Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Τα «Ξενία» και η «βιωσιμότητα»

Στην κοινή αντιμετώπιση των ξενοδοχείων ΞΕΝΙΑ μέσα από ενιαία κριτήρια, προσανατολίζεται το υπουργείο Πολιτισμού, όπως προκύπτει από σχετική όσο και γενικόλογη αναφορά του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλου, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Με αφορμή το θέμα για το χαρακτηρισμό ή μη ως μνημείου του ΞΕΝΙΑ Ιωαννίνων αναπτύχθηκε στο ΚΣΝΜ μια συζήτηση γύρω από το πώς πρέπει να προσεγγιστούν σήμερα τα συγκεκριμένα αρχιτεκτονήματα, τα οποία αποτελούν διακριτό σύνολο στη νεότερη αρχιτεκτονική ιστορία της χώρας, σε μια ιστορική περίοδο (από το τέλος του πολέμου μέχρι τη δεκαετία του '70) που χαρακτηρίζεται, στην προκειμένη περίπτωση, από τη φετιχοποίηση της τουριστικής «ανάπτυξης».

Το ευτύχημα ήταν ότι η κτιριακή υποδομή του ΕΟΤ της εποχής αφέθηκε στα χέρια ενός από τους σημαντικότερους Ελληνες αρχιτέκτονες, του Αρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος σχεδίασε και υλοποίησε ΞΕΝΙΑ, αλλά και ενέπνευσε και όσα δεν έχουν την υπογραφή του. Ακριβώς σε αυτό το σημείο αναπτύχθηκε ο διάλογος στο ΚΣΝΜ, αφού το ΞΕΝΙΑ Ιωαννίνων δεν είναι έργο του Κωνσταντινίδη. Η πλευρά που τελικά μειοψήφησε θεωρεί ότι τα ΞΕΝΙΑ «συμβολοποιούν» το ξεκίνημα της τουριστικής κίνησης «με μια κρατική έμφαση» και αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο στην ελληνική αρχιτεκτονική. Πρόκειται περί «ομοειδών» κτιρίων, ανεξαρτήτως του αρχιτέκτονά τους, «που έχουν προσδώσει μια ξεχωριστή αναφορά στα τοπία του τουριστικού χώρου, με διακριτή παρουσία», συστατικά τα οποία δόθηκαν από τον Αρη Κωνσταντινίδη. Επιπλέον, αν ξεκινήσει η διαδικασία μη χαρακτηρισμών, θα κινδυνεύσουν και άλλα ΞΕΝΙΑ. Να σημειωθεί ότι το ΞΕΝΙΑ Ιωαννίνων ανήκει στο Δήμο, που το επινοικιάζει σε ιδιώτη.

Η άποψη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ όπως και του Δήμου - που θέλει την κατεδάφισή του και, όπως ειπώθηκε στο Συμβούλιο, την ανέγερση νέου ξενοδοχείου - είναι ότι το συγκεκριμένο ΞΕΝΙΑ, σε αντίθεση με άλλα, δε διακρίνεται για κάτι ξεχωριστό στην αρχιτεκτονική του από αισθητικής αλλά και ιστορικής άποψης. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου είπε ότι η διατήρηση των ΞΕΝΙΑ πρέπει να γίνει επιλεκτικά και θύμισε ότι επί το πλείστον τα κτίρια αυτά είναι κτισμένα πάνω σε μνημεία. Οπως το ΞΕΝΙΑ Χανίων που ήταν πάνω στις οχυρώσεις του κάστρου και το ΞΕΝΙΑ Ναυπλίου, που προκάλεσε άμεση βλάβη στην Ακροναυπλία. Να σημειωθεί ότι το ΞΕΝΙΑ Ιωαννίνων δεν είναι κτισμένο πάνω σε μνημείο.

Τονίστηκε πάντως πως όσα ΞΕΝΙΑ πέρασαν στους ιδιώτες, έχουν αλλοιωθεί πλήρως.

Ο Χρ. Ζαχόπουλος τάχθηκε υπέρ του μη χαρακτηρισμού του ΞΕΝΙΑ Ιωαννίνων και πρόσθεσε ότι ζήτησε τους φακέλους όλων των ΞΕΝΙΑ, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν με ενιαία κριτήρια, που όμως δεν κατονόμασε. Αντιθέτως, υπερτόνισε το κριτήριο της «βιωσιμότητας». Για άλλη μια φορά, δηλαδή, αναδείχτηκε η πολιτική της ΝΔ που ακόμη και την πολιτιστική κληρονομιά την προσεγγίζει με όρους «πάρε - δώσε». Τελικά το ΚΣΝΜ, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε υπέρ του μη χαρακτηρισμού του κτιρίου, δηλαδή, υπέρ της επικείμενης κατεδάφισής του.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org