Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ευθύνη για το Κόμμα, καθήκον για το μέλλον

Η σκληρή επίθεση των τελευταίων χρόνων απέναντι στα δικαιώματα του λαού στη δουλιά, τη μόρφωση, τον ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισμό, η ενορχηστρωμένη επίθεση στην ίδια του τη σκέψη και τη ζωή, έχει αναμφισβήτητα ως πρώτα θύματα τους νέους ανθρώπους. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Οι νέοι αποτελούν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, της πρωτοπόρας τάξης που μπορεί να φέρει το καινούριο, να απαλλάξει τον άνθρωπο από τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Οταν όμως οι νέοι, από πολύ μικρές ηλικίες, έως και την ένταξή τους στην παραγωγή, βομβαρδίζονται έντεχνα και διαρκώς από την προπαγάνδα του «τίποτα δεν αλλάζει», «κοίτα την πάρτη σου» και «μη μιλάς πολύ για να πας μπροστά», μπαίνουν βίαια σε ένα καλούπι που θέλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να σπάσει. Και με αυτόν τον τρόπο, ο καπιταλισμός που σαπίζει, που δεν έχει πια τίποτα προοδευτικό να δώσει στην ανθρωπότητα, αλλά γίνεται ολοένα πιο αντιδραστικός, προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή του.

Το μέλλον της νεολαίας, όμως, δεν μπορεί να αφεθεί στους εκμεταλλευτές, σ' αυτούς που ζητούν να σκύβεις το κεφάλι σε κάθε ράπισμα, σ' αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν «ανδράποδα», σύγχρονους σκλάβους για τις μηχανές τους, κρέας χωρίς αξία για τα κανόνια τους. Η νεολαία έχει συμφέρον να βρεθεί στο μέτωπο των δυνάμεων εκείνων που παλεύουν ενάντια στο σύστημα, όχι για τη διαχείριση της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, αλλά για την ανατροπή του. Εχει συμφέρον να συνταχθεί με το ΚΚΕ, για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για μια κοινωνία σοσιαλιστική.

Ομως, οι συνειδήσεις δεν αλλάζουν αυτόματα. Οσα χτυπήματα στα δικαιώματά τους και στη ζωή τους κι αν δεχτούν οι νέοι, δε φτάνουν από μόνα τους για να τους κάνουν να επιλέξουν το δρόμο της πάλης ενάντια στον καπιταλισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δράση του Κόμματος της εργατικής τάξης. Γι' αυτό και το ΚΚΕ σκύβει με αποφασιστικότητα στα προβλήματα της νέας γενιάς. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με θέμα τη δράση του Κόμματος για τα προβλήματα της νεολαίας και τη στήριξη της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται το Σεπτέμβρη μετά από τη σχετική απόφαση του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στοχεύει ακριβώς στο να στρέψει την προσοχή ολόκληρου του Κόμματος, ξεκινώντας από την Κεντρική Επιτροπή ως τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, στη νεολαία.

Οι θέσεις για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, που είναι το σημαντικότερο κομματικό σώμα μετά το Συνέδριο, δημοσιεύτηκαν με τον κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» για να ανοίξει από τώρα και μέχρι το φθινόπωρο μια πλατιά συζήτηση με τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους επιστήμονες, τους ανθρώπους στην πόλη και στο χωριό, για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους. Πρώτο καθήκον, λοιπόν, για κάθε μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ η μελέτη, η διάδοση των Θέσεων, η συζήτηση με το λαό και τη νέα γενιά. Είναι ευθύνη του Κόμματος. Είναι υπόθεση για το σήμερα και το αύριο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ