Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Λίβανος» το Κοσσυφοπέδιο;

Τον Ιούνη ξεκινούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι συζητήσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Οι Αλβανοί ζητούν την απόσχισή του από τη Σερβία - Μαυροβούνιο. Οι Σέρβοι επιμένουν στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος. Οι ΗΠΑ και οι Βρετανοί «κλείνουν» προς την αλβανική πλευρά. Η ΕΕ «παρακολουθεί» τις διεργασίες ανατροπής των συνόρων. Οσο για την ελληνική πλευρά που «απλώς (θα) προεδρεύει» στο Συμβούλιο τον ερχόμενο Ιούνη, «ξεχνάει» (όπως όλοι όσοι βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία) το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, που αποφάσισε τη διατήρηση του Κοσσόβου ως τμήματος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

*

Είναι προφανές ότι όλοι οι «παίκτες» του παζλ έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέσεις και να προβαίνουν σε κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα για την προώθηση των συμφερόντων τους, ενόψει των τελικών διευθετήσεων που θα προκύψουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα, και ενώ τα «μαύρα σύννεφα» στην περιοχή πληθαίνουν, η χτεσινή επίθεση κατά του Ρουγκόβα κάποιον εξυπηρετεί. Ποιον; Τη Σερβία και τη διατήρηση των συνόρων ή τους αποσχιστές του Κοσσόβου και την αλλαγή των συνόρων;

Απλώς υπενθυμίζουμε ότι η αμέσως προηγούμενη επίθεση κατά πολιτικού ηγέτη ήταν εκείνη στο Λίβανο κατά του Χαρίρι, που αξιοποιήθηκε για «να φύγει η Συρία από το Λίβανο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ