Τα σωματεία του οπτικοακουστικού χώρου (ΣΕΗ, ΕΕΣ, ΣΑΠΟΕ, ΕΣΕ, ΠΕΚΚ, ΕΔΙΚΤΕ, ΠΟΘΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ) συζήτησαν τη δεκάμηνη απραξία του ΥΠΠΟ γύρω από τον κινηματογράφο. Εκτιμώντας την κατάσταση της εθνικής κινηματογραφίας μας και υπολογίζοντας τη μείωση του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό από 0,73% σε 0,59%, κατέληξαν σε κοινές διαπιστώσεις - αιτήματα:
Να λειτουργήσει άμεσα το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ, που θα προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου τις αναγκαίες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο του κινηματογράφου. Να λειτουργήσει η επιτροπή Ελέγχου Εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 7, του Ν.1866/89 του ΥΠΠΟ, η οποία νομικά είναι υπεύθυνη για την απόδοση του 1,5% από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να μην ακυρωθεί όλο το νομικό πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος.
Να οριστεί ως Σύμβουλος Κινηματογραφίας προσωπικότητα που χαίρει αποδοχής από την κινηματογραφική κοινότητα, ο οποίος θα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και θα δεσμευτεί σε βασικές αρχές ανάπτυξης, προώθησης και υπεράσπισης της ελληνικής κινηματογραφίας.
Να χρηματοδοτηθεί άμεσα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που υπολειτουργεί με άδεια ταμεία, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή ελληνικών ταινιών για το 2004-2005, πιεστικό αίτημα όλων των κλάδων του οπτικοακουστικού τομέα. Διαφορετικά, το 2005 δε θα υπάρξει παραγωγή νέων ελληνικών ταινιών. Να γίνουν συγκεκριμένες οι σκόρπιες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ανωτατοποίηση της κινηματογραφικής παιδείας, με την ίδρυση Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Για τις παραπάνω βασικές διεκδικήσεις και για άλλα προβλήματα, οι εκπρόσωποι αποφάσισαν, ομόφωνα, να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, Κ. Καραμανλή, και τον αρμόδιο υφυπουργό, Π. Τατούλη. Να οργανώσουν δημόσια συζήτηση - ημερίδα με συμμετοχή όλης της κινηματογραφικής κοινότητας, πάνω στις τελευταίες εξελίξεις της κινηματογραφικής πολιτικής, με τη συνεργασία και παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, όπου πρέπει να τοποθετηθεί συγκεκριμένα.