Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
«Ασυμβίβαστο» τέλος για τα διαπλεκόμενα!

Με επιστολή της προς την Κομισιόν η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υφίσταται πλέον κανένας νόμος περί «βασικού μετόχου»!

Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του «βασικού μετόχου» έβαλε χτες η κυβέρνηση καταργώντας κάθε «ασυμβίβαστο» μεταξύ διαπλεκομένων προμηθευτών και εργολάβων του Δημοσίου και ιδιοκτητών ΜΜΕ.

Κάτω από την ασφυκτική πίεση της Κομισιόν, αλλά και επειδή ο νόμος περί βασικού μετόχου είναι πλέον εμπόδιο στις καλές σχέσεις που έχει διαμορφώσει με τα άλλοτε εχθρικά διαπλεκόμενα συμφέροντα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες στην ΕΕ ότι πλέον δεν υφίσταται κανένας νόμος για το «βασικό μέτοχο» στα ΜΜΕ. Στο εξής, λοιπόν, δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και συνεπώς δε θα εκδίδονται ούτε τα περιβόητα πιστοποιητικά διαφάνειας και υποκρισίας.

Ο υπουργός Τύπου, Θ. Ρουσόπουλος, απέστειλε χτες επιστολή προς την Κομισιόν στην οποία αναφέρεται ότι η αναστολή ισχύος του δικού της νόμου περί «βασικού μετόχου» (3310/2005) «συμπαρασύρει» και το νόμο του ΠΑΣΟΚ (3021/2002) και άρα δε θα ισχύει κανένας νόμος μέχρις ότου, και αν, βρεθεί κάποιος άλλος νόμος που θα είναι απόλυτα συμβατός με τα κελεύσματα της Κομισιόν.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δε χρειάζεται να περάσει σχετική τροπολογία στη Βουλή για αναστολή του νόμου του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα διαβεβαιώνει την Κομισιόν ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις που περιλαμβάνονται στην προκλητική επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο αρμόδιος διευθυντής Α. Σάουμπ.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δε θα εκδίδονται πλέον πιστοποιητικά διαφάνειας από το ΕΣΡ για τα έργα και τις προμήθειες που αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Η έλλειψη των περιβόητων πιστοποιητικών δε συνιστά λόγο για να μπλοκάρεται η ανάθεση των δημοσίων έργων, διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, παραδεχόμενες ουσιαστικά ότι η εκστρατεία κατά της διαπλοκής είχε «άδοξο τέλος». Στο εύλογο ερώτημα «και τι θα γίνει με το σχετικό άρθρο του Συντάγματος που θα μείνει ανεφάρμοστο», απαντούσαν με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι «και άλλα άρθρα του Συντάγματος δεν εφαρμόζονται»...

Επίσημη επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οπως ανέφερε σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην επίδοση επίσημης επιστολής στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αποφασίστηκε να ζητηθούν από την Ελλάδα εξηγήσεις για τη συμβατότητα του ν.3021/2002 με το κοινοτικό δίκαιο, καθώς θεωρείται ότι αποκλείει επιχειρηματίες που έχουν ΜΜΕ από την ανάληψη δημόσιων έργων, γεγονός που αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνιστικότητας.

Η ίδια επιστολή αναγνωρίζει την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει το νόμο, ωστόσο δίνει στην Ελλάδα 15 μέρες διορία να απαντήσει στην επιστολή και διατηρώντας το δικαίωμα να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο σε περίπτωση, που κριθεί αναγκαίο, δεδομένου ότι ο νόμος παράγει ήδη αποτελέσματα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ