Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τουρισμός ΑΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια και βρισκόμαστε στο μέσο του καλοκαιριού και λέγονται πολλά και διάφορα για τον τουρισμό, τον βασικότερο - κατά την κυβέρνηση - μοχλό ανάπτυξης της χώρας, παραθέτουμε δυο πρόσφατες δηλώσεις παραγόντων του χώρου:

«Οι επαγγελματίες από τα μικρά καταλύματα κλαίνε και οδύρονται, όπως και οι κατά τόπους καταστηματάρχες. Υπάρχει μια μιζέρια η οποία έχει γίνει πλέον... εθνικό σπορ... Πάντως, φαίνεται ότι οι περιοχές που δέχονται φτηνό τουρισμό έχουν και θα έχουν πρόβλημα. Αντίθετα, περιοχές και καταλύματα υψηλών προδιαγραφών πάνε και θα πηγαίνουν σαφώς καλύτερα» (Γ. Ευαγγέλου - πρόεδρος Ενωσης Τουριστικών Γραφείων και Πρακτορείων).

«Ολες οι πρώτες χώρες στον τουρισμό παγκοσμίως είναι οι κατεξοχήν ακριβές και όχι οι φτηνές» (Στ. Ανδρεάδης - πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).

Με άλλα λόγια, στο πλαίσιο του σύγχρονου καπιταλισμού, ο λεγόμενος τουρισμός σημαίνει τα εξής: Πρώτον, σύνθλιψη του δικαιώματος των εργαζομένων στην αναψυχή και τις διακοπές. Δεύτερον, όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση του τουριστικού τζίρου και των κερδών από τις λιγοστές, μεγάλες επιχειρήσεις «υψηλών προδιαγραφών». Τρίτον, καταδίκη σε μαρασμό και περιθωριοποίηση των πολλών χιλιάδων επαγγελματιών και εργαζομένων που ζουν από τον «φτηνό τουρισμό». Αυτούς τους στόχους υπηρετεί η τουριστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Οπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ