Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ»
Νεοταξικών προδιαγραφών και με ΝΑΤΟικό καπέλο

Το ΚΥΣΕΑ χτες αποφάσισε για την αμυντική πολιτική, με βάση τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις και ανάγκες

Τη σφραγίδα και της κυβέρνησης της ΝΔ, φέρει η νεοταξικών προδιαγραφών και κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενη «Πολιτική Εθνικής Αμυνας», μετά τη χτεσινή απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ). Πρόκειται για μια πολιτική που εδώ και καιρό είχαν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Η νέα πολιτική άμυνας, που έρχεται τώρα η ελληνική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει, καθορίστηκε με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε τον Ιούνη του 2004 στην Κωνσταντινούπολη, όπου τέθηκαν οι κατευθύνσεις για την επιχειρησιακή του ετοιμότητα και καθορίστηκαν οι υποχρεώσεις των χωρών - μελών.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι ηγέτες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, υιοθέτησαν το νέο δόγμα της συμμαχίας, σύμφωνα με το οποίο το NATO πρέπει να αναδιοργανωθεί επιχειρησιακά, ώστε να έχει τη δυνατότητα, άμεσης και μακράς διάρκειας στρατιωτικής παρουσίας σε όποιο σημείο της Γης απαιτηθεί. Στη βάση του νέου επιχειρησιακού μοντέλου που υιοθετήθηκε βρίσκεται η ανάπτυξη ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων. Εκεί αποφασίστηκε η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των χωρών - μελών της συμμαχίας στο μοντέλο αυτό. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη Σύνοδο αποφασίστηκε ότι τα κράτη - μέλη θα πρέπει άμεσα να προσαρμόσουν το 20% των στρατιωτικών τους δυνάμεων στο μοντέλο της δύναμης ταχείας επέμβασης του NATO.

Οι «ασύμμετρες απειλές» από βορρά...

Συγκεκριμένα χτες το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, συζήτησε την «Πολιτική Εθνικής Αμυνας» και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν η πολιτική αυτή «διέπεται από διαχρονική συνέχεια» και κινείται γύρω από τους εξής τρεις άξονες:

1. Στο βορρά, όπου «λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η διακίνηση όπλων, το διεθνές έγκλημα και η αστάθεια».

2. Οσον αφορά στον εξ Ανατολών κίνδυνο «διαπιστώνεται βελτίωση των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία, την οποία στηρίζουμε ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της. Ωστόσο, η γειτονική χώρα δεν έχει μεταβάλει την πολιτική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να διατηρεί μια επαρκή, αποτρεπτική, αξιόπιστη δύναμη».

3. Αναφορικά με την Κύπρο αναφέρεται ότι «η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί νέα δεδομένα στο Κυπριακό και στις προσπάθειες για εξεύρεση σταθερής και βιώσιμης λύσης για την επανένωση της νήσου στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Μέχρις ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει την αμέριστη και πολυεπίπεδη στήριξη της Ελλάδας, η οποία φυσικά θα συμμετέχει ενεργά στα θέματα ασφαλείας της Κύπρου».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, που κλήθηκε χτες να σχολιάσει τα περί «ασύμμετρων απειλών» και τα σχέδια περί δημιουργίας νέων στρατοπέδων στη Βόρεια Ελλάδα, είπε ότι δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια και απλώς μεταφέρθηκαν σε ορισμένες τοποθεσίες της Βόρειας Ελλάδας ορισμένα στρατόπεδα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Αναφορικά με τις «ασύμμετρες απειλές» είπε ότι αυτές «είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλες τις χώρες αυτή τη στιγμή και είναι κάτι στο οποίο κάθε χώρα πρέπει να προσαρμόζει την εθνική πολιτική άμυνας την οποία έχει».

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ), στις 24 Νοέμβρη 2004, είχε αποφασίσει για τη Μελλοντική Δομή Ενόπλων Δυνάμεων (2005-2020), με βάση την οποία, το δόγμα υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων και της εθνικής ανεξαρτησίας αντικαθίσταται από το ΝΑΤΟικό δόγμα περί «ασύμμετρων απειλών» και συντελείται η παραπέρα παράδοση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και στους νεοταξικούς σχεδιασμούς, καθώς όπως σημειώνεται ενισχύεται η ελληνική στρατιωτική παρουσία στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Επίσης, γίνεται λόγος στην ανάγκη «επιτυχούς αντιμετώπισης των κάθε είδους απειλών» και κάλυψης των «διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ