Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Αλληλοκαρφώματα δικαστών

Αναστάτωση προκλήθηκε στον Αρειο Πάγο από τη διαρροή εγγράφων για τους επίορκους δικαστές

Βγήκαν τα μαχαίρια και δικαστικοί λειτουργοί αλληλοκατηγορούνται, ενώ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δε γνώριζαν το διαβόητο αρχιμανδρίτη και προφυλακισμένο στις φυλακές Κορυδαλλού Ι. Γιοσάκη.

Στο μεταξύ αναστάτωση προκλήθηκε χτες στον Αρειο Πάγο από τη διαρροή καταθέσεων για τα δικαστικά παρακυκλώματα.

Ενώπιον του αρεοπαγίτη Χρ. Μπαλτά εξετάστηκαν χτες κατ' αντιπαράσταση οι πρωτοδίκες Π. Τσέβη και Αν. Κοροβέση, οι οποίες ήταν στη σύνθεση δικαστηρίου που εκδίκασε υπόθεση υπέρ του Ι. Γιοσάκη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Π. Τσέβη κατηγορείται ότι έγραψε την απαλλακτική απόφαση για τον αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, σε μήνυση που είχε καταθέσει ο καθηγητής Θεολογίας Ξ. Παπαχαραλάμπους. Η απόφαση αυτή δεν ήταν μόνο απαλλακτική υπέρ του Ι. Γιοσάκη αλλά αποτελούσε ύμνο στην προσωπικότητα του αρχιμανδρίτη! Ωστόσο, η πρωτοδίκης διέψευσε ότι αυτή συνέταξε την απαλλακτική απόφαση και κατηγορεί την έτερη πρωτοδίκη Αν. Κοροβέση πως αυτή έγραψε την απαλλακτική απόφαση. Από το περιβάλλον της Π. Τσέβη τώρα πλέον διαρρέει ότι δε γνώριζε τον Γιοσάκη, σε αντίθεση με την Κοροβέση που είχε φιλικές σχέσεις με άτομο του συγγενικού του περιβάλλοντος. Μάλιστα, η Π. Τσέβη επικαλείται και τη μαρτυρία της γραμματέα της έδρας πως το σκεπτικό της υπέρ του Ι. Γιοσάκη απόφασης το συνέταξε η Α. Κοροβέση. Πάντως οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, Π. Τσέβη και Α. Κοροβέση, είχαν πλειοψηφήσει στην εν λόγω απόφαση υπέρ του Γιοσάκη, ενώ μειοψήφησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Στο μεταξύ ο Αρειος Πάγος διενεργεί έρευνα για τη διαρροή στην εφημερίδα «Το Βήμα» καταθέσεων μαρτύρων που έγιναν στον αντεισαγγελέα Γ. Σανιδά. Στην εν λόγω εφημερίδα δημοσιεύτηκε χτες ρεπορτάζ, το οποίο υπέγραφε ο δημοσιογράφος Β. Λαμπρόπουλος, με αποσπάσματα από καταθέσεις του Αθ. Τόσκα, ο οποίος εμφανίζεται ως ο μεσολαβητής για το χρηματισμό δικαστικών μετά από παρέμβαση του αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη. Ο Αθ. Τόσκας εμφανίζεται να έχει καταθέσει σε τράπεζα απέναντι από την πρώην Σχολή Ευελπίδων 3.000 ευρώ στο λογαριασμό του Ι. Γιοσάκη και 3.000 ευρώ στο λογαριασμό ιδιοκτήτη γραφείου Κηδειών, προκειμένου ο τελευταίος να τα αποδώσει στην Αντ. Ηλία.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός παρέπεμψε στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Αθηνών την πρώην ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια για την οποία έχει ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών της λογαριασμών στη Ζυρίχη. Η Κ. Μπουρμπούλια διατείνεται ότι συναινεί στο άνοιγμα των λογαριασμών της, για να αποκαλυφθεί, όπως λέει, η αθωότητά της.

Τέλος, επεισόδιο δημιουργήθηκε χτες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με πρωταγωνιστή το δημοσιογράφο Β. Λαμπρόπουλο, τη στιγμή που ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Δ. Λινός έκανε την καθιερωμένη ενημέρωση στους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ.

Οι συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ με αναφορά τους στην ΕΣΗΕΑ διαμαρτύρονται για απειλές που εκτόξευσε ενώπιόν τους ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Β. Λαμπρόπουλος κατά συναδέλφου του που εργάζεται στην ίδια εφημερίδα, όταν ο τελευταίος εντόπισε την καταγραφή της συνάντησης μέσω του κινητού τηλεφώνου.

Οπως αναφέρουν στην αναφορά τους οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ, ο Β. Λαμπρόπουλος μέσω του κινητού του τηλεφώνου κατέγραφε την καθιερωμένη συνάντηση των δημοσιογράφων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και πως ήταν αυτόπτες μάρτυρες της φραστικής απειλής του Β. Λαμπρόπουλου κατά του συναδέλφου του στο «Βήμα».

Στην αναφορά τους οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ σημειώνουν ότι θεωρούν απαράδεκτο το όλο επεισόδιο βιντεοσκόπησης της επικοινωνίας τους με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Να σημειωθεί ότι για το περιστατικό κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ο Β. Λαμπρόπουλος την προσεχή Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ