Τετάρτη 16 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Στα ίχνη του Βαβύλη βρίσκονται οι διωκτικές αρχές

Στα ίχνη του καταζητούμενου Απ. Βαβύλη βρίσκονται οι διωκτικές αρχές, ενώ, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, έχει εντοπιστεί σε χώρα της Ευρώπης. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από τη χτεσινή επίσκεψη του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό, για να τον ενημερώσει σχετικά με τον Απ. Βαβύλη. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το κατηγορητήριο που θα απευθυνθεί στον Απ. Βαβύλη σε περίπτωση που συλληφθεί ή παραδοθεί.

Πάντως, από τις αρμόδιες αρχές διερευνώνται όλες οι εμπορικές συναλλαγές του Απ. Βαβύλη, προκειμένου να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (κακούργημα). Επίσης, δεν αποκλείεται σύντομα να ασκηθεί εναντίον του Απ. Βαβύλη ποινική δίωξη, ενώ εναντίον του εκκρεμεί και ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και η κατάθεση στην ανακρίτρια Ελ. Σωτηροπούλου, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για τις δραστηριότητες Γιοσάκη κλπ.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή ήδη από 1/3/2005 για να ανοίξουν οι λογαριασμοί της πρώην ανακρίτριας Κων. Μπουρμπούλια στην τράπεζα UBS, καθώς και συγγενικών της προσώπων. Με το ίδιο έγγραφο, ζητήθηκε να ανοίξουν και οι λογαριασμοί του δικηγόρου Στ. Κουμανταράκη, ο οποίος ήταν συνήγορος κατηγορουμένων για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και φέρεται να είχε ερωτικές σχέσεις με την πρώην ανακρίτρια Κων. Μπουρμπούλια. Μάλιστα, θα ερευνηθεί και αν υπάρχει κοινός λογαριασμός Μπουρμπούλια - Κουμανταράκη, ενώ θα εξεταστεί και διευθυντικό στέλεχος της UBS. Η Κων. Μπουρμπούλια ελέγχεται και για έξι υποθέσεις που χειρίστηκε, μεταξύ των οποίων είναι και καταγγελία «θύματος του Χρηματιστηρίου» προς τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Σχετικά με την έρευνα που διενεργείται για τα παραδικαστικά κυκλώματα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Λινός, εκτιμάει ότι θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι. Επίσης, για τις αντιδράσεις των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων στις μεταθέσεις δικαστών και εισαγγελέων στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δήλωσε ότι «η κάθαρση θα είναι οδυνηρή και θα ζητήσει απ' όλους μας ευθύνη». Υπενθυμίζεται ότι ο δικαστικός κόσμος αντιδρά στις μεταθέσεις που γίνονται λόγω μεγάλου χρονικού διαστήματος στα ίδια δικαστήρια, γιατί φοβάται ότι οι μεταθέσεις θα συσχετιστούν με τα παραδικαστικά κυκλώματα και τους επίορκους δικαστές, με αποτέλεσμα να σπιλωθούν συνειδήσεις.

Επίσης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς διερευνά τις σχέσεις του προέδρου Πρωτοδικών Ε. Καλούση και του επιχειρηματία Σ. Κρητικού, με το κότερο του οποίου οι Καλούσης και Μπουρμπούλια έκαναν διακοπές.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Το Παρόν» υποστηρίζει πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Απ. Βαβύλης έχει ήδη συλληφθεί από αυτονομημένα τμήματα υπηρεσιών και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση «καθοδήγησής» του για το τι θα πει, μόλις γίνει η επίσημη σύλληψή του. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται σε δυο επιστολές της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Magna Graecia». Στην πρώτη, η οποία στάλθηκε το Σεπτέμβρη του 2004, και είχε παραλήπτη τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, προκύπτει ότι ο αρχιμανδρίτης Νείλος ορίζει τον πατέρα Ραφαήλ (σ.σ. Α. Βαβύλης) ως σύνδεσμο της ΜΚΟ με το υπουργείο Πολιτισμού, για να εγκριθεί αίτημα χρηματοδότησης με ένα εκατομμύριο ευρώ. Ομως, σε άλλη επιστολή, το Δεκέμβρη του 2004, που απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού και στον υφυπουργό Εξωτερικών, «αποσύρεται» από την εκπροσώπηση ο πατέρας Ραφαήλ και επιβεβαιώνεται ότι η ΜΚΟ θα εκπροσωπείται από τον απόστρατο αστυνομικό Ι. Τριανταφυλλάκη.

Εξάλλου, η «Απογευματινή» αναφέρει ότι ένας βουλευτής της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ένα υψηλόβαθμο εν ενεργεία στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. και ένας νυν υπουργός της αλβανικής κυβέρνησης, είναι η ομάδα από την οποία καθοδηγούμενος ο Απ. Βαβύλης «ξέπλυνε» 50 δισ. δρχ. από τις παρατράπεζες της γειτονικής χώρας. Αλλωστε, σε παλιότερες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κυβερνητικής Επιτροπής για τη διαφάνεια των παρατραπεζών στην Αλβανία, Φαρουντίν Αράπι, υποστήριξε πως η παρατράπεζα «Ντέφα» διαθέτει στη χώρα μας σημαντική περιουσία που αποκτήθηκε με χρήματα που έφερε ο Απόστολος Βαβύλης.

Ειδικότερα, ανέφερε το ξενοδοχείο «Ποσειδών» αξίας 4 εκατ. δολαρίων, τη συμμετοχή με μετοχές 1,3 εκατ. δολαρίων σε μια αεροπορική εταιρία, την αγορά βίλας σε μία από τις πιο πλούσιες συνοικίες της Αθήνας, καθώς και την αγορά ενός φέρι μποτ στην τιμή των 4,2 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον Φ. Αράπι, η παρατράπεζα είχε επίσης χρήματα σε Βουλγαρία και Ουγγαρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ