν λίγο μετά την ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης που είχε πει τα μύρια όσα για την ...απλόχερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προηγούμενη, τωρινή και μελλοντική. Είχαν μιλήσει και οι πλέον αρμόδιοι γενικοί γραμματείς και άλλα στελέχη, οπότε ήρθε η σειρά του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου να απευθύνει ένα μικρό, τυπικό χαιρετισμό. Και πάνω που έλεγε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης, «είμαι πεπεισμένος ότι θα λειτουργ...», τότε ακριβώς βρήκε την ώρα να γκρεμιστεί το μισό τμήμα της επιγραφής που είχε αναρτηθεί πίσω απο την ηγεσία του υπουργείου, στο οποίο αναγραφόταν «Υπουργείο Ανάπτυξης - Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει κανείς.

«Δεν μας πτοούν αυτά», έσπευσε να πει ετοιμόλογος ο Γ. Παπαθανασίου, αλλά η ...ζημιά είχε γίνει. Κι όπως είπε αυθόρμητα ένας συνάδελφος δημοσιογράφος, «θα πέσει το ταβάνι να μας πλακώσει με αυτά που λένε»..!

Θαυμάστε τον..!

Ανακηρύττει «ευεργέτη» της Νάουσας τον Λαναρά που ο λαός της πόλης έχει χαρακτηρίσει νεκροθάφτη της εργατικής τάξης. Ορκίζεται πίστη στην ανταγωνιστικότητα, συμφωνεί και προωθεί τις ελαστικές μορφές εργασίας. Μέσα από συσκέψεις, προσπαθεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους σε υποταγή στα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις.

Δηλώνει συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Λαναρά και στους εκατοντάδες απολυμένους που άφησε πίσω του ο ...«ευεργέτης». Και, ταυτόχρονα, διεκδικεί προγράμματα μερικής δουλιάς, μερικού μεροκάματου και μερικής ασφάλισης, για να απορροφηθούν οι αναπόφευκτοι κραδασμοί, εξαιτίας της πολιτικής που υπηρετεί.

Την επόμενη στιγμή, βάζει τους απολυμένους της ΤΡΙΚΟΛΑΝ να υπογράψουν «σύμβαση εργασίας δούλου» για την 18μηνη μερική απασχόλησή τους, στο πλαίσιο της υλοποίησης σχετικών κυβερνητικών δεσμεύσεων για 20 από αυτούς. Ετσι, διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τη σύμβαση σε περίπτωση που δεν ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου, με τη σχετική χρηματοδότηση και ο απολυμένος να μην πληρωθεί για τη δουλιά που παρείχε και φυσικά να μην πάρει καμία αποζημίωση.

Ο δήμαρχος Νάουσας υπηρετεί πιστά το ρόλο της Αυτοδιοίκησης όπως τον έχουν διαμορφώσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ως μηχανισμό του κράτους για την προώθηση της κυρίαρχης πολιτικής.

Κατευθυνόμενη... «συμμετοχικότητα»

Η «συμμετοχικότητα», που έχει καταντήσει πλέον σλόγκαν για το ΠΑΣΟΚ και «κοτσάρεται» σε κάθε τι που λένε, πήρε και πάλι τη μορφή... ερωτηματολογίου, τούτη τη φορά, για την κατάσταση στην Εκπαίδευση. Τα μέλη του Κινήματος, λοιπόν, καλούνται να συμβάλλουν στην καταγραφή των ελλείψεων στα σχολεία ή, πιο σωστά, των ελλείψεων, που το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως τέτοιες και μετά να πουν τη γνώμη τους, για τον τρόπο αντιμετώπισής τους, «συμμετέχοντας» στη χειραγώγησή τους...

Για παράδειγμα, σημειώνει το ερωτηματολόγιο: «Αν η υλικοτεχνική υποδομή δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, αλλά άλλων φορέων, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη»; Για να ακολουθήσει η ερώτηση «ποιος θα έπρεπε να έχει την ευθύνη» και οι δυνατές απαντήσεις: η περιφέρεια, η νομαρχία, ο δήμος, το σχολικό συμβούλιο, ο σύλλογος γονέων. Με άλλα λόγια, τους φορείς που περιλαμβάνει η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για «αποκέντρωση» του εκπαιδευτικού συστήματος.

Βέβαια, δεν υπάρχει ερώτηση, αν συμφωνούν με την «αποκέντρωση» των οικονομικών βαρών της Παιδείας. Ούτε, σχετικά με την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και τι σημαίνει η συμμετοχή των επιχειρήσεων στη χρηματοδότησή της. Μιλάμε, δηλαδή, για κατευθυνόμενες ερωταπαντήσεις, σχετικά μ' ένα προαναγγελθέν αποτέλεσμα... Ετσι, για να ξεκαθαρίζεται και το «συμμετοχικό» της υπόθεσης.

Συνεπής σε αντιλαϊκή κατεύθυνση

Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να καταλογίσουμε στο ΠΑΣΟΚ «συνέπεια» ως προς τις θέσεις του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ). Ως κυβέρνηση δρομολόγησε μια σειρά από νομοθετήματα και πρακτικές - όπως αυτές εκπορεύονταν από τις αντίστοιχες πολιτικές που χαράσσονται στις Βρυξέλλες - προκειμένου οι φορείς της Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν αποκλειστικά και μόνο προς όφελος του συστήματος, ως συστατικό στοιχείο του αστικού κράτους. Ως αντιπολίτευση συνεχίζει να υπερασπίζεται αυτό το στόχο, με περισσότερο προωθημένες απόψεις που επιβάλλει η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το στίγμα αυτών των απόψεων έδωσε με σαφήνεια ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, και προχτές, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά ότι η Αυτοδιοίκηση είναι φορέας υλοποίησης αντιλαϊκών επιλογών, για τις οποίες μάλιστα οι δημότες θα πρέπει να πληρώνουν αδρά. Κεντρικό σύνθημα της πολιτικής που υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ - χωρίς να διαφέρει καθόλου στο βασικό στόχο με τη ΝΔ - είναι η δημιουργία νέων μηχανισμών στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι θα ασκούν πολιτικές που μέχρι τώρα ή πρόσφατα ασκούσε το κράτος, αλλά και άλλες που εξυπηρετούν τη δράση του κεφαλαίου, με τον δημότη να επωμίζεται το κόστος. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, τομείς που θα πρέπει να περάσουν στην ΤΑ είναι «η παιδεία, η κοινωνική πολιτική, η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, η προστασία της εργασίας, του πολιτισμού, του τουρισμού, της υλοποίησης της τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης»! Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί και κατεύθυνση της ΕΕ προς τα κράτη - μέλη της, προκειμένου από τη μια μεριά να περιοριστούν οι κρατικές κοινωνικές δαπάνες (που μετακυλίονται στους δημότες) και από την άλλη να κατευθύνονται οι αντιδράσεις για μια σειρά αντιλαϊκές πολιτικές κυρίως στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ώστε να φτάνουν αποδυναμωμένες στο κράτος. Δηλαδή, οι μηχανισμοί Αυτοδιοίκησης καλούνται να λειτουργήσουν από τη μια ως βασικοί μοχλοί εφαρμογής μιας πολιτικής ενάντια στο λαό και από την άλλη ως... απορροφητήρας αντιδράσεων.

Για το σκοπό αυτό, προτείνει το ΠΑΣΟΚ «ισχυρότερους», μεγαλύτερους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - συγκεκριμένα προτείνεται η μείωση των δήμων με εθελοντικές καταρχήν συνενώσεις και η θεσμοθέτηση δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας - ώστε να συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερο η εξουσία και να ενισχυθεί το καπιταλιστικό κράτος. Αλλωστε, ήδη από το 1998, με τη θεσμοθέτηση του «Καποδίστρια» αυτό επιχειρούνταν. Ως αποτελεσματική διοίκηση εννοούν το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ, ανάμεσα σε άλλα, την επιβολή φορολογίας από τους δήμους στους δημότες. Και σε αυτό ομονοούν και οι δυνάμεις των παραπάνω κομμάτων στα όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ), στο όνομα μάλιστα της δήθεν αυτονόμησης του θεσμού από το κράτος! Οπως ομονοούν στη συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, στην παράδοση υπηρεσιών ή αρμοδιοτήτων της σε ανώνυμες εταιρίες και τόσα άλλα...

Είναι προφανές ότι αυτή η πολιτική μόνο σε όφελος του λαού δεν είναι. Και πρέπει γι' αυτό αποφασιστικά να καταδικαστεί. Και να ενισχυθούν οι δυνάμεις εκείνες που θέλουν τη συνολική ανατροπή και αλλαγή της κατάστασης, όχι μόνο στην Αυτοδιοίκηση αλλά συνολικά του κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Μόνο έτσι και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουν να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί λαογέννητοι, που θα μπουν στην υπηρεσία πραγματικά των λαϊκών συμφερόντων.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Τα θρησκευτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ εξετάσεις το ζήτημα, καταλήγεις στο ίδιο συμπέρασμα: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που θέλει να εντάξει στην ανώτατη εκπαίδευση τις τέσσερις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, είναι σκοταδιστικό κι ένα μεγάλο βήμα οπισθοδρόμησης.

Πρώτα και κύρια, γιατί το θρησκευτικό δόγμα και η λογική τού «πίστευε και μη ερεύνα» βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την ουσία της επιστήμης, την επιστημονική έρευνα και την αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας.

Γιατί, είτε οι επιστήμονες θα μοχθούν και θα ξημεροβραδιάζονται στα ινστιτούτα και τα εργαστήρια, για να βρουν απαντήσεις σε όλα όσα ερωτήματα και προβλήματα βάζει μπροστά στους ανθρώπους η σύγχρονη πραγματικότητα, είτε θα προσεύχονται νυχθημερόν, καρτερώντας τη θεία φώτιση...

Δεύτερον, γιατί το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα - δυστυχώς - μέχρι σήμερα, άκρως αναχρονιστική και πολύμορφα επιζήμια «σύζευξη» του ελληνικού κράτους με την Εκκλησία, αντί να γίνουν βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τρίτον, επειδή το νομοσχέδιο ισοδυναμεί ουσιαστικά με την αυτόματη ίδρυση τεσσάρων νέων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και, μάλιστα, με κρατική χρηματοδότηση. Ιδρυση, η οποία έχει ολοφάνερα ρουσφετολογικό και ευκαιριακό χαρακτήρα και καμία χρησιμότητα. Και μόνο το γεγονός αυτό, συνεπάγεται μια παραπέρα υποβάθμιση της ήδη βασανισμένης και πολύπαθης Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τέταρτον, γιατί η κυβέρνηση προχωρά στο άκρως αναχρονιστικό αυτό βήμα, παρά την κατηγορηματική και απολύτως στοιχειοθετημένη αντίθεση, τόσο των πρυτάνεων όλων των πανεπιστημίων της χώρας, όσο και των καθηγητών των υπαρχόντων σήμερα Θεολογικών Σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πέμπτον, γιατί το νομοσχέδιο καθιερώνει ένα διαφορετικού τύπου ΑΕΙ, τόσο στη διοίκηση, όσο και στην εισαγωγή, αφού αυτή θα γίνεται και με «προφορική συνέντευξη του υποψηφίου» και με «συνεκτίμηση συστατικής επιστολής του επισκόπου του τόπου κατοικίας».


Γρηγοριάδης Κώστας

Εκτον και τελευταίο, γιατί αρκετά έχει βασανιστεί η χώρα από τη μέχρι σήμερα ανάμειξη της εκκλησιαστικής ηγεσίας στα πολιτικά πράγματα (ταυτότητες, Μακεδονικό, κλπ.). Οι ορθόδοξοι «αγιατολάχ» και, μάλιστα, με... πανεπιστημιακό πτυχίο, έλειπαν...

Απαράδεκτα «τρομο-επιχειρήματα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Διάτρητα, απαράδεκτα και άθλια είναι τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης για να δικαιολογήσει την εγκατάσταση των καμεροχαφιέδων, που απροσχημάτιστα και ξεδιάντροπα πλέον ομολογείται ότι στοχεύουν στην παρακολούθηση των διαδηλώσεων. Κατ' αρχήν, είναι αστείο το επιχείρημα ότι η λειτουργία των καμερών θα διευκολύνει την κυκλοφορία. Εκτός των άλλων, είναι γνωστό ότι κάθε φορά που γίνεται μια διαδήλωση, η αστυνομία κλείνει ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, ακριβώς για να στρέψει τους οδηγούς ενάντια στους διαδηλωτές. Αρα, μόνο για την ομαλή κυκλοφορία και τη «διευκόλυνση των οδηγών» δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση. Το ίδιο ανυπόστατο και προκλητικό είναι το επιχείρημα ότι «κάθε φορά που γίνεται μια διαδήλωση καίγεται η μισή Αθήνα». Ο υπουργός γνωρίζει από παλιά ότι η Αθήνα δεν κάηκε ούτε μία φορά από το λαό που διαδήλωνε, αλλά από διαφόρους «μασκοφόρους» που (παρ)ακολουθούσαν τις διαδηλώσεις και οργάνωναν προβοκάτσιες... Τέλος, χρειάζεται κάτι παραπάνω από θράσος να χύνει κροκοδείλια δάκρυα η κυβέρνηση, για το τι θα «απογίνουν» τα συστήματα ασφαλείας της CIA που πλήρωσε πανάκριβα - 1,2 δισ. ευρώ - ο ελληνικός λαός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΥΓ: Η φράση του υπουργού στη χτεσινή συνέντευξή του ότι «αν η κάμερα του υπουργείου Εργασίας δούλευε, η Αστυνομία θα είχε βρει αυτόν που έβαλε τη βόμβα στο υπουργείο», μας βάζει σε πονηρές σκέψεις για το ποιοι έβαλαν τη βόμβα... Ακριβώς, γιατί υπήρχε κάμερα...

Και των δύο το νομοσχέδιο

Μπορεί διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Λοβέρδος, Δαμανάκη κλπ.) να μιλούν για «σκοταδισμό» και «μεσαίωνα», με αφορμή το νομοσχέδιο της ΝΔ για την «ανωτατοποίηση» των εκκλησιαστικών σχολών, αλλά ας ρωτήσουν καλύτερα πρώτα να μάθουν τα πεπραγμένα του κόμματός τους για το συγκεκριμένο θέμα, όσο ήταν στην κυβέρνηση...

Με δήλωσή του, χτες, ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, λέει ότι «ορθά ο Γεράσιμος Αρσένης αποδέχτηκε το αίτημα της Εκκλησίας» περί αναβάθμισης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και παραδέχεται ότι ο σχετικός διάλογος - δηλαδή για να γίνουν πανεπιστήμια οι σχολές των παπάδων! - ξεκίνησε ήδη επί Αρσένη, ετοιμάστηκε σχετικό νομοσχέδιο που «ανωτατοποιούσε» τις σχολές παπάδων και επί των ημερών του συνεχίστηκε ο διάλογος...

Βέβαια, στην κατάληξη της δήλωσής του ο Π. Ευθυμίου σημειώνει ότι τώρα κρίνεται το νομοσχέδιο της ΝΔ. Ξεχνάει όμως να πει ότι ο ίδιος παρέδωσε στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου νομοσχέδιο «ανωτατοποίησης» των σχολών των παπάδων.

Οσο, λοιπόν, και να το παίζουν «αντισκοταδιστές» οι ΠΑΣΟΚοι, το σημερινό νομοσχέδιο είναι και των δυο τους. Και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Θράσος

Ο κ. Δ. Λέντζος, αντιπρόσωπος στο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), από την Ομοσπονδία Αρκαδίας, ενώ παρευρισκόταν σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή ΔΣ στη Συνομοσπονδία, που έγινε στις 18 Σεπτέμβρη 2005, δεν ψήφισε. Οπως δεν ψήφισε και ο έτερος αντιπρόσωπος της ίδιας Ομοσπονδίας. Και ξέρετε γιατί; Επειδή, η Ομοσπονδία Αρκαδίας δεν είχε πληρώσει τη συνδρομή της στη ΓΣΕΒΕΕ. Και σωστά, αφού, σύμφωνα με το καταστατικό της τελευταίας, όσοι δεν έχουν πληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και, πολύ περισσότερο, δεν έχουν δικαίωμα εκλογής στο ΔΣ.

Στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, όμως, συνέβη το εξής ...παράδοξο. Μπορεί, ο κ. Λέντζος να μην ψήφισε - και σωστά, αφού δεν είχε αυτό το δικαίωμα - αλλά ήταν υποψήφιος και, μάλιστα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΔΑΚΜΜΕ, παράταξης που υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ. Και όχι μόνον ήταν υποψήφιος, αλλά και εκλέχτηκε στο νέο ΔΣ, ενώ στην πρώτη συνεδρίαση του τελευταίου έγινε β΄ αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Οταν οι αντιπρόσωποι της ΔΗΚΕΒΕ έβαλαν στο συνέδριο το θέμα της ολοφάνερης καταστατικής παραβίασης, δεν πήραν καμιά απάντηση, ούτε από την ΠΑΣΚΕΒΕ (ΠΑΣΟΚ), ούτε από την ΑΣΚΕΒΕ (ΣΥΝ) και, φυσικά, ούτε από τη ΔΑΚΜΜΕ. Προτίμησαν να σιωπήσουν, αφού και οι τρεις παρατάξεις έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Κατά τα άλλα, κατηγορούν τη ΔΗΚΕΒΕ, που τους αποκαλεί νόθους και καρεκλοκένταυρους...

Το νέο Ελσίνκι...

Μάλλον, ικανοποιημένη έπρεπε να είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και όχι να κάνει κριτική. Η πρότασή της, περί ενός νέου Ελσίνκι, στο θέμα ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό, προωθήθηκε στην πράξη από την κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με όσες πληροφορίες έρχονται από τις Βρυξέλλες, η επιτευχθείσα τελικά συμφωνία των «25», σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Αγκυρας και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας, έχει όλα τα γνωρίσματα της παλιότερης απόφασης του Ελσίνκι (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ).

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, δίνεται το «πράσινο φως» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα μετατρέπεται σε «αναγκαία συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας», η οποία - όπως οι ίδιοι ομολογούν - μπορεί να κρατήσει 10, 15 ή και περισσότερα χρόνια, ή και να μην καταλήξει σε ένταξη της Τουρκίας στην ευρωένωση...

Με άλλα λόγια, το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί το μπαλάκι του πινγκ πονγκ στις κάθε λογής ενδοευρωενωσιακές αντιθέσεις, όπως και σ' αυτές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Και στο μεταξύ, ετοιμάζονται και προωθούνται νέα «σχέδια Ανάν». Κι όλ' αυτά, με τη σύμφωνη γνώμη και ευθύνη και της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζει με συνέπεια την πολιτική της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, παρότι ως αντιπολίτευση διαφωνούσε τότε μαζί της...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευρω-καταστολή

Κανέναν, πλην ορισμένων ευρωλάγνων, δεν αιφνιδίασε το νέο τρομο-πακέτο που υιοθέτησε προχτές η Κομισιόν, ενισχύοντας παραπέρα τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής. Αυτό που δείχνουν τα νέα μέτρα της ΕΕ, περισσότερο καθαρά ίσως από παρόμοια προηγούμενα, είναι ότι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» είναι ο ακήρυχτος πόλεμος του ιμπεριαλισμού κατά των λαών.

Οι πάντες, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, θεωρούνται «ύποπτοι» και μπαίνουν υπό συνεχή παρακολούθηση. Ολες οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις (με σταθερό και κινητό τηλέφωνο) και η επικοινωνία μέσω του Ιντερνετ καταγράφονται και αποθηκεύονται για ένα τουλάχιστον χρόνο και θα είναι στη διάθεση των «αρχών» τόσο των κρατών-μελών όσο και των «ευρωπαϊκών». Παράλληλα, οι ίδιες οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών και οι πολυεθνικές θα μπορούν να εμπορεύονται ελεύθερα αυτά τα «προσωπικά δεδομένα»! Εκτός από τη γενναία χρηματοδότηση των μέτρων από τα κοινοτικά κονδύλια, η Κομισιόν υιοθέτησε και δήλωση «για την καταπολέμηση των παραγόντων που οδηγούν στη βία και στην τρομοκρατία», η οποία παραπέμπει αβίαστα στην πρόσφατη δήλωση Μπους, όπου προκύπτει καθαρά ότι στόχος είναι οι ριζοσπαστικές και ανατρεπτικές ιδέες και οι φορείς τους.

Το νέο πακέτο μέτρων της Κομισιόν έρχεται από μακριά, ακριβέστερα από την 11η Σεπτέμβρη 2001, αλλά διευκολύνθηκε από τις πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Ερχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί από τότε σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ηδη είναι σε ισχύ το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», τον επόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσουν τα διαβατήρια με τα βιομετρικά δεδομένα για καλύτερο φακέλωμα, ενώ ταυτόχρονα στήνονται μηχανισμοί καταστολής στην ΕΕ και βελτιώνεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των «αρχών ασφαλείας» και των μυστικών υπηρεσιών. Ολα αυτά στηρίζονται στον κοινά αποδεκτό από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ «ορισμό της τρομοκρατίας», που περιλαμβάνει ακριβώς όσους αντιστέκονται στα αφεντικά της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Τα παραπάνω, όπως και πολλά που θα ακολουθήσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια, περιλαμβάνονται στο περιβόητο «Πρόγραμμα της Χάγης», που αποσκοπεί στο αλυσόδεμα των λαών της ΕΕ και στην αυταρχική θωράκιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δηλαδή του καθεστώτος της δικτατορίας των πολυεθνικών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την ίδια ώρα που εφαρμόζεται το τρομο-πρόγραμμα της Χάγης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η στρατηγική της Λισαβόνας, δηλαδή η στρατηγική ολομέτωπη επίθεση των μονοπωλίων κατά των λαών.

Τα τρομο-μέτρα της ΕΕ σφίγγουν ολοένα και περισσότερο και τον ελληνικό λαό. Πέρα από τους «τρομονόμους» και την «κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση Καραμανλή προχωρά στη νομιμοποίηση της χρήσης των καμεροχαφιέδων για την παρακολούθηση των διαδηλώσεων! Η πάλη ενάντια στην ευρω-τρομοκρατία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης για την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ