Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«... Ψυχιατρική διάγνωση»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, προχτές, στην Καρδίτσα, χαρακτήρισε «διεστραμμένο» και «σχιζοφρενικό» τον κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, επειδή - όπως είπε - ευνοεί τη μικρή και κακή παραγωγή κι όχι τη μεγάλη και καλή. Ομολογούμε ότι η... ψυχιατρικού τύπου κριτική που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος είναι... πρωτότυπη. Εμείς, π.χ., αλλιώς θα κριτικάραμε τον καταστροφικό κανονισμό, υπογραμμίζοντας ότι μέσω αυτού κι άλλων αντιαγροτικών μέτρων, που λαμβάνονται στην ΕΕ, με συνευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, επιχειρείται το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών, προς όφελος μεγαλοαγροτών στους οποίους συγκεντρώνεται η γη των ξεκληρισμένων.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Αλαβάνος αναφέρθηκε σε «νόμιμα παραχθείσες ποσότητες βαμβακιού», αποδεχόμενος τη λογική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρούν να ελέγξουν τη βαμβακοπαραγωγή με περιοριστικά, διοικητικά και άλλα εξαναγκαστικά μέτρα σε βάρος των παραγωγών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν καταδίκασε την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, στο σύνολό της, ενώ δε βρήκε κουβέντα να πει για τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, οι οποίοι προβάλλουν αιτήματα που διαχωρίζουν τους βαμβακοπαραγωγούς ανάλογα με την καταγωγή και την παραγωγή, γενικότερα διχάζουν, αντί να ενώνουν τον αγροτικό κόσμο και, αντικειμενικά, υπονομεύουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των αγροτικών αγώνων. Αλλά πώς να πει, όταν στην ηγετική ομάδα που προωθεί αυτή την τακτική στη Θεσσαλία, συμμετέχει κι ένα μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ;

Ευαίσθητοι «ποδοσφαιρόφρονες»...

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για την «κατάφωρη αδικία» που συντελείται σε βάρος των δύο ιστορικών ποδοσφαιρικών σωματείων της πρωτεύουσας, του Πανιωνίου και του ΟΣΦΠ. Αλήθεια όμως, από την τόση... ευαισθησία όλων αυτών, επωνύμων και ανωνύμων, που παρελαύνουν τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ, δεν περισσεύει και λίγη, για κείνον τον 23χρονο νέο που λιντσαρίστηκε μπροστά στα μάτια του πατέρα του και της αρραβωνιαστικιάς του, επειδή έκανε το λάθος να υποστηρίζει διαφορετική (άκουσον άκουσον) ομάδα από εκείνη που υποστήριζαν οι, παρ' ολίγον, δολοφόνοι του; Κανείς μα κανείς ποδοσφαιρικός μεγαλοπαράγοντας και όλοι όσοι πολιτευτάδες των δύο μεγάλων κομμάτων προσέτρεξαν να προσκυνήσουν «σώβρακα και φανέλες» δε βρήκε να πει έστω ένα τυπικό, «λυπόμαστε βαθιά», για αυτό το παιδί;

Προφανώς και όχι, μιας και η όλη τους «ευαισθησία» εξαντλείται στο να μη χάσουν την ανεγκέφαλη εκλογική τους πελατεία αλλά και να μη φανούν «αφερέγγυοι» στην εξόφληση των όποιων δανεικών οφείλουν...

Φιλολαϊκές κορόνες

«Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, το σύστημα θα μείνει για τον κοσμάκη και όχι για τους μεγαλογιατρούς». Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Υγείας Νικ. Κακλαμάνη. Ο οποίος έκανε προχτές το βράδυ «έφοδο» στο Λαϊκό Νοσοκομείο ακολουθούμενος απ' τις τηλεοπτικές κάμερες. Το μεσημέρι της Τετάρτης στο νοσοκομείο 16 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ράντζα στους διαδρόμους, αλλά ο υπουργός επέμενε στο νέο σύστημα προτάσσοντας... τις ανάγκες του κοσμάκη.

Οι όποιες «φιλολαϊκές» δηλώσεις υπέρ των αδυνάτων μπορεί να λειτουργούν επικοινωνιακά, αλλά δεν μπορούν να ξεγελάσουν τον «κοσμάκη» που βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις της πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού στο εναπομείναντα δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι όποιες πετυχημένες ή αποτυχημένες κινήσεις για τη δήθεν εξάλειψη των ράντζων κινούνται στα πλαίσια της πολιτικής εμπορευματοποίησης και στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ στην Υγεία. Πολιτική που πλήττει κυρίως τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια που αν δεν έχουν να πληρώσουν δεν μπορούν να βρουν την υγειά τους την ώρα της ανάγκης.

Αλλωστε υπάρχει και μια άλλη διάσταση στην επιχείρηση «καθαρά νοσοκομεία», που γίνεται κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Αυτά διαθέτουν τις λεγόμενες ολυμπιακές σουίτες, που αποτελούν «φιλετάκι» για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες...

Πίσω από τα πανηγύρια

Με τους σχετικούς πανηγυρισμούς, σήμερα μέρα του λεγομένου εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, αναμένεται να κατακλυστούμε από δεκάρικους και εξαγγελίες και... καλές προθέσεις για το μέλλον της νεολαίας. Οι διάφορες Σειρήνες υπερθεματολογούν για το πόσο σημαντικό είναι η Παιδεία να γίνει «εθνική υπόθεση» και να υπάρξει «εθνική συνεννόηση». Μάλιστα τις τελευταίες μέρες κάποιοι πολιτευτές σε ΜΜΕ εγκαλούν το ΚΚΕ γιατί δε συμμετέχει στο «διάλογο». Λένε: «μπορεί να διαφωνείτε, αλλά γιατί δεν έρχεστε να τα πείτε εκεί»;

Πρόκειται για ψευτοδίλημμα. Η αποχή του ΚΚΕ από το στρογγυλό τραπέζι, μόνο ως έντιμη μπορεί να χαρακτηριστεί, μιας και δε θα μπορούσε να συμμετάσχει σ' έναν διάλογο απάτης και παραπλάνησης, έστω και «για να διατυπώσει τις θέσεις του». Οταν είναι προαποφασισμένο το τι πρόκειται να γίνει στην Παιδεία είναι φανερό ότι αναζητούνται συνένοχοι. Και εξηγούμαστε: Η Παιδεία μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στην υπηρεσία του ανταγωνισμού και της αύξησης της κερδοφορίας των μονοπωλίων, εξασφαλίζοντας ένα «ταχείας απόδοσης» φτηνό και εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό. Ο «διάλογος» που γίνεται έχει τις σταθερές του. Είναι οι άξονες των αντιεκπαιδευτικών παρεμβάσεων (Σύνοδοι Λισαβόνας, Μπολώνιας κ.ά.).

Τα αποτελέσματα και αυτού του «διαλόγου», τον οποίο στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και από κοντά ο ΣΥΝ, είναι προδιαγεγραμμένα, καθώς η εμπειρία από τους προηγούμενους «εθνικούς διαλόγους» - όπως εκείνος που είχε στήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Ασφάλιση - έχουν δείξει ότι μοναδικός λόγος ύπαρξής τους είναι η αφαίρεση κατακτήσεων από τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Ετσι, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την κατάληξη που θα έχει και αυτός ο «διάλογος». Την απόπειρα κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας, απειλώντας την επιστημονική υπόσταση των πανεπιστημίων και το επιστημονικό περιεχόμενο της Εκπαίδευσης συνολικότερα.

Οι θέσεις του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρες και γνωστές. Η κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης και η καθιέρωση της Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας των σύγχρονων αναγκών αποτελεί εδώ και χρόνια πάγιο αίτημά του. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι το ΚΚΕ δε θα μπορούσε να «πιάνει» άλλη μια θέση στο στρογγυλό τραπέζι του κάλπικου διαλόγου, στη λογική της μείωσης του πολιτικού κόστους! Είναι σαφές ότι οι θέσεις του είναι μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους, όλους εκείνους που σήμερα θα κάνουν το δικό τους διάλογο στο δρόμο. Ολους εκείνους που σήμερα φωνάζουν κόντρα στο ξεπούλημα της Παιδείας και της επερχόμενης επέλασης για μια ακόμη χειρότερη αντιεκπαιδευτική πολιτική, προσαρμοσμένη στα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των μονοπωλίων.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

«Εθνικός διάλογος»...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ για την Παιδεία δηλώνει ότι κάνει η κυβέρνηση, μόνο που μάλλον ατύχησε. Είναι βλέπετε πολύ πρόσφατος ο ...διάλογος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, όταν Καραμανλής και Παπανδρέου συμφώνησαν για να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και βέβαια στην υλοποίηση της Συνθήκης της Μπολόνια!

Κι όταν έχει κανείς εξασφαλίσει τέτοιου είδους στήριξη (κι ακόμη περισσότερη μια και ο ΣΥΝ κάθε άλλο παρά αντιδρά στις ευρω - συνθήκες) όπως η κυβέρνηση, δε μένει παρά να «στήσει» και το θέατρο του διαλόγου...

Την ίδια ώρα βέβαια, οι κάθε λογής εταιρίες «αλωνίζουν» στα πανεπιστήμια και σχεδόν καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών ενώ για τις συνθήκες ζωής φοιτητών και σπουδαστών τι να πρωτοπεί κανείς!

Μόνο που όσο και να προσπαθήσουν να χρυσώσουν το χάπι οι κυβερνώντες, τα πράγματα είναι τόσο ζόρικα που δύσκολα θα κοροϊδέψουν οποιονδήποτε.

ΤΕΛΙΚΑ ΒΡΕΘΗΚΕ (όπως φαίνεται) η λύση για τα προβλήματα της υγείας: Οι κάμερες! Αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε νοσοκομεία όπου τη μια φορά υπάρχουν ράντζα και την άλλη ...ως διά μαγείας εξαφανίζονται.

Πως γίνεται τελικά αυτό - με τα κονδύλια της υγείας να μένουν παγωμένα τα τελευταία 20 χρόνια - και ο υπουργός Υγείας πρέπει να μας το εξηγήσει αλλά και οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών καναλιών.

Οσο για τον ασθενή, προκειμένου να βρει άκρη μάλλον πρέπει να επιλέξει τη ...σωστή συγκυρία. Αρχικά τον κατάλληλο συνδυασμό εφημεριών νοσοκομείων και τη μέρα επίσκεψης του υπουργού μετά τηλεοπτικής συνοδείας. Είναι λίγο περίπλοκο το πράγμα όπως καταλαβαίνετε.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ «δημοσιογράφοι που τα παίρνουν» στο προσκήνιο! Αυτό τελικά αποδεικνύεται πολύ εύκολο. Μόνο οι «δημοσιογράφοι που δεν τα παίρνουν», δηλαδή η συντριπτική τους πλειοψηφία που αμείβονται με χαμηλότατους μισθούς (όταν αμείβονται) χωρίς ωράρια και στοιχειώδη δικαιώματα, δεν μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο της δημοσιότητας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτά βλέπετε ...δε συμφέρουν γιατί όντως θα οδηγούσαν τον κόσμο σε σοβαρά συμπεράσματα...

Η ιστορία των εφόδων

Γρηγοριάδης Κώστας

Με συνοδεία επιλεγμένων τηλεοπτικών συνεργείων κάνει εφόδους στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης για να αποδείξει την επιτυχία του νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής των φτωχών στην ώρα της ανάγκης.

Βέβαια αυτά στα λόγια, γιατί στην πράξη κρατά ακέραιη τη διατίμηση των υπηρεσιών Υγείας που είχε αρχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ πριν 15 χρόνια και διεύρυναν με απλοχεριά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με τα πρώτα νομοθετήματα, όπως αυτό για την Ανώνυμη Εταιρία στην Πολυκλινική και τις συμβάσεις με επιχειρηματίες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Με εφόδους στα νοσοκομεία είχε επιχειρήσει και πριν 15 χρόνια ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Γ. Σούρλας να επιβάλει ένα σύστημα εφημεριών που έχει πολλές ομοιότητες με το σημερινό του Ν. Κακλαμάνη. Τελικά οι έφοδοι δεν απέδωσαν και το μόνο που έμεινε - και διευρύνθηκε - ήταν η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας που μεταφράστηκε σε άγρια χαράτσια - είτε τα άτυπα («φακελάκια»), είτε τα νόμιμα, «ων ουκ έστι αριθμός» μόλις ο ασθενής περάσει την πόρτα του νοσοκομείου και τα πληρώνει είτε απ' την τσέπη του είτε μέσω του ασφαλιστικού ταμείου...

Κερδοσκοπούν με τη «βοήθεια»

Καλοστημένη επιχείρηση αποδείχνεται η λεγόμενη ανθρωπιστική βοήθεια στις δεινοπαθούσες χώρες και λαούς της ΝΑ Ασίας. Οι τραπεζίτες σε αρκετές περιπτώσεις δε δίστασαν να χαρατσώσουν τις εισφορές των εργαζόμενων και συνταξιούχων με τα ποσά προμηθειών που επιβάλλουν σε όλες τις «καταθέσεις» που γίνονται στο όνομα τρίτων. Τέτοιες καταγγελίες έχουν περιέλθει σε γνώση του «Ρ». Οι τραπεζίτες επίσημα προβάλλουν τη δικαιολογία πως το φαινόμενο οφείλεται σε «ολιγωρία» και λάθη υπαλλήλων τους, ισχυριζόμενοι πως οι περιπτώσεις αυτές δεν έχουν πάρει έκταση. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στους δικαιούχους τις παράνομες χρεώσεις.

Τι είπε...

Τα επιτεύγματα της αγγλικής οικονομίας παρουσίασαν χτες κυβερνητικά στελέχη του Ηνωμένου Βασίλειου, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα, με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα από τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η διευθύντρια του βρετανικού υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων εξήρε την αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπλερ τα τελευταία χρόνια, αφού η ανεργία έπεσε στο 4,7% και η συνολική απασχόληση άγγιξε το 74,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Την παρουσίαση των στοιχείων ακολούθησε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα θαυμασμού από τους παριστάμενους, μεταξύ των οποίων ήταν ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαππας και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος.

... Και τι δεν είπε

Αυτό που απέκρυψε η εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι η πλειοψηφία των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν στην πλειοψηφία τους θέσεις μερικής απασχόλησης, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Γιουροστάτ, που κατατάσσουν τη Μεγάλη Βρετανία ανάμεσα στις πρώτες χώρες, όσον αφορά στη μερική απασχόληση (17,4%). Επίσης δεν είπε ότι η οικονομική άνθηση της Αγγλίας πάει χέρι - χέρι με την αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, αφού ο αριθμός τους ξεπερνάει τον κοινοτικό μέσο όρο (80 θάνατοι ανά 100.000 εργαζόμενους). Και τέλος δεν είπε ότι όταν εκλείψουν τα πενιχρά μέτρα κοινωνικής προστασίας, που έχει βάλει στο άμεσο στόχαστρό της η κυβέρνηση Μπλερ, το 40% του βρετανικού πληθυσμού θα βρεθεί μέσα σε μια νύχτα κάτω από το όριο της φτώχειας. Αλλά και να έλεγε όλα τα παραπάνω, το χειροκρότημα δε θα το έχανε. Βλέπετε, άσχετα με το τι λέγεται δημόσια, μεταξύ κατεργαραίων επικρατεί πάντα η ειλικρίνεια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκός «βασικός μέτοχος»

Από χτες βράδυ το νομοσχέδιο για τον «βασικό μέτοχο» αποτελεί νόμο του κράτους με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ. Σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορεία, αυτός ο νόμος φιλοδοξεί και δύναται να ξεκαθαρίσει «το θολό τοπίο των σχέσεων μεταξύ του κράτους, των ΜΜΕ και των προσώπων που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις»! Πάνω εδώ έχει ξεκινήσει μέρες τώρα ο δικομματικός καυγάς. Παρ' όλη τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισης του νομοσχεδίου, ερωτήματα για τις πραγματικές σκοπιμότητες της ΝΔ παραμένουν, αναδεικνύοντας φυσικά και το μέγεθος της υποκρισίας της, αντίστοιχης εκείνης του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται πως πλήττεται η διαπλοκή και προάγεται η διαφάνεια στο δημόσιο βίο με τον εν λόγω νόμο, ούτε καν τέτοια πρόθεση υπήρξε από τους εμπνευστές του.

Πολύ σωστά και πολύ έγκαιρα το ΚΚΕ είχε επισημάνει πως αυτό που ουσιαστικά επιδιώκεται είναι η αναδιανομή της πίτας, προς όφελος μιας μερίδας της πλουτοκρατίας, σε βάρος ενδεχομένως κάποιας άλλης, με το αζημίωτο φυσικά, καθώς η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσω αυτής της διαδικασίας την ενίσχυση της δικής της θέσης. Οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον εκδοτικό όμιλο «Πήγασος», συμφερόντων Μπόμπολα, επιβεβαιώνουν περίτρανα την παραπάνω εκτίμηση. Εξάλλου, το ίδιο έκανε και το ΠΑΣΟΚ όταν ως κυβέρνηση κατέθετε στη Βουλή τη δική του εκδοχή, βασισμένη στα συμφέροντα που εκείνο εκπροσωπούσε, του «βασικού μετόχου».

Η τροποποίηση επί το αυστηρότερον κάποιων κανόνων που ίσχυαν άλλωστε και πριν σε τίποτα δε θα αλλάξει το γεγονός ότι η πλουτοκρατία θα συνεχίσει και με αυτό το νόμο να νέμεται τις δημόσιες προμήθειες και τα δημόσια έργα, να καρπώνεται και να εκμεταλλεύεται για τα δικά της συμφέροντα το δημόσιο αγαθό των τηλεοπτικών συχνοτήτων, να καταληστεύει τον παραγόμενο από το λαό πλούτο. Αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο και θα συνεχίσει να υπάρχει για όσο καιρό στην εξουσία θα βρίσκεται η αστική τάξη. Εκεί εντοπίζεται η πραγματική διαπλοκή κι αυτή θα εξακολουθεί να είναι πανταχού παρούσα και να σφραγίζει την πορεία της χώρας, των εργαζομένων και της ζωής τους, για όσο καιρό οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου θα νομοθετούν υπέρ των συνολικών του συμφερόντων. Αν αυτό θα γίνεται με περισσότερη ή λιγότερη τάξη, περισσότερο ή λιγότερο φανερά, σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία αυτής της κατάστασης.

Τα λαϊκά συμφέροντα και μετά τον «βασικό μέτοχο» θα είναι τα μόνα σίγουρα «ριγμένα». Γιατί η πολιτική που τον «γέννησε» είναι εχθρική για τους εργαζόμενους και το λαό στο σύνολό της. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Ο λαός καλά θα πράξει αν εντείνει τον αγώνα του για την υπεράσπιση των συμφερόντων του και των δημοκρατικών του δικαιωμάτων, για δημοκρατική ενημέρωση, με γνώση όμως πως όλα αυτά μπορούν να κατοχυρωθούν αν ο αγώνας του διεκδικήσει και πετύχει ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ