Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Καπνέμποροι και ΚΑΠ την οδηγούν σε εξαφάνιση

Ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές δίνουν για τη σοδειά του 2004 τα «τσιράκια» των πολυεθνικών

Φύλλο δεν κουνιέται στην αγορά καπνών και κυρίως στα «Βιρτζίνια» και «Μπέρλεϊ», λόγω των εξευτελιστικών τιμών που επιδιώκουν να τ' αγοράσουν οι καπνέμποροι - «τσιράκια» των πολυεθνικών. Οι καπνέμποροι έδειξαν τις προθέσεις τους να ρίξουν τις τιμές ακόμα πιο κάτω από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού με την υπογραφή των συμβολαίων. Ομως, με το ξεκίνημα της τρέχουσας εμπορικής περιόδου, τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα.

Δυόμισι μήνες μετά την έναρξη της εμπορικής περιόδου έχουν πουληθεί μέχρι τις 10/1/2005 1.917 τόνοι καπνών, ενώ, αντίστοιχα, την ίδια ημερομηνία για τη σοδειά του 2003 είχαν πουληθεί 8.767 τόνοι. Οι τιμές που προσφέρονται από την πλευρά των καπνεμπόρων θεωρούνται αποκαρδιωτικές από τους καπνοπαραγωγούς, που περιμένουν να δουν κάτι καλύτερο... Για παράδειγμα στην ποικιλία «Βιρτζίνια» το καπνεμπόριο δίνει, όπως λέγεται, τιμές 12 με 18 λεπτά στην Ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία και 20 με 30 λεπτά στην Αιτωλοακαρνανία. Οι χαμηλές αυτές τιμές, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, προβληματίζουν έντονα τους καπνοπαραγωγούς και ήδη οι τρεις ομάδες παραγωγών της Φθιώτιδας πήραν απόφαση να μην πουλήσουν καπνά, αν δε βελτιωθούν οι τιμές. Ομως, ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός ορίζει πως αν οι παραγωγοί «Βιρτζίνια» δεν παραδώσουν την παραγωγή τους μέχρι 15 Απρίλη, τότε χάνουν και την επιδότηση που δικαιούνται. Το ίδιο ισχύει και για τα «Τσεμπέλια», «Μαύρα» και «Μπέρλεϊ», ενώ για τις ποικιλίες ανατολικού τύπου η ημερομηνία παράδοσης είναι η 30ή Απρίλη.

Με βάση το δελτίο αγοραπωλησιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, με ημερομηνία 10/1/2005 δεν είχε πουληθεί ούτε ένα κιλό «Βιρτζίνια», ενώ αντίστοιχα την ίδια ημερομηνία πέρσι είχαν πουληθεί 7.690 τόνοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή η μέση τιμή στα «Βιρτζίνια» ήταν 80 λεπτά το κιλό και πρόπερσι 1 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος η μέση τιμή φαίνεται πως θα διαμορφωθεί στα 20 με 25 λεπτά το κιλό. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως πέρυσι τέτοια εποχή τα «Βιρτζίνια» που πουλήθηκαν είχαν κατώτερη τιμή 45 λεπτά και ανώτερη 85 λεπτά, ενώ σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 73 λεπτά και στην Αιτωλοακαρνανία στα 83 λεπτά.

Χαμηλότερες, επίσης, προβλέπονται οι τιμές και για τα «Μπέρλεϊ», όπου επίσης μέχρι 10/1/2005 δεν είχε πουληθεί κιλό, ενώ επίσης ίδιες ακόμα πιο χαμηλές τιμές σε σύγκριση με τη σοδειά του 2003 δόθηκαν στις ποσότητες καπνών που πουλήθηκαν για τις ποικιλίες «Σ-79» και «Τσεμπέλια». Πέρυσι τέτοια εποχή τα «Σ-79» είχαν μέση τιμή 10 λεπτά το κιλό, δηλαδή όση και φέτος, με βάση τις μέχρι τώρα πωλήσεις. Αντίστοιχα στα «Τσεμπέλια», πέρυσι τέτοια εποχή πουλιόνταν με μια μέση τιμή 21 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος με μια μέση τιμή 18 λεπτά το κιλό. Να φανταστεί κανείς ότι πριν από μια 15ετία, οι παραπάνω ποικιλίες είχαν εμπορική τιμή 400 - 450 δραχμές.

Ερχονται τα χειρότερα

Φαίνεται, λοιπόν, ολοκάθαρα πως η κατάσταση χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει για τους καπνοπαραγωγούς. Και για τη φετινή καλλιέργεια τα ίδια και χειρότερα αναμένεται να πάθουν οι καπνοπαραγωγοί. Από την καλλιέργεια του 2006 ξεκινά η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για τα καπνά, όπου σύντομα οι καπνοπαραγωγοί θα διαπιστώσουν πάλι πόσο χαμένοι βγαίνουν. Αυτό που, επίσης, φαίνεται είναι ότι από το 2006 η καπνοκαλλιέργεια οδηγείται σε εγκατάλειψη και συρρίκνωση. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι οι καπνέμποροι από τη μια ισοπεδώνουν τις τιμές και από την άλλη κόπτονται να είναι συνδεδεμένο το πριμ στα καπνά σε ποσοστό 60%, για να μη ...χαθεί, λέει, η καπνοκαλλιέργεια. Είναι φανερό πως με αυτά που κάνουν θα διώξουν μια ώρα αρχύτερα τους καπνοπαραγωγούς από την παραγωγή. Και με αυτά τα φτηνά τερτίπια δε θα σώσουν ούτε τις λεγόμενες ποιοτικές ποικιλίες, δηλαδή τον «Μπασμά» και τα «Κατερίνης».

Από την άλλη, μετά την ψήφιση των ολέθριων αποφάσεων της ΕΕ τον περασμένο Απρίλη για τον καπνό, η Κομισιόν ετοιμάζει έναν εφαρμοστικό κανονισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των καπνεμπόρων. Δηλαδή τα συμβόλαια για το λεγόμενο συνδεδεμένο πριμ θα είναι όπως τώρα και θα πρέπει να υπογράφονται μέχρι 30 Απριλίου. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ακόμα πως η τιμή της συνδεδεμένης επιδότησης, ανά κιλό καπνού θα ορίζεται στις 32/12 κάθε έτους, αφού θα έχουν ήδη σπαρεί και μαζευτεί και αποθηκευτεί τα καπνά. Το τραγελαφικό της υπόθεσης πως αν οι καπνοπαραγωγοί θέλουν να βγάλουν περισσότερα καπνά από το εθνικό πλαφόν τότε θα πληρώνουν και πρόστιμο συνυπευθυνότητας, όπως στο βαμβάκι! Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους καπνοπαραγωγούς στο να ζητήσουν 100% αποσύνδεση της επιδότησης και να παίρνουν την όποια επιδότηση, χωρίς να παράγουν καπνά. Βέβαια, αυτή η λογική, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες προτάσεις της νέας ΚΑΠ θα βλάψουν σοβαρά της ελληνική ύπαιθρο και όσους εξαρτούν την επιβίωσή τους από την αγροτική δραστηριότητα. Η μεγάλη ψυχρολουσία, πάντως, για τους καπνοπαραγωγούς θα έρθει μετά το 2009, όπου θα τους κοπεί το 50% της επιδότησης που παίρνουν.

Αγωνιστική διεκδίκηση

Με βάση τα όσα γίνονται και θα γίνουν, το μόνο που μένει πλέον στους καπνοπαραγωγούς είναι να αντιδράσουν μαζικά, δυναμικά και αγωνιστικά και να σταματήσουν αυτό το κακό, που τους οδηγεί στη φτώχεια και στο ξεκλήρισμα. Να ακυρώσουν στην πράξη τους ολέθριους κανονισμούς της ΕΕ, που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αξίζει να παλέψουν και να δώσουν δυναμικό αγωνιστικό «παρών» στην πανελλαδική αγωνιστική κινητοποίηση που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στις 31 Γενάρη. Οι καπνοπαραγωγοί θα θέσουν αιτήματα όπως:

- Να μην εφαρμοστούν οι νέες αποφάσεις που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλη στην ΕΕ και να μην ισχύσει η μείωση της επιδότησης κατά 50% από το 2009 και μετά.

- Να καταργηθούν τα ισχύοντα και τα επερχόμενα μέτρα για την υπογραφή συμβολαίων πώλησης, που ευνοούν σκανδαλωδώς τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των καπνεμπόρων - πολυεθνικών.

- Να μη χάνουν οι καπνοπαραγωγοί το πριμ, αν δεν πουλήσουν τα καπνά μέχρι τις 15/4 για «Βιρτζίνια», «Μπέρλεϊ», «Τσεμπέλια» και «Μαύρα» και μέχρι 30/4 για τα ανατολικού τύπου, επειδή οι καπνέμποροι δίνουν πολύ χαμηλές τιμές.

- Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η κερδοσκοπική ασυδοσία των εμπορομεσιτών - πολυεθνικών. Να δοθούν τιμές τουλάχιστον 1 ευρώ σε «Τσεμπέλια» - «Μαύρα», 1,5 ευρώ σε «Βιρτζίνια» - «Μπέρλεϊ» και πάνω από 4 ευρώ στις ποικιλίες ανατολικού τύπου και στον «Μπασμά» τουλάχιστον 5 ευρώ.

- Να υπάρξει τιμαριθμική προσαρμογή της επιδότησης, με βάση την αύξηση του κόστους παραγωγής και τον πληθωρισμό.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ