Κυριακή 12 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Σοβαρές εξελίξεις στο Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας

Εγινε το 21ο Συνέδριο του κόμματος

Σοβαρές εξελίξεις σημειώθηκαν στο 21ο Συνέδριο του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, αναφέρει ο πρόεδρος του κόμματος, Γκιούλα Τιούρμερ. Οπως αναφέρει ο Τιούρμερ, «δεν μπορούσαμε να προσκαλέσουμε κανέναν λόγω της δύσκολης κατάστασης», καθώς, όπως εξηγεί, βρισκόταν σε εξέλιξη μια «επίθεση εναντίον του κόμματος». Στόχος της επίθεσης αυτής είναι η «πολιτική εξαφάνιση του κόμματος», όπως τονίζει σε επιστολή του. Ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής:

«Δύσκολη πολιτική κατάσταση»

Το Συνέδριο, τονίζει ο πρόεδρος του κόμματος, έγινε «σε μια πολύ δύσκολη πολιτική κατάσταση». Αναλύει: «Οι τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές έλαβαν χώρα το 2002. Εφεραν τη νίκη του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά με μια ισχνή πλειοψηφία. Κέρδισαν τις εκλογές υποσχόμενοι καλύτερη ζωή στα φτωχότερα τμήματα της ουγγαρέζικης κοινωνίας. Οι Σοσιαλιστές δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν πλήρως την πολιτική τους. Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, που είναι πολύ σημαντική για την Ουγγαρία, έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα έσοδα της ουγγρικής κυβέρνησης έχουν μειωθεί και το πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης απέτυχε. Η είσοδος της Ουγγαρίας στην ΕΕ δεν έχει βελτιώσει τη ζωή των απλών ανθρώπων, η αβεβαιότητα και η δυσαρέσκεια μεγαλώνει» (οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Ο Γκ. Τιούρμερ συνεχίζει: «Το 2004 ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Ενωσης Ελεύθερων Δημοκρατών προσπάθησε να αλλάξει την κατάσταση προς όφελός τους, αντικαθιστώντας τον πρωθυπουργό. Ο κ. Πίτερ Μεντγκιέσι αντικαταστάθηκε από τον Φέρεντς Γκιουρκσάνι, πρώην δραστήριο μέλος του κινήματος της Κομμουνιστικής Νεολαίας και τώρα έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουγγαρίας. Αν δούμε και τις πρόσφατες εξελίξεις μπορούμε να πούμε πως η κρίση της σοσιαλ-φιλελεύθερης κυβέρνησης συνεχίζεται.

Το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα είναι σε μια ιδιόμορφη θέση. Το 2003 στηρίζαμε το Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και λαμβάνοντας υπόψη την πολύ μικρή πλειοψηφία μπορούμε να πούμε ότι οι Σοσιαλιστές δε θα μπορούσαν να νικήσουν δίχως το κόμμα μας. Οι Σοσιαλιστές έλπισαν πως το κόμμα μας θα εξαφανιστεί εξαιτίας των δυσκολιών και οι ψηφοφόροι μας θα τους υποστηρίξουν αυτόματα στις εκλογές του 2006.

Το 2004 προκαλέσαμε ένα δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Συλλέξαμε πάνω από 300.000 υπογραφές. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε στις 5 του Δεκέμβρη 2004. Ηταν το πρώτο δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, που προκλήθηκε και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από ένα πολιτικό κόμμα. Ολα τα δημοψηφίσματα που είχαν γίνει παλιότερα είχαν προκληθεί από την κυβέρνηση, σε θέματα όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ. Ηταν το πρώτο δημοψήφισμα που έγινε πάνω σε ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα. Πάνω από 1,9 εκατομμύριο πολίτες ψήφισαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων. Ηταν μια μεγάλη πολιτική επιτυχία για το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα.

Ολα αυτά δυνάμωσαν το κύρος του κόμματός μας και δημιουργούν καλές προϋποθέσεις για τη δουλιά μας το 2005. Εδειξαν πως το κόμμα μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ουγγρική πολιτική ζωή.

Οπως βλέπουμε, δεν έχει γίνει καμιά σημαντική αλλαγή στο συσχετισμό δύναμης. Ετσι ο ρόλος του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος μπορεί να είναι σημαντικός στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2006».

«Νέα επίθεση»

«Οι καπιταλιστικές δυνάμεις», σημειώνει ο Γκιούλα Τιούρμερ, «έχουν εξαπολύσει μια νέα επίθεση ενάντια στο κόμμα μας από το 2004, προσπαθώντας να σβήσουν το κόμμα, να διαλύσουν την πολιτική και οργανωτική δομή του κόμματός μας. Χρησιμοποίησαν, επίσης, ορισμένους πολιτικούς παράγοντες μέσα στο Εργατικό Κόμμα για να αλλάξουν την ηγεσία και την πολιτική γραμμή του κόμματός μας. Η ΚΕ τους διέγραψε από το κόμμα το Μάρτη του 2005, αλλά συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στο κόμμα».

Με όπλο τις αποφάσεις του Συνεδρίου

Κύριο καθήκον του 21ου Συνεδρίου, σημειώνει ο Γκιούλα Τιούρμερ, ήταν «να θέσει τέρμα στην εσωτερική διαμάχη και να προετοιμάσει το κόμμα για τις εκλογές του 2006.

Το Συνέδριο είχε επιτυχία. Συμμετείχαν σε αυτό 1.034 αντιπρόσωποι. Ψηφίσαμε τα παρακάτω ντοκουμέντα:

  • Απόφαση του Συνεδρίου για την εσωτερική κατάσταση του κόμματος
  • Απόφαση για αλλαγή του ονόματος του κόμματος
  • Απόφαση για τις θέσεις για το εκλογικό πρόγραμμα.

Τώρα θα έχουμε ένα κομματικό δημοψήφισμα και ελπίζουμε να αλλάξουμε το όνομα του κόμματος μέχρι το τέλος του Οκτώβρη. Το νέο όνομα θα είναι: Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα».

Επίθεση και μέσω Δικαιοσύνης

Ο Γκιούλα Τιούρμερ τονίζει καταλήγοντας: «Οι δυνάμεις που πολεμούν ενάντια στο κόμμα μας στράφηκαν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας από τα δικαστήρια να κηρύξουν όλες τις αποφάσεις του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος παράνομες και αντισυνταγματικές. Η διαδικασία ξεκίνησε και αναμένεται να είναι μακρά. Αυτές οι δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο κόμμα μας, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των μελών είναι μαζί μας». Οι Ελληνες κομμουνιστές είναι πάντα αλληλέγγυοι στον αγώνα των Ούγγρων κομμουνιστών και εργάζονται για το βάθεμα της συνεργασίας και του συντονισμού της δράσης μεταξύ των δύο κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ