Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΟΛΙΣ»
«Αστυνομεύουν» τους λουόμενους!

Μετά την αστυνομική επέλαση στα αστικά κέντρα με το «ΠΟΛΙΣ», τώρα παίρνουν σειρά και οι παραλίες της χώρας

Eurokinissi

Μετά την αστυνομική επέλαση στα αστικά κέντρα με το «ΠΟΛΙΣ», τώρα παίρνουν σειρά και οι παραλίες της χώρας
Σαν να μην έφταναν οι αστυνομικές επιχειρήσεις με την κωδική ονομασία «Πόλις» που διεξάγονται στα αστικά κέντρα και έχουν στόχο τους αθρόους και μαζικούς ελέγχους πολιτών με μόνο στοιχείο τις υπόνοιες κάποιου αστυνομικού οργάνου, τώρα οι κατασταλτικοί μηχανισμοί «αστυνομεύουν» και τα... μπάνια του λαού. Ετσι, χιλιάδες αστυνομικοί ξαμολήθηκαν την περασμένη Παρασκευή με το... αντηλιακό στο χέρι στις παραλίες και τις ακτές της χώρας για να ενισχύσουν το ...«αίσθημα ασφαλείας» των πολιτών στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στις 8 Ιούνη 4.265 αστυνομικοί, έλεγξαν ως δυνάμει υπόπτους 33.534 πολίτες, και συνέλαβαν 873 άτομα στις παραλίες της χώρας. Στην Αττική διατέθηκαν 1.279 αστυνομικοί, ελέγχθηκαν 9.069 άτομα, 307 καταστήματα, 6.375 οχήματα, βεβαιώθηκαν 3.095 παραβάσεις και συνελήφθησαν 329 άτομα. Από αυτά οι 79 ήταν φυγόδικοι - φυγόποινοι, 51 περιπτώσεις αφορούσαν παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, 30 περί ναρκωτικών, 46 παραβάσεις υγεινομικού κανονισμού και 47 αδικήματα περί ηθών. Στη Θεσσαλονίκη διατέθηκαν 393 αστυνομικοί, ελέγχθηκαν 2.845 άτομα, 402 καταστήματα, 2.376 οχήματα, βεβαιώθηκαν 1.430 παραβάσεις και συνελήφθησαν 158 άτομα. Οι 42 αφορούσαν παραβάσεις του υγειονομικού κανονισμού, οι 26 του νόμου για τους αλλοδαπούς, ενώ 32 άτομα ήταν φυγόποινοι - φυγόδικοι. Επίσης, βεβαιώθηκαν παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., του Γ.Ο.Κ. κ.ά. Σε όλη τη χώρα ελέγχθηκαν 3.209 καταστήματα, 24.901 οχήματα και βεβαιώθηκαν 9.978 παραβάσεις.

Τα περισσότερα αδικήματα για τα οποία πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις ήταν διοικητικής φύσης (παράβαση του Κ.Ο.Κ., παράνομη παραμονή στη χώρα, παραβάσεις υγειονομικών κανονισμών, φυγόποινοι κυρίως για χρέη). Η «σοδειά» αυτή δε δικαιολογεί τη μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, αφού οι περισσότεροι συλληφθέντες δεν είναι μέλη συμμοριών ή έμποροι ναρκωτικών. Στις επιχειρήσεις αυτές γίνεται επίδειξη αστυνομικής δύναμης και πυγμής, συνηθίζουν οι πολίτες στην ιδέα ότι με κατασταλτικά μέτρα ενισχύεται η ασφάλειά τους, εμπλουτίζονται τα αρχεία της Αστυνομίας με δακτυλικά αποτυπώματα και «επιδεικνύεται» αστυνομικό έργο στους πολίτες. Ετσι τώρα και οι λουόμενοι ...λούζονται τις «στοχευμένες και επιλεκτικές δράσεις» της ΕΛΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ