Καταψήφισε το ΚΚΕ
Θετικές ψήφους έδωσαν χτες τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει σειρά μέτρων για τους δικαστικούς λειτουργούς και τη δικαιοσύνη και κατατέθηκε μετά τον «θόρυβο» περί διαφθοράς. Το νομοθέτημα - που συζητήθηκε χτες στην ολομέλεια της Βουλής - καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ, δεν παρέχει συναίνεση στην αρχή του νομοσχεδίου δήλωσε η βουλευτής του, Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας ότι «η συζήτηση που γίνεται για την πάταξη της διαφθοράς αρχίζει και γίνεται εξωλογική» αφού «μας καλείτε να αποδεχτούμε μια ρομφαία κάθαρσης» ενώ «η Βουλή νομοθετεί υπό το βάρος μιας τηλεοπτικής τοκογλυφίας» κι όλα αυτά «σε ένα σύστημα όπου τα πάντα έχουν υποταγεί σε μια αρχή: το κέρδος». Οπως σχολίασε η Λ. Κανέλλη: «το σύστημα αναπαράγει τη διαφθορά κι αυτή είναι προσοδοφόρα διαδικασία».
Παράλληλα, η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε: «έρχεστε με το δόγμα της μηδενικής ανοχής» αναρωτώμενη αν «μηδενική ανοχή έχουν τα δικαστήρια που δεν υπάρχει απεργία που να μην έχει κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική», «οι πολίτες που προσφεύγουν στα δικαστήρια τι είναι; Αυτοί οι οποίοι ανέχονται τη διαφθορά του δικαστή;». Οπως είπε η Λ. Κανέλλη, με το νομοθέτημα «επισείεται τρόμος πάνω από τους δικαστές» ενώ «δεν παρέχουμε στους δικαστές τίποτε ως εργαζόμενους» αφού «επαρκής αριθμός δικαστών και προσωπικού δεν υπάρχει, υποδομή δεν υπάρχει», κάνοντας λόγο για δικαιοσύνση στην οποία «όποιος έχει και μπορεί θα πηγαίνει σε λιγότερους και καλύτερους δικαστές» κατά το κυβερνητικό δόγμα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση στοχεύει στο «να αποκαθάρει την ελληνική δικαιοσύνη από τα στοιχεία που τη διαφθείρουν, να περιφρουρήσει το νόμο και την αξιοπιστία των δικαστικών λειτουργών, να καταστήσει τον νόμο σεβαστό». Αναφερόμενος στα μέτρα, σημείωσε πως «μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα η δωροδοκία δικαστή», ότι «εντατικοποιείται το έργο της επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών» και «ο έλεγχος του πόθεν έσχες», πως «ελέγχεται πειθαρχικά όποιος δικαστής καθυστερήσει την έκδοση αστικής απόφασης πέραν του 8μήνου» καθώς και ότι «θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές για τα εγκλήματα της ψευδορκίας, της ψεύδους καταμήνυσης και της ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης».
Χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε αποδεκτή ρύθμιση σύμφωνα με την οποία στα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν εργατικές διαφορές «αν δε χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, η συζήτηση της αίτησης προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός 30 ημερών από την κατάθεσή της». Παράλληλα συνολικά για τα ασφαλιστικά μέτρα, προστίθεται η δυνατότητα να παρατείνει την ισχύ της προσωρινής διαταγής, η οποία οριζόταν σε 15 μέρες.