Κυριακή 12 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νίκη για τον ναύτη που είπε ΟΧΙ στον πόλεμο

Με μια σημαντική νίκη για όσους αντιτάσσονται στον πόλεμο του Ιράκ, ναυτοδίκης αποφάσισε να μη φυλακίσει τον υποκελευστή Πάμπλο Παρέντες, επειδή αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο καράβι του με προορισμό το Ιράκ. Ο ναυτοδίκης τού επέβαλε την ποινή δύο μηνών περιορισμού, τριών μηνών σκληρή χειρωνακτική εργασία χωρίς κράτηση και αφαίρεση βαθμού.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη ο συγκεκριμένος υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, γνωρίζοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει στρατοδικείο και πιθανή φυλάκιση, αρνήθηκε να ανέβει στο πλοίο του, λέγοντας ότι «δε θέλω να είμαι μέρος του πληρώματος που θα μεταφέρει 3.000 πεζοναύτες, γνωρίζοντας ότι εκατό ή και παραπάνω απ' αυτούς δε θα επιστρέψουν».

Εγκαλούμενος «υψηλότερο καθήκον στη συνείδησή μου και στον ανώτατο νόμο της χώρας», ο 23χρονος Παρέντες είχε αρνηθεί τις προσφορές για ελαφρύτερη τιμωρία σε αντάλλαγμα δήλωσης ενοχής.

Στην απολογία του στο Ναυτοδικείο ο Παρέντες είπε: «Θα ήθελα να τονίσω σε σας και στο Ναυτοδικείο πως είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο πόλεμος είναι παράνομος. Οπότε, αν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να είμαι ένοχος, είναι οι πεποιθήσεις μου. Είμαι ένοχος επειδή πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος είναι παράνομος. Είμαι ένοχος επειδή πιστεύω ότι ο πόλεμος, σε όποια μορφή του, είναι ανήθικος και ανώφελος, και είμαι ένοχος επειδή πιστεύω ότι σαν μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων έχω το καθήκον να αρνηθώ τη συμμετοχή μου σ' αυτό τον πόλεμο επειδή είναι παράνομος».

Ο Παρέντες βάσισε την υπεράσπισή του στο ότι ο πόλεμος του Ιράκ είναι παράνομος, και πως είχε το καθήκον να αποφύγει τη συμμετοχή του σ' αυτόν. Τόνισε πως ήθελε να «δικάσει τον πόλεμο». Κάτι όμως που ο ναυτοδίκης δε δέχτηκε.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο ναυτοδίκης τελικά επέτρεψε την ένορκη κατάθεση σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα του πολέμου, σε ό,τι αφορά τη «λογική» του Παρέντες, και την ειλικρίνειά του ως αντιρρησία συνείδησης. Ο δικηγόρος του Παρέντες, Τζέρεμι Ουόρεν, κάλεσε την καθηγήτρια Μάρτζορι Κον ως ειδική σε ό,τι αφορά το διεθνές Δίκαιο. Η Κον, που είναι και αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Νομικών, κατέθεσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ είναι παράνομος, επειδή δεν ικανοποιεί μία από τις δύο αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ. Δηλαδή, της αυτοάμυνας - ατομικής ή συλλογικής - και της εξουσιοδότησης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Χάρτης του ΟΗΕ έχει επικυρωθεί από το Κογκρέσο της χώρας, οπότε είναι και νόμος του κράτους, κατέθεσε η Κον.

Η Κον απάντησε στις ερωτήσεις του εισαγγελέα σε ό,τι αφορά το ζήτημα αν ο κάθε ναύτης θα μπορούσε να αποφασίζει για τον εαυτό του για το αν πόλεμοι όπως στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι παράνομοι και επομένως έχουν το καθήκον να μην υπηρετούν. Η ίδια πρόσθεσε ότι κανένας απ' αυτούς τους πολέμους δεν ικανοποιεί τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, και επομένως, αφού έχουν επικυρωθεί και από το Κογκρέσο, η συμμετοχή σ' αυτούς τους πολέμους είναι και παραβίαση του νόμου του κράτους. Επίσης, επισήμανε ότι τα βασανιστήρια των στρατιωτών στις φυλακές του Ιράκ παραβιάζουν τις Συνθήκες της Γενεύης και θεωρούνται εγκλήματα πολέμου. Σαν συμπέρασμα της κατάθεσής της, ο ναυτοδίκης είπε: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση με επιτυχία απέδειξε πως κάθε ναύτης έχει λογική αιτία να πιστεύει ότι οι πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι παράνομοι».

Μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο δικηγόρος του Παρέντες τόνισε πως η συγκεκριμένη ποινή είναι μια «μεγάλη νίκη», μια «επικύρωση» του δικαιώματος των μελών του στρατού να μιλούν δημόσια για θέματα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ. Πρόκειται για ένα «σημαντικό όφελος για το αντιπολεμικό κίνημα».


Κ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ