Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Αλλο ένα Σώμα καταστολής

Πώς στήνεται, τι συνείδηση καλλιεργούν στους υπαλλήλους που εκπαιδεύονται στις αρμόδιες σχολές, πώς παρουσιάζουν τους άλλους εργαζόμενους, τους απεργούς, τους διαδηλωτές, τη νεολαία

... και μοτοσικλέτες

Eurokinissi

... και μοτοσικλέτες
Ως άλλο ένα κατασταλτικό Σώμα, προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση λαϊκών αγώνων, στη σύγκρουση π.χ. με απεργούς, στήνεται μέρα με τη μέρα η λεγόμενη Δημοτική Αστυνομία. Στις σχολές εκπαίδευσης των μελών της, τα βιβλία που διδάσκονται δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες για τις κατευθύνσεις που δίδονται. Κι αν σήμερα αυτός ο στόχος δε γίνεται σε κάποιους πολύ καθαρός, νομοτελειακά θα έρθει η ώρα που οι ανώτεροί τους θα ζητήσουν από τους δημοτικούς αστυνόμους να κάνουν πράξη όσα τους έδειξαν στο χαρτί.

Σήμερα λειτουργούν δύο σχολές Δημοτικής Αστυνομίας: Μία στο Δήμο Τσοτυλίου Κοζάνης και μία στο Δήμο Κόνιτσας Ιωαννίνων. Τη διεύθυνση των σχολών έχει η ΕΛ.ΑΣ, δηλαδή διευθυντής της σχολής και εκπαιδευτές είναι ανώτεροι αξιωματικοί της. Εκεί εκπαιδεύονται νεοπροσληφθέντες σε διαφόρους ΟΤΑ, για να αναλάβουν την εν λόγω υπηρεσία. Ή μετεκπαιδεύονται παλαιοί υπάλληλοι, οι οποίοι όταν προσλήφθηκαν η Δημοτική Αστυνομία δεν είχε επωμιστεί τις αστυνομικές αρμοδιότητες που της φόρτωσαν αργότερα.

Κατά πληροφορίες του «Ρ», στις σχολές αυτές διδάσκονται μαθήματα και βιβλία ανάλογα με αυτά που διδάσκονται στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Μαθήματα και βιβλία που πατώντας ακόμα και στη συνθηματολογία συνειδητών ή ασυνείδητων προβοκατόρων, καλλιεργούν σε υποψήφιους ένστολους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, αστυνόμους της ΕΛ.ΑΣ ή των ΟΤΑ, την έχθρα και το μίσος απέναντι σε άλλους εργαζόμενους, συναδέλφους τους στον καθημερινό αγώνα για ψωμί και αγωνιζόμενους για ένα καλύτερο αύριο.

Δημοτική Αστυνομία με περιπολικά...
Δημοτική Αστυνομία με περιπολικά...
Τους διδάσκουν τις διατάξεις του αντι(;)τρομοκρατικού νόμου και του «ευρωεντάλματος», διάφορες ανακριτικές μεθόδους και τους τρόπους διενέργειας σωματικών ερευνών. Τους συνηθίζουν στην ιδέα της παρακολούθησης, ακόμα και της κινηματογράφησης απεργιών και διαδηλώσεων. Τους εντυπώνουν στο μυαλό τη φασιστική έννοια της «συλλογικής ευθύνης», που διευκολύνει τη διάλυση απεργιακών συγκεντρώσεων, με βάση τις συμπεριφορές των «γνωστών» (ίσως στην Ασφάλεια) «αγνώστων».

Φέρνοντάς τους συγκεκριμένα παραδείγματα, τους προετοιμάζουν για το μπουζούριασμα απεργών που αντιτίθεται στις ιδιωτικοποιήσεις και «καταλαμβάνουν οδόστρωμα» ή μαθητών που μετέχουν σε πορείες, διεκδικώντας ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα. Παρουσιάζουν τους απεργούς και τους διαδηλωτές ως άτομα εν εξάλλω και εμπαθή, από τα οποία οι αστυνομικοί κινδυνεύουν άμεσα. Γι' αυτό και πρέπει να τους φερθούν αναλόγως...

«Σώμα Ασφαλείας»

Συγκεκριμένα: Στις σχολές της Δημοτικής Αστυνομίας τα μαθήματα γίνονται με βάση βιβλία όπως η «Βασική Νομοθεσία Σωμάτων Ασφαλείας». Η συγγραφέας του, νομικός Λ. Καρατζά στον πρόλογό της αναφέρει: «Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τα πιο βασικά νομοθετήματα που χρειάζονται τα Σώματα Ασφαλείας (σ.σ: η υπογράμμιση δική της), δηλαδή τον Αστικό Κώδικα, τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (...) Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο τελευταίος Νόμος 3251/2004 "Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, τροποποίηση του Ν. 2928/2001 για τις εγκληματικές οργανώσεις και άλλες διατάξεις", ο οποίος έφερε σημαντικές τροποποιήσεις και προσθήκες που αφορούν στα θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας (...)».

Ή το βιβλίο του αντιστρατήγου ε.α. της ΕΛ.ΑΣ Π. Κουρνέτα «Πρακτική Εφαρμογή Ποινικών Υποθέσεων, Πρακτική της προανάκρισης - θέματα της Δημοτικής Αστυνομίας». Οπως σημειώνεται από τις πρώτες ακόμα σελίδες, το βιβλίο «απηχεί την πράξη και είναι χρήσιμο σε αυτούς που ασχολούνται με το λεπτό και δυσχερές έργο της εφαρμογής του δικαίου και κύρια στους ανακριτικούς υπαλλήλους. Το έργο αυτό απευθύνεται στους ανακριτικούς υπαλλήλους και γενικά στο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και στοχεύει να βοηθήσει με επιτυχία στο πρόγραμμα παιδείας του ανακριτικού έργου. Η ύλη προσαρμόστηκε στα θέματα που αφορούν ειδικά τις αρμοδιότητες του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας όσον αφορά τα ανακριτικά καθήκοντα και ειδικότερα σε όλο το φάσμα της προανάκρισης».

Η φυγόκεντρος και η κεντρομόλος

Στο 4ο κεφάλαιο αναπτύσσονται οι κανόνες της αυτοψίας («Πότε και πώς ενεργείται»), ενώ το 6ο κεφάλαιο τιτλοφορείται ως «Οι μάρτυρες» και περιγράφει τους κανόνες κλήτευσης. Υπάρχει και η ειδική ενότητα «Τρόπος εξέτασης μάρτυρα», όπου καταγράφονται όλες οι βασικές αρχές με τις οποίες πρέπει να κινείται ένας ανακριτικός υπάλληλος. Στη σελίδα 57 αναπτύσσονται οι διαφορετικοί τρόποι εξέτασης:

«Φυγόκεντρη μαρτυρική κατάθεση είναι, όταν η εξέταση του μάρτυρα αρχίζει με ερωτήσεις αμέσως από το επίκεντρο της υπόθεσης. Αρχίζει τις ερωτήσεις ο ανακριτικός υπάλληλος από το κύριο αυτό το πραγματικό γεγονός και επεκτείνεται σε λεπτομέρειες.

Κεντρομόλος μαρτυρική κατάθεση είναι όταν η εξέταση του μάρτυρα αρχίζει με ερωτήσεις σχετικές με την υπόθεση, αλλά δεν παρουσιάζουν καταφανή σύνδεσμο με το επίκεντρο της υπόθεσης, και σιγά - σιγά οδηγούμαστε στο επίκεντρο της υπόθεσης. Η κεντρομόλος μαρτυρική κατάθεση έχει πλεονεκτήματα έναντι της φυγοκέντρου.

Στην πράξη κυρίως εφαρμόζεται η αφηγηματική μαρτυρική κατάθεση, η οποία συμπληρώνεται με ερωτήσεις που υποβάλλονται στον μάρτυρα».

Στις επόμενες σελίδες παρατίθενται υπόδειγμα μαρτυρικής κατάθεσης και υπόδειγμα συμπληρωματικής μαρτυρικής κατάθεσης, υπόδειγμα μαρτυρικής κατάθεσης κληρικού, κατάθεσης χωρίς όρκο, κατάθεσης στην κατοικία, κατάθεσης αρχιερέα, οθωμανίδας, ισραηλίτη, υπόδειγμα μαρτυρικής κατάθεσης κατ' αντιπαράσταση κλπ.

Σώμα με σώμα

Στο 7ο κεφάλαιο με τίτλο «Κατηγορούμενος», περιγράφεται ο «τρόπος εξέτασής» του κατά την προανάκριση και παρουσιάζονται υποδείγματα εξέτασής του. Στο 8ο κεφάλαιο με τίτλο «Ερευνα» και στην ενότητα «Ερευνα σε κατοικία» παρουσιάζονται οι δυνατότητες ακόμα και για νυχτερινές τέτοιες δραστηριότητες:

«Η νυχτερινή έρευνα σε κατοικία επιτρέπεται στις παρακάτω περιπτώσεις: α) αν πρόκειται να συλληφθεί πρόσωπο που διώκεται νόμιμα, β) αν κάποιος συλλαμβάνεται επ' αυτοφώρω να διαπράττει μέσα στην κατοικία κακούργημα ή πλημμέλημα, γ) αν γίνεται συγκέντρωση σε κατοικία όπου παίζονται κατ' επάγγελμα τυχερά παιχνίδια, ή η κατοικία χρησιμοποιείται ως τόπος κατ' επάγγελμα ακολασίας, δ) αν πρόκειται σε χώρους που είναι σ' όλους προσιτοί κατά τη νύχτα».

Παρακάτω τους εκπαιδεύει για το πότε θα δικαιούνται να κάνουν «σωματικές έρευνες»: «Στους κατηγορούμενους γίνεται σωματική έρευνα, όταν εκείνος που διεξάγει την ανάκριση κρίνει εκ σπουδαίων λόγων ότι είναι χρήσιμη για την εξακρίβωση της αλήθειας, σε τρίτα πρόσωπα γίνεται όταν υπάρχει σοβαρή υπόνοια ή απόλυτη ανάγκη».

Το κεφάλαιο 10 αφιερώνεται στη «Σύλληψη». Περιγράφονται οι «Ενέργειες επί σύλληψης δραστών εγκλημάτων στα αυτόφωρα εγκλήματα», η «Σύλληψη με ένταλμα», η «Προσαγωγή του κατηγορούμενου», η «Προσωρινή κράτηση και περιοριστικοί όροι».

«Μπάτσε, γουρούνι, δολοφόνε»

Στο 14ο κεφάλαιο περιγράφεται πώς συντάσσεται η λεγόμενη δικογραφία. Στο παράδειγμα για την «Εκθεση σύλληψης και βεβαίωσης πλημμελήματος επ' αυτοφώρω» διαβάζουμε:

«Σήμερα και ώρα 12.00 κατέλαβα επ' αυτοφώρω στην οδό Κηφισίας 100, τον Α.Κ. του Λ. και της Μ. ετών 23, γεννηθέντα στη Ν. Ιωνία Αττικής και κατοικούντα (...) α) Να οδηγεί το υπ' αριθμ. ΥΓΒ 48, ΙΧ αυτοκίνητο και να στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης κατά παράβαση του άρθρου 94 ΚΟΚ και β) Κατά τη διάρκεια του τροχονομικού ελέγχου με εξύβρισε με τις φράσεις "Μπάτσε, γουρούνι, δολοφόνε" και έτσι μου προσέβαλε την τιμή μου και την υπόληψή μου ως οργάνου της τάξεως και ατόμου (...) Επιθυμώ την ποινική δίωξή του και ζητώ την τιμωρία του. Κατόπιν των ανωτέρω συνέλαβα αυτόν για να τον προσάγω στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών για άμεση παραπομπή του στο ακροατήριο του Πλημμελειοδικείου (...)».

Η επίμαχη φράση χρησιμοποιείται και στο παράδειγμα «Υποβλητική αναφοράς προς τον Εισαγγελέα», όπως και σε αυτό για τη «Σημαντική αναφορά εγκλημάτων», όπου ως «αιτία εγκλήματος» καταγράφεται η «αντικοινωνική συμπεριφορά».

Στις σελίδες 128 - 131 περιλαμβάνεται για τους εκπαιδευόμενους δημοτικούς αστυνόμους το «Δελτίο διαπραχθέντος εγκλήματος», το οποίο «συντάσσεται από τον επιληφθέντα για κάθε έγκλημα, για το οποίο προβλέπεται και εγκληματολογική σήμανση». Εκεί θα καταγραφούν πληροφορίες και στοιχεία για το προαναφερόμενο πλημμέλημα. Π.χ. στην ενότητα «άλλες χαρακτηριστικές κατά την κρίση σας λεπτομέρειες π.χ. αίτια που ώθησαν το δράστη στο έγκλημα», το φανταστικό όργανο γράφει «εμπάθεια του δράστη για την Αστυνομία».

Στην ενότητα 13 «Δείγμα γραφικού χαρακτήρα (ο δράστης να γράψει καθ' υπαγόρευση, στο ριγωμένο και το λευκό τμήμα του χάρτου, 5 - 6 γραμμές, σχετικές με το παραπάνω έγκλημα και να υπογράψει)», το φανταστικό όργανο υπαγορεύει στον φανταστικό δράστη τη φράση: «Δεν ήξερε να μιλάει σωστά γι' αυτό τον έβρισα».

Στην ενότητα 14 του «Δελτίου» όπου καταγράφονται τα «στοιχεία περιγραφικής επισήμανσης», το φανταστικό όργανο καλείται να υπογραμμίσει ή να συμπληρώσει αν ο φανταστικός δράστης έχει εμφάνιση «εργάτη, χωρικού, υπάλληλου, διανοούμενου, στρατιωτικού, συνταξιούχου, νοικοκυράς, πωλήτριας, ελευθερίων ηθών». Στο παράδειγμα το όργανο υπογραμμίζει το «εργάτης».

Τέλος, ως ημερομηνία σύνταξης του δελτίου αναγράφεται η «17-11-19..». 17η του Νοέμβρη και εδώ; Ημαρτον ρε παιδιά!

...και «πληρωμένε φασίστα»

Στη σελίδα 134 δίνεται ως άσκηση (με δύο σκέλη, πρώτον «ποιες νομικές και υπηρεσιακές ενέργειες θα κάνει ο αρχιφύλακας;» και δεύτερον «να συνταχθεί η δικογραφία») το εξής «Πρακτικό θέμα»:

«Την...15-7-20... και ώρα 16.00 στην Εθνική οδό Θεσ/νίκης - Κατερίνης και στην περιοχή της Λαχαναγοράς ο απεργός Χ.Φ. του Ψ. οδηγός φορτηγού αυτοκινήτου στάθμευσε το φορτηγό αυτοκίνητό του στο μέσο του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να διακόψει την κυκλοφορία. Ενώ προσπαθούσαν οι αστυνομικοί να απομακρύνουν το φορτηγό από το οδόστρωμα, ο οδηγός του φορτηγού αυτοκινήτου βιαιοπράγησε κατά του αστυφύλακα που προσπαθούσε να πείσει τον οδηγό να απομακρύνει το φορτηγό, με αποτέλεσμα να πέσει στο οδόστρωμα ο αστυφύλακας, να του ξηλώσει τα γαλόνια, επιπλέον τον εξύβρισε με τις φράσεις "γουρούνι, πληρωμένε φασίστα" κλπ. Συνελήφθη ο δράστης και μεταφέρθηκε στον αρχιφύλακα αξιωματικής υπηρεσίας του Α΄ Αστυν. Τμήματος Θεσ/νίκης».

Στην απάντηση προσδιορίζεται ότι ο «απεργός οδηγός» θα κατηγορηθεί για παρακώλυση συγκοινωνιών, αντίσταση και εξύβριση.

Κινηματογραφώντας τι άλλο; μια διαδήλωση

Στις σχολές της Δημοτικής Αστυνομίας διδάσκεται επίσης το βιβλίο «Μαθήματα ποινικής δικονομίας» του Π. Ραφτόπουλου, επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, καθηγητή στις αστυνομικές σχολές. Το βιβλίο προορίζεται για «δόκιμους αστυνομικούς, υποψήφιους βαθμοφόρους και ανακριτικούς υπαλλήλους». Στη σελίδα 55 ξεκαθαρίζεται ότι με βάση το άρθρο 34 του ΚΠΔ «ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι» είναι «δημόσιοι υπάλληλοι και ενεργούν προανάκριση και προκαταρκτική εξέταση υπό τη διεύθυνση και την εποπτεία του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, στον οποίο και υπάγονται κατά την εκτέλεση των ανακριτικών καθηκόντων τους». Ως τέτοιοι δεν αναφέρονται σαφώς οι δημοτικοί αστυνόμοι, αλλά δεν αποκλείονται.

Το βιβλίο αυτό στις σελίδες 108 - 109 ενημερώνει τους υποψήφιους δημοτικούς αστυνόμους ότι ως αποδεικτικά μέσα γίνονται δεκτά: «Η δακτυλοσκοπία (...) Η κινηματογράφηση αξιόποινης πράξης, π.χ. μια συμπλοκή ατόμων με αστυνομικά όργανα σε περίπτωση απεργίας, διαδήλωσης κλπ. Η φωτογράφιση. Η ταινία μαγνητοφώνου. Η αναπαράσταση του εγκλήματος. Η ανάληψη του αίματος κλπ.».

Ισραηλινοί θύματα Αράβων

Επίσης, και σε αυτό το πόνημα χρησιμοποιούνται παραδείγματα που προπαγανδίζουν τα στερεότυπα της κυρίαρχης σήμερα κάστας. Ετσι, στο παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζονται αλλοδαποί που χαίρουν του καθεστώτος της ετεροδικίας διαβάζουμε: «Ο Α, στρατιωτικός ακόλουθος της Αιγυπτιακής πρεσβείας στην Ελλάδα, με τους φίλους του Β (Ελληνα) και Γ (Παλαιστίνιο), επιτίθενται εναντίον του θυρωρού της Ισραηλινής πρεσβείας, τον οποίο τραυματίζουν ελαφρά με τους γρόνθους τους στο πρόσωπο, επειδή ο θυρωρός θέλησε πρώτα να ελέγξει τις ταυτότητές τους και κατόπιν να τους επιτρέψει να μπουν στο οίκημα της πρεσβείας της χώρας του» κλπ.

Τρομοκρατία, προβοκάτσια, ρημαδιό, ισοπέδωση

Σε ένα άλλο βιβλίο, στο «Το ποινικό δίκαιο στην αστυνομική πρακτική», του Π. Συριτούδη, αστυνόμου Β' και καθηγητή ποινικού δικαίου της Σχολής Αστυφυλάκων, διδάσκεται όλο το άρθρο 187 του ΠΚ για το ποιες ορίζονται ως τρομοκρατικές πράξεις και ποια τα «μέτρα επιείκειας» απέναντι σε όσους «τρομοκράτες» μετανοήσουν.

Παρακάτω περιγράφεται στους σπουδαστές το άρθρο 180 περί «διατάραξης της κοινής ειρήνης». Οτι «όποιος συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που με ενωμένες δυνάμεις διαπράττει βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων ή πραγμάτων» κλπ. τιμωρείται και τα σχετικά. Διευκρινίζεται στους σπουδαστές ότι οι πολιτικές συγκεντρώσεις («π.χ. προεκλογικές, διαμαρτυρίας, απεργιακής μορφής κλπ.») εμπίπτουν «κατά κανόνα» στην κατηγορία της δημόσιας συνάθροισης. Επιπλέον ότι «με ενωμένες δυνάμεις πράττει ένα πλήθος, όταν ο καθένας βοηθά με κάποιο τρόπο (σωματικό ή ψυχικό) στο συνολικό παράνομο αποτέλεσμα. Δε χρειάζεται όλοι να σπάζουν και να ρημάζουν. Αρκεί που κάποιοι ελάχιστοι το κάνουν (σκληρός πυρήνας) και οι άλλοι να τους ενισχύουν είτε σωματικά είτε ψυχικά».

Η δαιμονοποίηση των απεργιακών αγώνων και των απεργών συνεχίζεται. Στην επεξήγηση του άρθρου 192 του ΠΚ που τιμωρεί την πρόκληση ή διέγερση πολιτών σε βιαιοπραγίες μεταξύ τους ή σε αμοιβαία διχόνοια, γράφουν ως σχετικό παράδειγμα: «Ο Α πρόεδρος Δ.Σ. σωματείου ταξί, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας, σε έξαλλη κατάσταση και ευρισκόμενος εκτός εαυτού, φωνάζει μέσω ενός φορητού μεγαφώνου προς τα μέλη "ισοπεδώστε όποιον βρείτε μπροστά σας. Κανένας δε θα μας εμποδίσει να μπούμε στο Υπουργείο"».

Στη σελίδα 101 συναντάμε κι άλλο ένα - τιτλοφορούμενο ως - «πρακτικό παράδειγμα»: «Κατά τις κινητοποιήσεις των μαθητών του 1998 λόγω αντίθεσης με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα, ο εξωσχολικός Α σε μία συγκέντρωση φώναξε μαζί με άλλους προς τους αστυνομικούς "μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι" και με ένα σιδερολοστό έσπασε προθήκες καταστημάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια η ποινική ευθύνη του Α;

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Ο Α είναι δράστης του εγκλήματος της διατάραξης της κοινής ειρήνης στη διακεκριμένη του μορφή, διότι συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους το οποίο βιαιοπραγεί (βρίζει αστυνομικές δυνάμεις) και με την ψυχική συνδρομή των παρευρισκόμενων προβαίνει ο ίδιος και σε βιαιοπραγίες κατά πραγμάτων». Και το κείμενο συνεχίζει για την ποινή που πρέπει να του επιβληθεί.

Στη σελίδα 102 υπάρχει και «πρακτική άσκηση»: «Οι νεαροί Α, Β και Γ συμφωνούν μεταξύ τους, ότι στη μετά δύο ημέρες απεργιακή πορεία των οικοδόμων προς το Υπουργείο Εργασίας, θα ρίξουν βόμβες μολότοφ ο καθένας σε κάθε τράπεζα, προκαλώντας κίνδυνο για τους περαστικούς και σοβαρές υλικές ζημίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αξιολογείτε ποινικά τη συμπεριφορά των τριών νεαρών στο σύνολό της;»

Κατήχηση για τα μπλόκα

Εξηγώντας το άρθρο 290 του ΠΚ («Διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών»), δίνει παράδειγμα για την περίπτωση διατάραξης «με πρόθεση»: «Οι Α και Β, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρία κατά του υπουργείου Γεωργίας για τις χαμηλές τιμές των εσπεριδοειδών, άδειασαν επί του οδοστρώματος πέντε τελάρα πορτοκάλια με στόχο να διαταράξουν την ασφαλή πορεία των διερχόμενων οχημάτων, ώστε να έχει μεγαλύτερη απήχηση η διαμαρτυρία τους. Μετά το πέρας της διαμαρτυρίας δε φρόντισαν να τα περιμαζέψουν, με αποτέλεσμα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αυτά να λιώσουν και από την ολισθηρότητα να εκτραπούν από το οδόστρωμα δύο Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα και να τραυματιστούν δύο άνθρωποι».

Εξηγώντας το άρθρο 292 («Παρακώλυση συγκοινωνιών» δίνει ένα παράδειγμα για το τι αποτελεί παρακώλυση με πρόθεση, η οποία «τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών»: «Οι Α, Β, Γ και Δ, αγρότες από την περιοχή της Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση του εισοδήματός τους λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής, έκλεισαν την Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών για δύο 24ωρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί εκτός των άλλων και η κυκλοφορία των λεωφορείων του ΟΣΕ και του ΚΤΕΛ».

Εξηγώντας το άρθρο 294 («Παύση εργασίας») που επίσης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, δίνει το εξής παράδειγμα: «Οι Α, Β, Γ, και Δ υπάλληλοι της ΔΕΗ, χωρίς να ενημερώσουν τους προϊσταμένους τους ή την αστυνομική αρχή, προέβησαν σε παύση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να προκληθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μια ολόκληρη περιοχή της πόλης, στην οποία βρίσκονταν και δύο νοσοκομεία».

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το βιβλίο «Εγχειρίδιο αστυνομικής πρακτικής - οδηγός θεωρίας και πράξης», του Γ. Καραβίτη, Αστυνόμου Α', το οποίο αναπτύσσει θέματα όπως: Η πρόληψη και η καταστολή των εγκλημάτων, ενέδρες, κατοπτεύσεις, φρουρές, μεταβατικά αποσπάσματα, αστυνομικός εξοπλισμός, μεταγωγές, συλλήψεις, συγκεντρώσεις και συναθροίσεις (συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για την απαγόρευση και τη διάλυσή τους), αναζητήσεις προσώπων και πραγμάτων, το βιβλίο κρατουμένων, το Δελτίο Διαπραχθέντος Εγκλήματος, το Δακτυλοσκοπικό Δελτίο, πληροφορίες για το εγκληματικό παρελθόν, η αναζήτηση του δράστη, διάνοιξη διαμερίσματος, προσαγωγές ατόμων σε αστυνομικά καταστήματα - ενέργειες κ.ά.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ