Τετάρτη 6 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια
Με σημαντικές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις και συζητήσεις ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κύπρο.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος ήταν η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Μαζί της ήταν η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Γυναικείου Τμήματος και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ και του Διεθνούς Τμήματός της.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως ήδη σημειώσαμε στο χτεσινό φύλλο, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς και με τον Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια.

Η Αλέκα Παπαρήγα, επίσης, μίλησε το βράδυ της Δευτέρας σε ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ), με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ).

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον Νίκο Κλεάνθους, αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και τον Ανδρέα Μωυσέως, δήμαρχο Λάρνακας.

Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε ότι η Κύπρος, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, θα δεχτεί επιδράσεις από ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή. Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νίκο Κλεάνθους, η Αλ. Παπαρήγα επαναβεβαίωσε τη συμπαράσταση του κόμματός της προς τον κυπριακό Ελληνισμό. Το ΚΚΕ, είπε, προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση να ανταποκριθούν σε αυτό που οι Ελληνοκύπριοι είπαν στη διάρκεια του δημοψηφίσματος, δηλαδή να μην γίνουν μέρος των πιέσεων, αλλά οι ίδιοι να ασκήσουν πίεση προς τη σωστή κατεύθυνση για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Ο Νίκος Κλεάνθους, αφού σημείωσε ότι τα δύο κόμματα έχουν κοινές εκτιμήσεις και διαπιστώσεις σε πολλά θέματα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του ΔΗΚΟ για τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον κυπριακό Ελληνισμό τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες που πέρασε κατά την περίοδο πριν και μετά το δημοψήφισμα. Η Κύπρος, τόνισε, δε θα μπορούσε να πραγματώσει τους στρατηγικούς της στόχους χωρίς την Ελλάδα δίπλα της.

Σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ, μετά τη συνάντηση με τον Γιαννάκη Ομήρου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση ότι το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα βοήθησε στο να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Υπενθύμισε επίσης ότι το ΚΚΕ επέμεινε, πως το ΟΧΙ δε σήμαινε αντίθεση προς τη λύση, ενώ τόνισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος συντάσσεται με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τις πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο που διεκδικούν ένα ενιαίο κράτος στη βάση της ομοσπονδίας.

Ο Γ. Ομήρου επισήμανε τη σταθερή συμπαράσταση του ΚΚΕ προς τον κυπριακό λαό, αναφορικά με τη στάση του στο δημοψήφισμα και την επιδίωξή του για μια λειτουργική, δημοκρατική και βιώσιμη λύση.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε, επίσης, συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, στην εφημερίδα «Χαραυγή» και στο περιοδικό της ΠΟΓΟ «Κυπρία».

Αργά χτες το απόγευμα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επέστρεψε στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ