Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Τώρα τους ανησυχεί ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών

Τα καταναλωτικά δάνεια και ορισμένες πτυχές γύρω από το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στις διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών. Με τη χτεσινή σύσκεψη, η διοίκηση της ΤτΕ επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της από τη συνεχιζόμενη έκρηξη στα καταναλωτικά δάνεια. Αποτελεί δε κοινό μυστικό, ότι η ξέφρενη άνοδος των καταναλωτικών δανείων, σε συνδυασμό με την πιθανολογούμενη αύξηση επιτοκίων και την πολιτική λιτότητας (καθήλωση μισθών και συντάξεων), εγκυμονεί νέους και ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τα υπερδανεισμένα λαϊκά νοικοκυριά, που απειλούνται πλέον με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Βέβαια, οι τραπεζίτες συζήτησαν το πρόβλημα κάτω από το δικό τους πρίσμα, δηλαδή από τη σκοπιά διασφάλισης της κερδοφορίας και των συμφερόντων τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Ν. Γκαργκάνας, σημείωσε την «ανησυχία» του για την αύξηση των καταναλωτικών δανείων αναφέροντας πως είμαστε σε χρονιά αύξησης των επιτοκίων, στην οποία πιθανολογούν ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η διοίκηση της ΤτΕ σημείωσε επίσης το γεγονός των χαμηλότερων ρυθμών «ανάπτυξης», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Στο «διά ταύτα», ούτε καν σκέφτονται τη λήψη «διοικητικών περιοριστικών μέτρων», λέγοντας ότι η πρακτική αυτή ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν. Λόγος γίνεται για την αύξηση των συντελεστών επισφάλειας στα καταναλωτικά δάνεια, κάτι που σύμφωνα με την ΤτΕ θα κάνει τις εμπορικές τράπεζες περισσότερο «προσεκτικές» και επιλεκτικές στη χορήγησή τους, ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών τους. Η αύξηση των δεσμεύσεων για επισφάλειες στα καταναλωτικά δάνεια αντισταθμίζεται από την προωθούμενη μείωση των δεσμεύσεων για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, από τα οποία οι τραπεζίτες έχουν πλήρως διασφαλίσει την αποπληρωμή των τοκογλυφικών δόσεων.

Στη χτεσινή σύσκεψη διαπιστώθηκε - για μια ακόμη φορά - ο διαγκωνισμός των τραπεζιτών γύρω από το ασφαλιστικό σύστημα των τραπεζοϋπαλλήλων. Η διοίκηση της ΤτΕ επανέλαβε τη θέση για «ενιαία αντιμετώπιση» από το σύνολο των τραπεζών. Η θέση αυτή, προσκρούει στη θέση της Εθνικής Τράπεζας και άλλων τραπεζών, που εκτιμούν ότι δεν έχουν πρόβλημα και κατά συνέπεια η ενιαία λύση ευνοεί τους ανταγωνιστές τους. Για το συγκεκριμένο θέμα προγραμματίζεται για αύριο νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, με το διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας, Γ. Προβόπουλο, ο οποίος επείγεται για λύση «εδώ και τώρα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ