Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ο ... εκδημοκρατισμός στην Τουρκία

Σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών καταδικάστηκε ο Μπεντρί Φιράτ, επικεφαλής της οργάνωσης του DEHAP - Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα της κουρδικής μειονότητας -, σύμφωνα με τηλεγραφήματα από τα Πρακτορεία Ανατολή/ Γαλλικό. Το έγκλημά του; Αποκάλεσε, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε πέρυσι τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο πρώην ηγέτη του ΡΚΚ, «σαγίν». Η λέξη «σαγίν» σημαίνει αξιότιμος, και συνήθως συνοδεύει τον τίτλο «κύριος» σε προσφωνήσεις ευγενείας. Για αυτή την ...ειδεχθή πράξη τρομοκρατίας, λοιπόν, ο Φιράτ θα περάσει 10 μήνες στη φυλακή. Αξιοσημείωτο είναι ότι η απόφαση σε βάρος του Κούρδου πολιτικού ελήφθη από εφετείο. Την πρώτη φορά, είχε αθωωθεί, αλλά ο εισαγγελέας εφεσίβαλε αυτή την απόφαση ως ...προφανώς αντεθνική και οπωσδήποτε ευνοϊκή για την τρομοκρατία. Αυτός και αν είναι εκδημοκρατισμός!

Η απόφαση αυτή είναι ανήκουστη, σχολίασε ο ίδιος ο Φιράτ, μιλώντας στο «Ανατολή». «Ουδέποτε έχει επιδικαστεί τέτοια ποινή για τη χρήση μιας προσφώνησης ευγενείας. Ελπίζω το εφετείο να ακυρώσει την απόφαση αυτή».

Αλλά αυτό μοιάζει εντελώς απίθανο. Οι αξιότιμοι κύριοι δικαστές, και γενικά οι αξιότιμοι κύριοι της τουρκικής άρχουσας τάξης, έχουν καταληφθεί -ξανά - από εμφυλιοπολεμικό μένος, το οποίο βαπτίζουν αντιτρομοκρατικό, ελέω ...προσαρμογής στην αμερικανοευρωπαϊκή πολιτική...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ