Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αλλαγή του εκλογικού νόμου προωθεί η κυβέρνηση

Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου που ισχύει για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές φέρνει στην ημερήσια διάταξη η ΝΔ, με δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε κυριακάτικη εφημερίδα. Συγκεκριμένα, ο Β. Μεϊμαράκης κατέστησε σαφές ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η εκλογή δημάρχων και νομαρχών από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό από 42% και πάνω. «Είναι αδιανόητο και παράλογο - δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ - να μπορεί να σχηματίζεται κυβέρνηση και να κυβερνάται όλη η χώρα, όταν ένα κόμμα συγκεντρώνει 42% και να μην μπορεί να διοικηθεί ΟΤΑ». Και συμπλήρωσε: «Είναι η κατάλληλη ώρα να το αποσαφηνίσουμε (σ.σ. το θέμα του εκλογικού νόμου), ώστε να γνωρίζουμε ένα χρόνο πριν πώς θα βαδίσουμε».

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών σχολίαζαν, χτες, ότι το θέμα που έθεσε ο Β. Μεϊμαράκης - την αλλαγή δηλαδή του εκλογικού νόμου για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές - το έχει θέσει η ΝΔ τόσο προεκλογικά όσο και με τις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Πρόσθεταν, δε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αλλαγής του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, είναι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου για την εκλογή των τοπικών αρχών, η οποία θα προκύψει μέσα από διαβούλευση. «Το αν ο νέος εκλογικός νόμος - σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι - θα εφαρμοστεί στις εκλογές του 2006 ή στις επόμενες, αυτό είναι κάτι που θα προκύψει από τη διαβούλευση και δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί από σήμερα».

Για το θέμα, τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων έχει τοποθετηθεί αρνητικά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, στο τακτικό της Συνέδριο, το Δεκέμβρη του 2003. Με δική του δήλωση για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, ζήτησε από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Πρ. Παυλόπουλο να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ