Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Χορός χρωμάτων και ταξικής αλληλεγγύης

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασαν γυναίκες από την Τανζανία
Καλλιτεχνικό πρόγραμμα παρουσίασαν γυναίκες από την Τανζανία
«Η πρωτοβουλία αυτή, που συνεχίζεται για 5η χρονιά, αποτελεί την πιο αυθεντική έκφραση ταξικής, διεθνιστικής αλληλεγγύης, σηματοδοτεί την ανάγκη της ενωμένης πάλης της Εργατικής Τάξης ανεξάρτητα από χρώμα, γλώσσα, φυλή, θρησκεία και εθνότητα ενάντια στους κοινούς εχθρούς».

Στα παραπάνω λόγια του Βαγγ. Βακάλη, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (απόσπασμα από την ομιλία του σε συζήτηση που έγινε τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων στο ΦΙΞ) αποτυπώνεται το μήνυμα και ο προσανατολισμός του Διημέρου για τους Μετανάστες, του οποίου οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο, για πέμπτη συνεχή χρονιά, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια, με πρωτοβουλία της Αχτιδικής Επιτροπής 5ου-6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Το Διήμερο εντάσσεται στη γενικότερη δουλιά των κομμουνιστών με τους μετανάστες εργάτες, με την επιδίωξη της ενδυνάμωσης τόσο της ταξικής ενότητας και συσπείρωσης, όσο και της ταξικής αντεπίθεσης όλων των εργατών.

Βασικά χαρακτηριστικά των φετινών εκδηλώσεων ήταν ο πλούσιος πολιτικός προβληματισμός για τον κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων, οι νέες συμμετοχές μεταναστευτικών κοινοτήτων και άλλων φορέων του μαζικού λαϊκού κινήματος. Οι εργαζόμενοι από τις διάφορες χώρες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις (αισθητή φέτος η πολύ μεγαλύτερη παρουσία οικογενειών) αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις, μοιράστηκαν τον πολιτισμό τους, με φανερή μάλιστα τη λαχτάρα να θυμούνται την παράδοσή τους, έναν από τους συνδετικούς κρίκους με την πατρίδα όπου γεννήθηκαν και ο ιμπεριαλισμός τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν.

Το παιδικό συγκρότημα της Ρωσικής Κοινότητας έκλεψε την παράσταση
Το παιδικό συγκρότημα της Ρωσικής Κοινότητας έκλεψε την παράσταση
Ενδιαφέρον είχε ακόμα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που επικεντρώθηκε στην αντιπολεμική παράδοση και τους εργατικούς αγώνες των λαών, σε σχέση και με τους δύο βασικούς θεματικούς άξονες: Την επέτειο των 60 χρόνων - τα διδάγματα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και την ανάγκη οργάνωσης των εργατών στα συνδικάτα. Ενα απ' τα τραγούδια που παρουσίασε η ουκρανέζικη κοινότητα «Η γη του πελαργού», «θυμάται η Βιέννη, θυμούνται οι Αλπεις κι ο Δούναβης, εκείνο το ζεστό και ανθισμένο Μάη, πλήθος Βιεννέζων βγήκαν στις πλατείες, εκείνο το βαλς δε θα ξεχαστεί ποτέ...». Ηταν η 9η του Μάη του 1945, όταν ο Κόκκινος Στρατός έμπαινε ως απελευθερωτής στην πόλη.

Επείγουσα η ανάγκη της ενωμένης δράσης

Ιδιαίτερη σημασία είχε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Αναφερόμενος στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, ο Θαν. Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε πως «η φτώχεια», που προβάλλεται κατά κόρον ως αιτία της μετανάστευσης, «δεν είναι μια φυσική κληρονομιά, αλλά είναι το αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και βαρβαρότητας που εκμεταλλεύεται τους λαούς και ιδιαίτερα τις χώρες που ονομάζονται τρίτος κόσμος». «Η κατακόρυφη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος μετά το 1990-1991 δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι είναι αποτέλεσμα των ανατροπών του σοσιαλισμού, της προσωρινής ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και της αύξησης της επιθετικότητας του ίδιου του ιμπεριαλισμού». Η πολιτική της ΕΕ είναι «πολιτική κλειστών συνόρων που μπορεί να κωδικοποιηθεί στη θέση: "Δεχόμαστε τόσους και τέτοιους μετανάστες, όσους χρειάζεται το κεφάλαιο των χωρών της ΕΕ για να επιβιώσει και να μεγαλώσει τα κέρδη του στον διεθνή ανταγωνισμό"».

Μιλώντας εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ο Αντ. Αντανασιώτης, τόνισε πως το νέο χτύπημα στο Λονδίνο θα αξιοποιηθεί ως μία ακόμα αφορμή για να καταργηθούν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που είχαν κατακτήσει με σκληρούς αγώνες οι λαοί, από την εποχή ακόμα της Γαλλικής Επανάστασης. «Ο πραγματικός λόγος που παίρνονται όλα αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα είναι για να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και οι μετανάστες, που είναι και πιο αδύναμοι, ώστε να φοβούνται να σηκώσουν κεφάλι και να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους...».

«Η ιμπεριαλιστική κυριαρχία γεννά τις αιτίες της μετανάστευσης», τόνισε στην ομιλία του ο Θ. Παφίλης
«Η ιμπεριαλιστική κυριαρχία γεννά τις αιτίες της μετανάστευσης», τόνισε στην ομιλία του ο Θ. Παφίλης
Στο ρόλο των μεταναστευτικών κοινοτήτων που οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, αλλά και διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θέλουν «να διαχειρίζονται τη μιζέρια των μεταναστών», αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Σ. Μαυροκεφαλίδης από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. «Οι μεταναστευτικές οργανώσεις μπορούν να είναι ο καθημερινός φορέας σωστής ενημέρωσης και ο μοχλός προώθησης των μεταναστών στα συνδικάτα και στους αγώνες που θα έρθουν».

Τέλος, ο Βαγγ. Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, κάλεσε τους μετανάστες εργάτες να απαντήσουν στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση, στην ΕΕ, που τους διατηρούν ως αντικείμενο της πιο άγριας εκμετάλλευσης, τους χρησιμοποιούν ως μέτρο πίεσης στο ντόπιο εργατικό δυναμικό, τους παρουσιάζουν δήθεν ως αιτία της ανεργίας στη χώρα. Τους κάλεσε ακόμα να δώσουν με πείσμα και αποφασιστικότητα τη μάχη των εκλογών που θα διεξαχθούν σύντομα στο συνδικάτο, για το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, του ταξικού προσανατολισμού στο εργατικό κίνημα.

«Το ερώτημα αν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα είναι παραπλανητικό, το ζήτημα είναι πόσο επείγον είναι να δράσουμε», υπογράμμισε ο Β. Βακάλης. «Πέρα απ' τα όποια λάθη - αδυναμίες ή ήττες μπορεί να έχουμε, ντροπή για μας τους εργάτες θα είναι αν για τον οποιονδήποτε λόγο σταυρώσουμε τα χέρια και αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους».

Πλούσιος προβληματισμός και νέες συμμετοχές φορέων
Πλούσιος προβληματισμός και νέες συμμετοχές φορέων
Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την Σούλα Βαζούρα και παραδοσιακό - λαϊκό τραγούδι. Νωρίτερα, κοινότητες από τις Φιλιππίνες, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία και άλλες χώρες είχαν παρουσιάσει χορευτικές και μουσικές παραστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ