Κυριακή 14 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγκόσμια δράση για την ανατροπή της «νέας τάξης πραγμάτων»

Αποφασισμένοι να αντιταχτούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να αγωνιστούν για έναν 21ο αιώνα ειρήνης και ασφάλειας, δήλωσαν οι εκπρόσωποι  στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης, οι εργασίες του οποίου λήγουν σήμερα στην Αθήνα

Στο βήμα του Συνέδριου ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνει χαιρετισμό στους συνέδρους
Στο βήμα του Συνέδριου ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνει χαιρετισμό στους συνέδρους
Η δημιουργία μετώπου από όλους τους λαούς, που θα έχει κύριο σκοπό και στόχο να συγκρουστεί ανοιχτά με τη σύγχρονη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού, πρέπει να είναι η κύρια επιδίωξη, των φιλειρηνικών κινημάτων. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν, οι αντιπρόσωποι 43 φιλειρηνικών οργανώσεων, που βρέθηκαν στη χώρα μας, για να πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινημάτων Ειρήνης. Ενα συνέδριο, που ξεκίνησε στις 10 Μαΐου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σήμερα κλείνει σήμερα τις πύλες του στον ίδιο χώρο.

Ανθρωποι από όλες τις ηπείρους βρέθηκαν για πέντε μέρες στην Αθήνα και συζήτησαν, αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς, μετέφεραν τις εμπειρίες τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Πολλές από τις εικόνες που μετέφεραν από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, συγκλόνισαν όσους τις άκουσαν. Δεν μπορείς να μείνεις απαθής, δεν μπορείς να μην οργιστείς και κυρίως να γυρίσεις στη χώρα σου, με ήσυχη τη συνείδησή σου, όταν πριν από λίγες μέρες, άκουσες ότι χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στο ΙΡΑΚ, εξαιτίας του εμπάργκο. Οτι στην Αφρική, η πείνα και η δίψα θερίζουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Δίπλα σ' όλους αυτούς, ο Ιάπωνας που επέζησε, στη Χιροσίμα, από τον πυρηνικό όλεθρο. Ο Ινδός, που βλέπει τους συμπατριώτες του να αμείβονται με ένα δολάριο την ημέρα. Ο Γιουγκοσλάβος που σου μεταφέρει την επόμενη μέρα του πολέμου. Και η Αμερικανίδα να κάνει λόγο για την παραπληροφόρηση του λαού της, που φτάνει στο σημείο οι μαθητές στη χώρα της να μαθαίνουν πως τις βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι τις έριξαν οι Σοβιετικοί!. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, βλέπουν το μέλλον της ανθρωπότητας να διαγράφεται σκοτεινό.

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι, παράλληλα, θεωρούν χρέος τους, να κινητοποιήσουν τους λαούς της πατρίδας τους, ώστε να ανατρέψουν αυτή τη νέα τάξη. Η θέλησή τους, αυτή διατυπώθηκε και μέσα από το κείμενο της διακήρυξής τους, που έβγαλαν μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου τους.

Ουσιαστικός αφοπλισμός

Οι σύνεδροι, υπογράμμισαν, την ανάγκη για οριστική καταστροφή των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Παράλληλα, καυτηρίασαν και καταδίκασαν την αλαζονική στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία καθιστά την πυρηνική της ανωτερότητα ως ένα θέμα που δεν μπορεί να θίγεται και αρνείται την κύρωση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. Απαίτηση του φιλειρηνικού κινήματος είναι η πλήρης απαγόρευση όλων των μορφών δοκιμών πυρηνικών όπλων.

Δεν ήταν λίγες και οι παρεμβάσεις καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, που έκαναν λόγο για δραστικές περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες. Περικοπές, που, αν γίνουν, θα καταστήσουν καλύτερη ζωή και ευημερία στους λαούς. Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Υπογράμμισαν, παράλληλα, την ανάγκη να αναπτυχθεί η πάλη για το μηδενισμό των κερδών των πολυεθνικών από το εμπόριο των όπλων, ένα εμπόριο που αποφέρει τεράστια κέρδη στο κεφάλαιο και δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας για τους λαούς του Τρίτου Κόσμου. Πρωτοπόρα σ' αυτόν τον αγώνα, πρέπει να μπουν τα εργατικά κινήματα και να παλέψουν για την απαγόρευση του εμπορίου όπλων.

Οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού το ΝΑΤΟ

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, η ανάμειξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα εσωτερικά των χωρών, αλλά και η παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ήταν θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους, όλες αυτές τις μέρες. Στις προτάσεις που κατέθεσαν, και όπως μερικές από αυτές προβάλλονται μέσα από τη διακήρυξή τους, υπογραμμίζεται ότι οι διαφορές και τα προβλήματα των λαών θα πρέπει να λύνονται με ειρηνικά μέσα, και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, καθώς και την αρχή της μη επέμβασης σε εσωτερικά ζητήματα των κρατών.

Η επέμβαση του ΝΑΤΟ - αναφέρουν στη διακήρυξή τους οι σύνεδροι - στη Γιουγκοσλαβία, η οποία προβλήθηκε ως «ανθρωπιστική επέμβαση» ήταν μια καθαρή στρατιωτική επέμβαση, που παραβίαζε τη Χάρτα του ΟΗΕ και την εθνική κυριαρχία της χώρας. Οι σύνεδροι, τόσο μέσα από τις ομιλίες τους, όλες αυτές τις μέρες, όσο και από τη διακήρυξή τους, κατήγγειλαν το ΝΑΤΟ που παρέκαμψε του μηχανισμούς του ΟΗΕ και καταδίκασαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία, δηλώνει δημοσίως και ευθαρσώς ότι θα διεξάγει προληπτικά επιθέσεις ενάντια σε άλλα έθνη σε περίπτωση, που... αντιληφθεί «ανθρωπιστική» αναγκαιότητα. Επίσης, πρότειναν τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου, για τα εγκλήματα που διέπραξε το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Και απαίτησαν να σταματήσουν όλα τα εμπάργκο, στις χώρες που αυτά επιβάλλονται, γιατί αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και χρησιμοποιούνται ως μέσο για την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων» σε βάρος των λαών.

Το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ απασχόλησε τους συνέδρους, οι οποίοι τονίζουν ότι αποσκοπεί, σε μια πολιτική επιθέσεων κατά των λαών. Μια στρατηγική, μάλιστα, επιλεκτικών επιθέσεων που αντίκειται στην παγκόσμια τάξη ειρήνης, έτσι όπως την οριοθετεί η Χάρτα του ΟΗΕ και αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Επισήμαναν ότι οι στρατιωτικές συμμαχίες και τα μπλοκ καθώς και η δημιουργία επαγγελματικού στρατού, δημιουργήθηκαν ακριβώς για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού. Με τον τρόπο αυτό οι ιμπεριαλιστές, θα μπορούν να επεμβαίνουν όπου κρίνουν σκόπιμο με κριτήρια την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες του κεφαλαίου. Οι αντιπρόσωποι των φιλειρηνικών οργανώσεων τόνισαν ότι θα διεξάγουν ένα αγώνα μαζί με το λαϊκό κίνημα της χώρας τους, προκειμένου να πιέσουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς, να προβάλουν την αντίθεσή τους μπροστά σ' αυτή την απειλή και να παλέψουν υπέρ της επικράτησης μιας πολιτικής που θα διασφαλίζει την παγκόσμια τάξη ειρήνης. Καθώς και για την άμεση κατάργηση όλων αυτών των στρατιωτικών, δολοφονικών μηχανισμών.

Εκτενή αναφορά έγινε και στις στρατιωτικές βάσεις που διατηρούν οι ΗΠΑ σε πολλές χώρες του κόσμου και οι οποίες προκαλούν πολλαπλά προβλήματα. Στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Τουρκία, αλλά και πολλές άλλες χώρες, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν βάσεις ακόμα και με πυρηνικά όπλα. Το γεγονός αυτό, επισήμαναν οι σύνεδροι, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει την εθνική κυριαρχία των χωρών. Οι βάσεις αυτές, τόνισαν οι φιλειρηνιστές, λειτουργούν συγχρόνως και σαν ορμητήρια εγκληματικών επιθέσεων. Οι σύνεδροι, δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους σε όλα τα λαϊκά κινήματα που αντιτίθενται στο καθεστώς των βάσεων και δήλωσαν ότι θα παλέψουν για την άμεση κατάργησή τους.

Η «παγκοσμιοποίηση» των πολυεθνικών

Βέβαια, από ένα συνέδριο ειρήνης δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι αναφορές στην παγκοσμιοποίηση που προωθεί το πολυεθνικό κεφάλαιο. Οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων και υπανάπτυκτων χωρών, όλες αυτές τις μέρες, τόνιζαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους ότι στο όνομα της «Παγκοσμιοποίησης», μια διεθνής οικονομική τάξη επωφελείται και επιβάλλεται στους λαούς του κόσμου, με αποτέλεσμα να βλάπτει σοβαρά την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου. Να βλάπτει, δηλαδή σοβαρά, τις ζωές των ανθρώπων, σε τέτοιο βαθμό, ώστε μερικές φορές να μην μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την επιβίωση. Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - αναφέρουν και στη διακήρυξή τους οι σύνεδροι - που εκφράζουν αυτή την παγκοσμιοποίηση επιβάλλουν την οικονομία της λιτότητας, η οποία θυσιάζει ολόκληρους λαούς στο όνομα του κέρδους των πολυεθνικών.

Οι εκπρόσωποι των κινημάτων ειρήνης, εξέφρασαν όμως και την αισιοδοξία τους, επισημαίνοντας ότι η «παγκοσμιοποίηση» αντιμετωπίζει, γνωρίζει ένα παγκόσμιο λαϊκό ξεσήκωμα ακόμα και μέσα στις μητροπόλεις του καπιταλισμού. Το λαϊκό κίνημα δείχνει αποφασισμένο να αντισταθεί και να μην επιτρέψει την εφαρμογή της. Δήλωσαν, επίσης, την αλληλεγγύη τους στην παραγραφή των χρεών των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Τέλος, το συνέδριο ασχολήθηκε και με τα κρούσματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του φασισμού και του νεοφασισμού, τα οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, έχουν αποτελέσει σοβαρές αιτίες πολέμου και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και θα αποτελέσει σημαντικό στόχο των κινημάτων ειρήνης η καταπολέμηση όλων αυτών των προβλημάτων.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ