«Κάποιες πολιτικές δυνάμεις δεν επιθυμούν να πεισθούν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί λύση του Κυπριακού και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στο εξωτερικό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.
Ο εκπρόσωπος σχολίαζε δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε θέτει σε διεθνή βήματα και ειδικότερα στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, το Κυπριακό ως θέμα εισβολής και κατοχής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε, ο κ. Χρυσοστομίδης, θέτει πάντοτε το Κυπριακό στις σωστές του διαστάσεις και πολλές φορές το θέτει στις διεθνείς του πτυχές που είναι η παρανομία της συνεχιζόμενης κατοχής, ύστερα από την παράνομη εισβολή.
Εξάλλου, σχολιάζοντας δήλωση του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη ότι με τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημιουργεί την εντύπωση στους ξένους ότι δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις συναντήσεις εκφράζει πάντοτε την επιθυμία για ειρηνική επίλυση του προβλήματος και πείθει τους συνομιλητές του.
Η κυβέρνηση διερευνά τις πληροφορίες που φέρουν Βρετανούς να διεξάγουν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, οι Βρετανικές Βάσεις δεν έχουν κανένα δικαίωμα στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου, έστω κι αν λέγεται ότι έχουν χωρικά ύδατα. Αλλο τα χωρικά ύδατα, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, και άλλο ο υποθαλάσσιος πλούτος.
«Η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ ως πολυμερές, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, και όχι σε επίπεδο Τουρκίας -Κύπρου».
Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα, Χανς Γιόργκ Κρέτσμερ, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ενώ παρατήρησε ότι δε συναντά στους Τούρκους αξιωματούχους την αρχική έξαρση στο θέμα της εφαρμογής των πολιτικών μεταρρυθμίσεων.
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ο Κρέτσμερ υπογράμμισε ότι «υπάρχει καθυστέρηση σε ζητήματα όπως τα μειονοτικά ιδρύματα και τα γυναικεία δικαιώματα» και μίλησε για μείωση της έξαρσης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Πρωτόκολλο που καλείται η Τουρκία να υπογράψει για τη διεύρυνση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, με τρόπο που να συμπεριληφθούν τα νέα μέλη, μεταξύ των οποίων είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Κρέτσμερ είπε ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να προστεθούν κάποια σημεία στο κείμενο του Πρωτοκόλλου.
Ερωτηθείς, πάντως, αν το κείμενο είναι διαπραγματεύσιμο, ο Κρέτσμερ είπε «όχι, από πλευράς ΕΕ δεν υπάρχουν περιθώρια για διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε ότι το «εν λόγω Πρωτόκολλο θα τεθεί τελικά υπό την έγκριση των χωρών - μελών, δηλαδή και της Κύπρου».
Αναφερόμενος στο βέτο που απειλεί να ασκήσει η Τουρκία, εξαιτίας της Κύπρου, στο ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, ο Κρέτσμερ είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να δεχτεί ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ».
Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα είναι υποψήφιος για την «προεδρία» του ψευδοκράτους στην ψηφοφορία που θα γίνει στις 17 Απριλίου. Η απόφαση ελήφθη σε χτεσινή συνεδρία της «κοινοβουλευτικής ομάδας» του κόμματος.
Στη συνεδρία συζητήθηκε και το θέμα του σχηματισμού λεγόμενης κυβέρνησης στα Κατεχόμενα.
Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, που αναδείχτηκε δεύτερο με 19 «έδρες», ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να μετάσχει σε «κυβέρνηση» με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Στο μεταξύ, συνήλθαν τα αρμόδια όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. Ο Σ. Ντενκτάς δήλωσε ότι «οι ψηφοφόροι επιθυμούν συνέχιση της συνεργασίας του Δημοκρατικού Κόμματος με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα». Οσον αφορά στην ανάδειξη «προέδρου», ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι θα επιθυμούσε έναν υπερκομματικό υποψήφιο, στην υποψηφιότητα του οποίου να συμφωνούσαν όλα τα κόμματα.
Η «Χαλκίν Σεσί» έγραψε χτες ότι «αναζητείται υπερκομματικός υποψήφιος» και προσθέτει ότι ο Ντερβίς Ερογλου δε θα είναι υποψήφιος. Η «Ορταμ» έγραψε ότι άσχετα αν ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει ότι δε θα υποβάλει υποψηφιότητα για τον θώκο του λεγόμενου προέδρου, με τις δηλώσεις και τις πράξεις του δείχνει ότι στοχεύει να «στριμώξει στη γωνιά» το Κόμμα Δικαιοσύνης -Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν και να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για την υποψηφιότητά του.