Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ «ΣΥΡΜΟΣ»
Ουσιαστική ψυχαγωγία και πολιτιστική παρέμβαση

Λ. Μαχαιρίτσας
Λ. Μαχαιρίτσας
Κάτι ...τρέχει στο «Συρμό». Κάτι, που κάνει αυτή τη μουσική φωλιά του Μεταξουργείου, τη στημένη με μεράκι και αγάπη, ξεχωριστή. Το νιώσαμε προχτές το βράδυ, στο πάρτι γενεθλίων για τα δύο χρόνια λειτουργίας του. Δεν ήταν μόνο τα πολλά και διαφορετικά τραγούδια, που ερμήνευσαν οι δεκάδες καλλιτέχνες, οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή του, σκορπώντας κέφι και συγκινήσεις.

Δεν ήταν μόνον οι από καρδιάς ευχές τραγουδιστών, μουσικών, κοινού, για καλοτάξιδη, δημιουργική πορεία, όπως «μακάρι ν' ανοίγουν κι άλλα τέτοια μαγαζιά, που στηρίζουν τα καλά πράγματα και να κλείνουν τα κυνοκομεία». Ηταν κυρίως η επιβεβαίωση ότι υπάρχει μια σκηνή, που επιτρέπει σε καλλιτέχνες και τραγούδια ν' ανθίσουν και να σκορπίσουν το άρωμά τους, χωρίς να εμποδίζονται από τη φτηνιάρικη μυρωδιά της εμπορευματοποίησης. Ηταν η παρήγορη αίσθηση ότι υπάρχει ένα «βήμα» έκφρασης καλλιτεχνών, ένας χώρος, που, σε αντίξοους καιρούς, τους προσφέρει τη δυνατότητα να αρθρώνουν έναν ουσιαστικό λόγο και να συνομιλούν με ειλικρίνεια με το κοινό.

Είναι πολλά εκείνα που κάνουν ...τη διαφορά για το «Συρμό». Το βέβαιο είναι πως εκεί το τραγούδι έχει άλλη ...θέα. Το ζήσαμε, το γευτήκαμε προχτές το βράδυ, στον κατάμεστο από κόσμο «Συρμό». Συντροφιά με τον Κώστα Λειβαδά, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Στάθη Δρογώση, την Ευσταθία. Παρέα με τον «ορκισμένο φίλο» του «Συρμού» Μίλτο Πασχαλίδη και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που συνεπήραν το μεγάλο, πολύχρωμο κοινό. Μαζί με τον Μάνο Ξυδούς, τον Νίκο Πιπινέλη, την Ευρυδίκη, τον Δημήτρη Κοργιαλά, την Ελισάβετ Καρατζόλη και τη μεγάλη συντροφιά της. Με τους «Τρίλιζα» και το τραγούδι - αφιέρωση στα παιδιά του «Συρμού», με την αξιόλογη νεανική μπάντα «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», που επί δύο χρόνια καταθέτει στο «Συρμό» μεράκι και μουσικές αναζητήσεις, αλλά και με τους πηγαίους «Etsi De» και τις αμίμητες διασκευές τους. Το όμορφο, πολύχρωμο και δεμένο πρόγραμμα κορυφώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Με τον 23χρονο Γιάννη Χαρούλη από την Κρήτη, που σκόρπισε δυνατές συγκινήσεις. Ερμηνεύοντας, πότε με το λαούτο του και πότε «α καπέλα», τραγούδια που αναβλύζουν αλήθεια (ριζίτικα, έντεχνα κ.ά.). Μια μουσική μυσταγωγία, που αγκάλιασε όλο το ακροατήριο και το οδήγησε σε μονοπάτια απίστευτης ομορφιάς.

Γ. Χαρούλης
Γ. Χαρούλης
Η προχτεσινή γιορτινή βραδιά επιβεβαίωσε ότι ο «Συρμός» είναι μια φιλόξενη στέγη δημιουργίας, που αγκαλιάζει μια μουσική σκηνή - πρόταση ουσιαστικής ψυχαγωγίας και πολιτιστικής παρέμβασης, που ευνοεί την αληθινή «συνομιλία» καλλιτέχνη - κοινού. Φιλοξενώντας τις «Ανισόπεδες Μουσικές Διαβάσεις» της νεότερης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, έδωσε σημαντικά δείγματα «γραφής». Αγαπημένοι καλλιτέχνες πρόσφεραν δυνατές μελωδικές συγκινήσεις, ενώ νέοι δημιουργοί ξεδίπλωσαν ταλέντο, ανησυχίες, ευαισθησίες. Η διαμόρφωση του προγράμματος και η αισθητική του χώρου, που δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να είναι εκεί που πρέπει - δίπλα στον κόσμο - τον καταξίωσαν σαν ένα χώρο που βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής της πίστας, η οποία έχει κατακλύσει ακόμα και ορισμένες μουσικές σκηνές. Εξάλλου, στόχος του εξαρχής υπήρξε το να απαντήσει στην ανάγκη αυτής της μερίδας του καλλιτεχνικού κόσμου, που έχει να προσφέρει, αλλά, αρνούμενη την κυρίαρχη αισθητική και τις επιταγές της βιομηχανίας του θεάματος, δε βρίσκει τους τρόπους και τις μορφές για να το κάνει.

Τα δίχρονα γενέθλια μάς φέρνουν στο νου κάποιες από τις πολλές μουσικές διαδρομές του. Μπαλάντες, λαϊκά, ροκ, ποπ, μπλουζ, τζαζ, προγκρέσιβ, λάτιν ρυθμοί φιλοξενήθηκαν στο μουσικό στέκι του Μεταξουργείου. Στα μουσικά βαγόνια του ανέβηκαν οι Διονύσης Τσακνής, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, «SoNaMa», «Etsi De», Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Σπάθας, «Socrates», Ρος Ντέιλι, «Λαβύρινθος», Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μαριώ, Σωκράτης Μάλαμας, Μαρία Θωίδου, «Magic de Spell», Μίλτος Πασχαλίδης, Αφεντούλα Ραζέλη, Καλλιόπη Βέττα, Στέλιος Βαμβακάρης, «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής), «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», Μιχάλης Κακέπης, Νίκος Ζιώγαλας, Γιώργος Αλουπογιάννης, Ευρυδίκη, Δημήτρης Κοργιαλάς, «Ματ σε δύο υφέσεις», «Sourreal», «2+1», Απόστολος Μπουλασίκης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Κώστας Λειβαδάς, Εύη Καπάταη, Κώστας Παυλίδης, «Domenica», «Patuca», «Demode jazz' n' samba» κ.ά.

Ν. Ζιώγαλας, Στ. Δρογώσης, Ευσταθία
Ν. Ζιώγαλας, Στ. Δρογώσης, Ευσταθία
Οι διαδρομές του συνεχίζονται δυναμικά με όμορφες, πρωτότυπες, ξεχωριστές προτάσεις για μελωδικές βραδιές. Σήμερα και αύριο, εμφανίζονται οι Νίκος Ζιώγαλας, Στάθης Δρογώσης και Ευσταθία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ