Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αποστολή εξετελέσθη
  • Ξεκάθαρο «όχι» στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου και στην αλλαγή συνόρων από την ηγεσία της Σερβίας - Μαυροβουνίου
  • Απέφυγε να ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου ο Κ. Καραμανλής

Στην άσκηση πιέσεων, κυρίως προς την πλευρά των Σέρβων, για «προσαρμογή» και «ενεργό συμμετοχή» στο «τελικό καθεστώς» που ετοιμάζουν ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή, εξαντλήθηκε η βαλκανική περιοδεία του Κ. Καραμανλή.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν σαφώς προδιαγεγραμμένο, από τη στιγμή που ο Ελληνας πρωθυπουργός κινούνταν ως ενδιάμεσος «εντός του πλαισίου», που έχουν χαράξει τα αφεντικά της νέας τάξης. Σε όλες τις δηλώσεις που έκανε καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στο Ζάγκρεμπ, στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ο Κ. Καραμανλής δεν τάχθηκε ούτε μία φορά, έστω και σε επίπεδο διακηρύξεων, κατά της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια και γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα δεν αποδοκίμασε σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου.

Οι θέσεις του αυτές τον έφεραν αντιμέτωπο με τις θέσεις που εξέφρασε η ηγεσία της Σερβίας - Μαυροβουνίου, υπογραμμίζοντας μ' αυτό τον τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι παράγοντας επιβολής των νεοταξικών σχεδίων στην περιοχή και «μέρος του προβλήματος» των Βαλκανίων.

Μετά τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπ. Ντάντιτς, και ο πρωθυπουργός της Β. Κοστούνιτσα ξεκαθάρισε χτες στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι τάσσεται κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι η σερβική ηγεσία έχει διαμορφώσει μια ενιαία θέση, ενόψει της διευθέτησης του τελικού καθεστώτος. «Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για ανεξαρτησία ούτε για αλλαγή συνόρων», τόνισε ο Κοστούνιτσα στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή και πρόσθεσε: «Θέλουμε την υψηλότερη δυνατή αυτονομία (σ.σ. του Κοσσόβου) στο πλαίσιο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σερβίας - Μαυροβουνίου Σβ. Μάροβιτς επέκρινε την ηγεσία του Μαυροβουνίου, γιατί δυναμιτίζει τη συμφωνία του 2003 και παρέπεμψε στα δημοψηφίσματα που προβλέπουν για το 2006. «Η συμφωνία του 2003, που τώρα ακυρώνει το Μαυροβούνιο, θα πρέπει να περάσει δημοκρατικά από την κρίση των πολιτών», δήλωσε ο Σβ. Μάροβιτς, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η Σερβία - Μαυροβούνιο θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και «δε θα υπάρξει πρόβλημα με την ΕΕ».

Το μήνυμα του Κ. Καραμανλή προς τη σερβική ηγεσία ήταν «μπείτε στο παιχνίδι», «διεκδικήστε ρόλο», εννοείται στο πλαίσιο της νεοταξικής χάραξης του νέου χάρτη των Βαλκανίων.

Συνοψίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για το Κόσσοβο, σε δηλώσεις που έκανε στο Βελιγράδι μετά τη συνάντησή του με τον Σβ. Μάροβιτς, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «στο στάδιο αυτό θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει η διεθνής κοινότητα», επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι η πορεία εκπλήρωσης αυτών των προϋποθέσεων δεν είναι ικανοποιητική.

Τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων ασφάλειας για τους Σέρβους που ζουν στο Κόσσοβο και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για την επιστροφή των χιλιάδων Σέρβων προσφύγων και εκτοπισμένων, επισημαίνοντας ότι «τα γεγονότα του περσινού Μαρτίου αποτελούν μελανό σημείο». Σε καμία περίπτωση όμως δεν τάχθηκε κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου. Αντίθετα, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή πριν το 1999, να πάψει δηλαδή το Κοσσυφοπέδιο να είναι επαρχία της Σερβίας - Μαυροβουνίου. Γενικότερα, ζήτησε τη «συμμετοχή του Βελιγραδίου στις διεργασίες και τις εξελίξεις που θα συμβάλουν στη σταθερότητα», επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας - Μαυροβουνίου. «Το κοινό κράτος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου πρέπει δικαιωματικά να βρει τη θέση του στην ΕΕ», είπε.

Πρωταγωνιστές με επεμβάσεις

Ιδιαίτερα περήφανος δήλωσε ο Κ. Καραμανλής για την παρουσία του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στο Κόσσοβο. Μιλώντας στους 600 περίπου Ελληνες στρατιώτες του Ουρόσεβατς εξήρε την αποστολή τους, σημειώνοντας ότι «συμβάλλετε στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας σ' αυτή την ευαίσθητη γωνιά των Βαλκανίων» και ακόμα «αναδεικνύετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο λέγοντας ότι «η Ελλάδα καταγράφει σήμερα την παρουσία της τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη»!

Με τον Ι. Ρουγκόβα

Τη θέση του για ανεξάρτητο Κόσσοβο επανέλαβε ο πρόεδρος του «Διεθνούς Προτεκτοράτου» Ιμπραήμ Ρουγκόβα, υποστηρίζοντας ότι ένα ανεξάρτητο Κόσσοβο είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος για την ανεξαρτητοποίηση, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση του Κ. Καραμανλή και του Ιμπραήμ Ρουγκόβα συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος ήταν οπλαρχηγός του Ουτσεκά και πρωτοστάτησε στη σφαγή αμάχων Σέρβων. Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση για το Κόσσοβο, την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική του, υποσχόμενος τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων όταν βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ