Κυριακή 14 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σήμερα το αντιΝΑΤΟικό κομβόι στην Υπαιθρο Θεσσαλονίκης

Αποφασισμένος, να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση και τα ευρωατλαντικά αφεντικά της να μετατρέψουν τη Μακεδονία και τη Θράκη σε απέραντο πεδίο άσκησης των ΝΑΤΟβάρβαρων δολοφόνων, είναι ο αγωνιζόμενος λαός της περιοχής, που συνεχίζει καθημερινά τον αγώνα του.

Χτες από τις Σέρρες εργαζόμενοι και νεολαία έστειλαν το δικό τους μήνυμα αντίστασης με την πορεία ειρήνης που ξεκίνησε από το στρατόπεδο Εμ. Παπά και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση.

Σήμερα πολίτες της Θεσσαλονίκης ξεκινούν το δικό τους κομβόι στις 10.30 το πρωί μπροστά από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, για να μεταφέρουν το δικό τους σάλπισμα αντίστασης και πάλης προς το λαό της Δυτικής Υπαίθρου του νομού και ειδικότερα στον Ασκό - Προφήτη, όπου θα εξελιχθεί η τελική φάση της άσκησης «Dynamic MIX 2000», παρουσία μάλιστα του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Το επόμενο διάστημα η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΔΥΕΘ οργανώνουν διήμερη πεζοπορία στην Ανατολική Υπαιθρο (20-21 Μάη) από τον αγωνιστή της ειρήνης Κώστα Παπαδόπουλο, πολιτική εκδήλωση στις 22 Μάη στις 7.30μμ στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη και διήμερη κατασκήνωση στην Επανωμή στις 27 - 28 Μάη.

Οι φετινές εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης διεξάγονται σε συνθήκες έντονης όξυνσης της κατάστασης στην περιοχή, αφού όπως δήλωσε ο Ν. Ζώκας Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ «οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι ισχυροί της Νέας Τάξης Πραγμάτων με τη δουλική συγκατάθεση και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης μετατρέπουν τη χώρα μας και ειδικά τη Θεσσαλονίκη σε πολιτικο - οικονομικό και στρατιωτικό ορμητήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής, αλλά και το λαό μας. Οι ασκήσεις που διεξάγονται ένα μόνο εχθρό έχουν, τον «εχθρό λαό».

Μάλιστα, σημείωσε την ιδιαίτερη ανησυχία που εκφράζουν και φορείς της πόλης και αφορά στο γεγονός πως η άσκηση «Dynamic MIX 2000» προδικάζει τη μόνιμη εγκατάσταση ισχυρών ΝΑΤΟικών δυνάμεων γύρω από τη Θεσσαλονίκη και τη μετατροπή της σε στρατοκρατούμενη ζώνη. Γι' αυτό «ο κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση μία στάση μόνο μπορεί να έχει. Τον ξεσηκωμό και την αντίσταση στους ξένους ιμπεριαλιστές, την απαίτηση από την κυβέρνηση για άμεση εναρμόνιση της πολιτικής της με τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας», σημείωσε ο Ν. Ζώκας και κάλεσε το λαό, τη νεολαία, τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις της «Αντιπολεμικής» και της ΕΔΥΕΘ.

Στις άλλες πόλεις

Σε αντιιμπεριαλιστικό ρυθμό κατευθύνουν τη δράση τους και οι φορείς της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης, από τη Φλώρινα μέχρι τον Εβρο. Ετσι οι Επιτροπές Ειρήνης σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς οργανώνουν συγκεντρώσεις και πορείες ειρήνης στις 21 Μάη, σε Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά, και Κιλκίς. Την ίδια μέρα, 21 Μάη, θα γίνει και η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική συγκέντρωση στα Γιαννιτσά, όπου η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο ΜΤΠ 501. Το χώρο απ' όπου πέρσι αναχώρησαν οι 1.000 Ελληνες στρατιώτες που συμμετέχουν στη δύναμη κατοχής του Κοσσόβου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ