Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ούτε καν κατ' επίφαση αναγνώριση...

Δηλώσεις ορισμένων από τους πρωταγωνιστές της Συνόδου Κορυφής

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ κάνει δηλώσεις

Associated Press

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ κάνει δηλώσεις
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

«H συμφωνία για τη διαδικασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δε συνιστά κατ' ουδένα τρόπο αναγνώριση της Κύπρου από την Αγκυρα. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσαρμογής, δε σημαίνει καθόλου και αναγνώριση της Κύπρου».

Με τις δηλώσεις του να δίνουν και το χαρακτήρα της διφορούμενης και καθόλου ξεκάθαρης απόφασης για τη «δέσμευση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο», ο Τούρκος πρωθυπουργός, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, που του έδωσε την πολυπόθητη ημερομηνία ένταξης, επισήμανε ότι επέτυχε η Αγκυρα, αλλά η επιτυχία της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρης...

Μετά από δύο μέρες πυρετωδών διαβουλεύσεων και οργιάζοντος παρασκηνίου, έληξε χτες η Σύνοδος Κορυφής, που επρόκειτο να «υποχρεώσει την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο», καταργώντας το παράδοξο «του να ζητά να ενταχθεί σε μια οικογένεια, χωρίς να αναγνωρίζει το ένα μέλος της», δίνοντας στην Τουρκία αυτό που ήθελε και αφήνοντας, για ακόμα μία φορά, μετέωρο το θέμα της Κύπρου.

Σύμφωνα και με δηλώσεις του Ολλανδού προεδρεύοντος Γ. Π. Μπαλκενέντε, «η υπογραφή του πρωτοκόλλου για υιοθέτηση της Συμφωνίας της Αγκυρας δεν αποτελεί νομική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, αποτελεί ωστόσο ένα απαραίτητο βήμα από την πλευρά της Τουρκίας», ενώ σημείωσε ότι η υιοθέτηση του πρωτοκόλλου από την Αγκυρα, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που είναι η 3η Οκτώβρη του 2005...

Αρκετά συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε «γενικά ικανοποιημένος» από τις εξελίξεις της Συνόδου Κορυφής. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Κύπριος Πρόεδρος έδειξε να επιφυλάσσεται σε περίπτωση που η Τουρκία δεν προχωρήσει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της μέσα στα αποδεκτά χρονικά περιθώρια, να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του «βέτο» και να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Κρατώντας χαμηλούς τόνους, ο Τάσσος Παπαδόπουλος απέφυγε τις κορόνες περί απόλυτης επιτυχίας, σημειώνοντας ότι «το πρωτόκολλο καλύπτει αρκετές από τις απαιτήσεις που έχουμε προτάξει», ενώ πρόσθεσε «με τη μη άσκηση "βέτο", αποφεύχθηκε το οριστικό της μη λύσης». Η προβολή αρνησικυρίας, όπως είπε, δε θα βοηθούσε στην επίτευξη λύσης που είναι ο βασικός στόχος. Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι αναχωρεί από τις Βρυξέλλες, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του ότι έκανε το καλύτερο δυνατό για την Κύπρο.

Σε δηλώσεις για την κατάληξη του διπλωματικού αυτού θρίλερ, προχώρησε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά της, αλλά ελπίζει ότι τελικά η σχέση της με την ΕΕ θα καταλήξει σε «γάμο», εφόσον αυτή υιοθετήσει και σεβαστεί τις αξίες και τις αρχές της Ενωσης. Πρόσθεσε δε - κατόπιν εορτής και μικρής πλέον σημασίας τη δεδομένη στιγμή - ότι «η Κύπρος είναι ένα κράτος - μέλος της ΕΕ και η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ενταξιακή διαδικασία και από την άλλη να επιλέγει ποιο κράτος θα αναγνωρίζει και ποιο όχι. Η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις».

Πρέπει να σημειώσουμε πως μέχρι και την τελευταία στιγμή, στις Βρυξέλλες εξελισσόταν ένα πολιτικό παιχνίδι, με φοβερό παρασκήνιο και συνεχείς επαφές. Ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλούσε, μέχρι τελευταία στιγμή, ότι θα φύγει αρνούμενος να δεχτεί να κάνει γραπτή δήλωση - δέσμευση για υιοθέτηση του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας. Ο Κύπριος Πρόεδρος, εκείνη τη στιγμή, φέρεται να δήλωνε ότι ενώ μέχρι τώρα ήμασταν σε εμπλοκή, τώρα φτάσαμε σε αδιέξοδο. Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, έκανε σαφές ότι η Κύπρος, πήρε τόσα όσα χρειαζόταν ίσα - ίσα για να μη θέσει βέτο, αλλά τίποτα ουσιαστικό από αυτά που ζητούσε και εννοούμε τη διπλωματική αναγνώριση της Κύπρου. Δεν κατέστη καν δυνατό να υπάρξει η περιβόητη μονογραφή του πρωτοκόλλου, ή η αναφορά στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, η οποία απουσιάζει παντελώς από τα τελικά Συμπεράσματα.

Οι ΗΠΑ, ο επονομαζόμενος και εξωκοινοτικός παίκτης, που ενδιαφέρεται για την ένταξη της Τουρκίας, έδειξαν τη δύναμή τους και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πέτυχαν να διατηρήσουν τις λεπτές ισορροπίες, που αφορούν στα οικονομικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα, που περνάνε μέσα από την Τουρκία. Την Τουρκία, που αποτελεί τη γέφυρα, όπως λένε χαρακτηριστικά, μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και για χάρη της οποίας η περίφημη και αδιαπραγμάτευτη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, ΕΕ, έδωσε την Κύπρο αμαχητί... Ανώδυνες δηλώσεις, τύπου Σιράκ, δε έχουν πλέον καμία σημασία, από η στιγμή που δεν έγινε θέση της ΕΕ ως απαραίτητη προϋπόθεση για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ