Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στη «δούλεψη» της ΝΔ!

Βαμβακοπαραγωγοί από τη Λάρισα και τη Μαγνησία βγαίνουν, σήμερα, με τα τρακτέρ τους, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Αυτό που τους παρακινεί να βγουν στο δρόμο του αγώνα είναι το πολύ οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, καθώς, φέτος, πουλούν το βαμβάκι τους 80 δρχ. το κιλό φτηνότερα από πέρσι, ενώ σημαντικές ποσότητες της σοδειάς τους παραμένουν απούλητες στις αποθήκες τους. Και, βεβαίως, τους σπρώχνει στους δρόμους η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, η οποία τους περιφρονεί και τους εμπαίζει, μη αναγνωρίζοντας το δίκιο τους κι αρνούμενη να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημά τους.

Η σημερινή κινητοποίηση καθοδηγείται από τους γνωστούς φιλοκυβερνητικούς αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και της Μαγνησίας, οι οποίοι, το τελευταίο διάστημα, εμφανίζονται να διαφωνούν και να εναντιώνονται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Μπασιάκο, καταλογίζοντάς του διαχειριστικές κι αποκλειστικές πολιτικές ευθύνες για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, φέτος, με το βαμβάκι. Πρόκειται για αγροτικά στελέχη της ΝΔ - Θ. Κοκκινούλης, Θ. Νασίκας, Θ. Χατζηζωγίδης, Χρ. Σιδερόπουλος, Αργ. Μποτός, Θ. Νανάς κ.ά. - που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στις τοπικές Ενώσεις Συνεταιρισμών και τα οποία, εδώ και καιρό, προετοίμαζαν αυτή την κινητοποίηση, με στόχους στους οποίους θα αναφερθούμε παρακάτω. Μαζί τους έχουν τον Ν. Παπαδόπουλο, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και κάποια αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρούν να βγουν από την «αγωνιστική νάρκη», στην οποία είχαν περιέλθει όλα τα χρόνια που το κόμμα τους κυβερνούσε.

* * *

Οι εν λόγω φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές δε διαφωνούν, επί της ουσίας, με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση - δεν το κρύβουν κιόλας - και στέκονται μόνο στη διαχείριση του βαμβακιού από το αρμόδιο υπουργείο, επισημαίνοντας «λάθη και παραλείψεις» και ζητώντας πιο εντατικούς ελέγχους. Ομως, παρά το γεγονός ότι η διαφωνία τους δεν αφορά στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, εντούτοις εμφανίζονται σαν να βρίσκονται «στον αντίποδα» της κυβέρνησης. Και προκειμένου να πείσουν τους αδαείς και τους απονήρευτους, κάνουν «μεγάλο ντόρο», χρησιμοποιώντας «υψηλούς λεκτικούς τόνους».

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτοί οι αγροτοσυνδικαλιστές δρουν κινούμενοι εξ ιδίων ή αν τελούν «εν διατεταγμένη υπηρεσία». Πάντως, είναι πολλοί που υποστηρίζουν πως βρίσκονται «στη δούλεψη» της ΝΔ κι έχουν «χρεωθεί» το καθήκον ν' αποπροσανατολίσουν και να υπονομεύσουν τους αγώνες των αγροτών, για να μείνει στο απυρόβλητο η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και να προφυλάξουν την κυβέρνηση από το πολιτικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε λαθεύουν, είτε τα κάνουν επί τούτου, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

* * *

Οσοι υποστηρίζουν ότι είναι «βαλτοί», το εξηγούν ως εξής: Η κυβέρνηση γνώριζε ότι τα αγροτικά προβλήματα έχουν οξυνθεί στο έπακρο κι έβλεπε πως «βράζει το καζάνι» στην ύπαιθρο. Αντιλήφθηκε, λοιπόν, εγκαίρως ότι θα ήταν μάταιος κόπος να προσπαθήσει ν' αποφύγει τις επερχόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Γι' αυτό και εξαρχής προσανατόλισε τις παρεμβάσεις της προς την κατεύθυνση ελέγχου των κινητοποιήσεων, με τελικό στόχο να τις αδυνατίσει και να τις ξεφτίσει. Οι πλέον «κατάλληλοι» γι' αυτή τη «δουλιά» ήταν οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας και λόγω ικανοτήτων, αλλά και λόγω πείρας. (Ως γνωστόν είναι αυτοί, που το 2002 έφεραν εις πέρας την επιχείρηση «σπάσιμο του μπλόκου» στα Τέμπη, που, όπως τώρα ομολογείται και από κυβερνητικά χείλη, έγινε κατόπιν εντολής του ίδιου του Κ. Καραμανλή).

Ετσι οι Θεσσαλοί πρώην «μπλοκατζήδες», μετατράπηκαν σε «κολπατζήδες» και το «μεγάλο κόλπο» αποπροσανατολισμού, υπονόμευσης και ξεφτίσματος των αγροτικών κινητοποιήσεων, μπήκε σε εφαρμογή.

* * *

Τα τρακτέρ βγαίνουν, σήμερα, στους δρόμους της Θεσσαλίας, αλλά το πραγματικό αγροτικό πρόβλημα μένει πίσω στα χωριά, καθώς:

  • Προβάλλεται μόνο το βαμβάκι, όταν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων αντιμετωπίζουν ανάλογης οξύτητας προβλήματα, αφού κι αυτών οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από πέρσι και ποσότητες μένουν απούλητες στις αποθήκες ή σάπισαν στα χωράφια.
  • Δεν αναδεικνύεται η πραγματική αιτία των προβλημάτων, δεν υποδεικνύονται οι μεγάλοι ένοχοι του εγκλήματος που συντελείται σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και δεν προβάλλεται η ουσιαστική λύση, που διασφαλίζει το παρόν και το μέλλον των μικρονυκοκυραίων της υπαίθρου. Αντιθέτως, παραπλανιέται ο αγροτικός κόσμος και, γενικότερα, η «κοινή γνώμη», πληροφορούμενη ότι το αγροτικό πρόβλημα της χώρας είναι διαχειριστικό κι όχι πολιτικό και επομένως μπορεί να λυθεί με διαχειριστικές κι όχι πολιτικές αλλαγές.
* * *

Ταυτόχρονα:

  • Διχάζονται, ως προς τα αιτήματα, οι αγρότες - φαίνεται ωσάν οι Θεσσαλοί βαμβακοπαραγωγοί να έχουν άλλα αιτήματα κι άλλα συμφέροντα από τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα - με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η αγωνιστική ενότητα του αγροτικού κινήματος και να διευκολύνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε».
  • Δεν επισημαίνεται ότι ο αγώνας αποσκοπεί, πρωτίστως, στην υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, που απειλείται με μαζικό ξεκλήρισμα κι ολοκληρωτικό αφανισμό κι ότι δε σχετίζεται με τις επιδιώξεις μεγαλοαγροτών να συνεχιστούν, με πιο γρήγορους ρυθμούς, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις για να μαζέψουν περισσότερη γη στα χέρια τους. Αυτή η «παράλειψη» δημιουργεί συγχύσεις ως προς το περιεχόμενο και την προοπτική της αγροτικής μάχης.
  • Απορρίπτονται, εκ των προτέρων, κάποιες μορφές πάλης, όπως το κλείσιμο των δρόμων, κι αυτό φέρνει τους αγωνιζόμενους αγρότες σε μειονεκτική θέση έναντι της κυβερνητικής αδιαλλαξίας.
  • Δε συνδέονται τα αγροτικά προβλήματα με τα εξίσου οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης, που είναι απόρροια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ετσι, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι αγρότες, σε αντίθεση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι «γκρινιάρηδες» και «τσαμπουκάδες» και δυσκολεύεται και η προσπάθεια αγωνιστικής συμπαράταξης των λαϊκών στρωμάτων, για να είναι πιο αποτελεσματικός ο αγώνας τους και να ανοίγει προοπτική για αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
* * *

Βεβαίως, σε λίγες μέρες, όλα θα γίνουν πιο καθαρά κι «ο κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του», καθώς με την πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, στις 31 Γενάρη, θα προβληθεί το διεκδικητικό πλαίσιο που καλύπτει όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας και θα δίνει προοπτική στον αγώνα τους...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ