Τρίτη 31 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εγκαίνια στο φόντο της εμπορευματοποίησης

Το Κέντρο Υγείας στο Βύρωνα, που πρωτοϊδρύθηκε το 1937 (!) έχει μόνο μια οργανική θέση γενικού γιατρού, ενώ οι υπόλοιποι είναι επισκέπτες απ' το «Ιπποκράτειο»

Οσον κι αν προσπάθησε η κυβέρνηση - με πρώτον τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή - να δείξει ότι η χτεσινή μέρα ήταν ιστορική για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με τα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ) στο Βύρωνα, έρχονταν - πέρα απ' την πραγματικότητα - τα λεγόμενα των μελών της κυβέρνησης - με τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης - να αποδείξουν την κενότητα των υποσχέσεων και την προσήλωση στο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας.

Το ΚΥΑΤ στο Βύρωνα δεν είναι μια καινούρια μονάδα. Ιδρύθηκε το 1937 - με Διάταγμα εκείνης της εποχής - ως Πολυιατρείο και το 1985 διασυνδέθηκε επιστημονικά και λειτουργικά με το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Απ' το 1985 μέχρι και τις 15/2/2004 υπολειτούργησε με επισκέπτες γιατρούς απ' το «Ιπποκράτειο». Η σύσταση του ΚΥΑΤ Βύρωνα με τη μορφή αποκεντρωμένης μονάδας του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου έγινε με απόφαση του Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) στις 15.4.2003 και λειτούργησε απ' τις 16.2.2004 - κατά τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μ. Σκουλάκη - ή απ' τις 20 Μάρτη του 2004 κατά τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη.

Ο διαγκωνισμός κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη χρονική στιγμή της λειτουργίας ΚΥΑΤ Βύρωνα επιβεβαιώνει τον ίδιο βηματισμό των δύο κομμάτων στο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας. «Δεν εγκαινιάζουμε την έναρξη λειτουργίας αλλά την προσπάθεια δημιουργίας των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου» είπε ο Ν. Κακλαμάνης, ενώ ο Μ. Σκουλάκης πρόσφερε συναίνεση στην κυβέρνηση υπό τον όρο ότι θα δοθεί όλη η αλήθεια για «το τι υπάρχει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι το ΚΥΑΤ του Βύρωνα - όπως και άλλα εννιά που έχουν ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και... κατασκευάζονται εδώ και τέσσερα χρόνια - θα είναι ενταγμένο στο λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει πια ιδιωτικοποιηθεί σε σημαντικούς τομείς και έχει έντονα εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι απέφυγαν σαν ο «διάολος το λιβάνι» την αναφορά στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, που μπορούσαν να διασφαλιστούν μέσα από ένα ενιαίο, δημόσιο σύστημα υγείας.

Στο ΚΥΑΤ Βύρωνα υπάρχει μόνο μια οργανική θέση Γενικού Γιατρού και άλλοι οχτώ είναι επισκέπτες απ' το «Ιπποκράτειο». Επίσης υπάρχουν 4 νοσηλεύτριες, δύο επισκέπτριες και τρεις διοικητικοί υπάλληλοι. Η σύνθεση αυτή υπολείπεται - όχι μόνο των πραγματικών αναγκών των 130.000 κατοίκων του Βύρωνα για ΠΦΥ - αλλά και των σχεδιασμών των εμπνευστών της λειτουργίας του που θέλουν τουλάχιστον 15 γιατρούς και τετραπλάσιες νοσηλεύτριες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ