Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΤΑΣ
Θετική δουλιά με στόχο το Μέτωπο

Με στόχο τη συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης της Αρτας στην ισχυροποίηση του Κόμματος, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για το σοσιαλισμό, πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη της ΝΕ Αρτας, στα πλαίσια των προσυνεδριακών διαδικασιών. Με βάση την πλούσια πείρα και τα συμπεράσματα από τη δράση της Οργάνωσης, τέθηκαν οι προτεραιότητες της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, με βάση και τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο, που ψηφίστηκαν ομόφωνα από τις ΚΟΒ.

Την εισήγηση του απερχόμενου Οργάνου έκανε ο γραμματέας της ΝΕ, Γρηγόρης Καραγιάννης, ενώ τις εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξε ο Δημήτρης Ξυλογιάννης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδος του ΚΚΕ. Στην εισήγηση αναδείχτηκαν αδυναμίες σε σχέση με την αφομοίωση και εξειδίκευση της πολιτικής του Κόμματος. Ενώ, ενθαρρυντικά είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από το δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο στο νομό της Αρτας, όπου συμμετέχουν με ενδιαφέρον φίλοι του Κόμματος και νέοι.

Σε σχέση με τις οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις στο νομό σημειώθηκε ότι ενισχύεται η τάση μείωσης του αγροτικού πληθυσμού εξαιτίας της συρρίκνωσης του εισοδήματός τους. Πολλοί έχουν διπλή απασχόληση «αγρότες και εργατοϋπάλληλοι - εποχιακοί εργάτες». Παρουσιάζεται τάση προλεταριοποίησης των φτωχότερων στρωμάτων όχι όμως με τρόπο «ευθύ». Η καταστροφή της εσπεριδοκαλλιέργιας εκτιμάται πως θα έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία των συσκευαστηρίων, των συνεργείων συλλογής και μεταφοράς, όπου εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι στο νομό. Οι νέοι αγρότες είναι καταχρεωμένοι. Αναπτύσσονται νέες καλλιέργειες και εκμεταλλεύσεις (π.χ. πτηνοτροφικές μονάδες, συσκευαστήρια εσπεριδοειδών και ακτινιδίων». Μεγαλώνει το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση χωρίς ασφάλιση και χωρίς σταθερό ωράριο. Παρουσιάζεται τάση αύξησης των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης ως αποτέλεσμα της μεγάλης ανεργίας που αναγκάζει πολλούς να ανοίξουν ένα μαγαζί και σε λίγο καιρό να το κλείσουν. Η προσπάθεια ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ, επισημάνθηκε, θα επιταχύνει τους ρυθμούς ξεκληρίσματος, πλήγμα θα δεχτούν οι νέες μικρές κτηνοτροφικές μονάδες που οφείλουν τη δημιουργία τους στη ΔΩΔΩΝΗ.

Στο απολογισμό της δουλιάς, για την εκλαΐκευση της πολιτικής πρότασης του Κόμματος, σημειώθηκε ότι είναι αδύναμη η πολιτική δράση στην εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα ως απόρροια της αδυναμίας να προωθηθεί ενιαία η στρατηγική του Κόμματος στην καθημερινή πάλη. Επισημάνθηκαν στοιχεία χαλαρότητας και αποσπασματικής δράσης στη λειτουργία της οργάνωσης, ενώ οι συσπειρώσεις πρέπει να ενισχυθούν και να μαζικοποιηθούν. Σημειώθηκε, τέλος, και η θετική εμπειρία από τις συσπειρώσεις, από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, τη συστράτευση εργαζομένων - αγροτών - εμπόρων σε συγκεκριμένα ζητήματα, π.χ. ΔΩΔΩΝΗ. Από τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, από τη δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θετική, γενικά, εκτιμήθηκε η δουλιά στην εργατική τάξη, όπου τονίστηκε η ανάγκη ισχυροποίησης του ΠΑΜΕ ως διακριτού ταξικού πόλου και σημειώθηκε ότι το Εργατικό Κέντρο από τη στιγμή που απέκτησε ταξικά χαρακτηριστικά έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο και στη συσπείρωση των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων θέτοντάς τη στο προσανατολισμό του. Ουσιαστική κρίθηκε η δουλιά στην αγροτιά, ενώ τονίστηκε η ανάγκη μαζικοποίησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού και ενεργοποίησης της ΠΑΣΥ. Για τη δουλιά στους μικρομεσαίους εμπόρους και ΕΒΕ σημειώθηκε ότι έχουν γίνει βήματα με στόχο τη λειτουργία της ΔΗΚΕΒΕ και το ζωντάνεμα της ομοσπονδίας. Υπογραμμίστηκε, ακόμα, η ανάγκη να δοθεί βάρος στη δουλιά του Κόμματος στη νεολαία. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκαν ζητήματα όπως: Για την ενιαία αντίληψη και δράση της Οργάνωσης, τη σταθερότητα στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, τη συνέπεια και συνέχεια στη δράση με συλλογικότητα, την οργανωτική ανάπτυξη και γενίκευση και αξιοποίηση της πείρας. Επίσης για την ανάγκη εξειδίκευσης της πολιτικής του Κόμματος μέχρι την ΚΟΒ, τη δουλιά στις συσπειρώσεις, στην εργατική τάξη και στην ύπαιθρο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ σε όλες σχεδόν τις τοποθετήσεις υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ολόπλευρη βοήθεια στην ΚΝΕ.

Από την καθοδήγηση μίλησαν ο Γ. Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και από την ΕΠ Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ ο Απ. Τασούλας. Ο Γ. Ποσοτίδης επισήμανε πως στη δράση μας αναδεικνύονται σημαντικές καθυστερήσεις εκεί όπου οι Θέσεις της ΚΕ θεωρούν ως βάση, ώστε το Κόμμα να μπει σε τροχιά ολόπλευρης ισχυροποίησης. Η αιτία όπως υπογραμμίζουν οι Θέσεις - σημείωσε - είναι βαθιά ιδεολογική για να προσθέσει πως, όταν έχουμε πειστεί γι' αυτά που παλεύουμε, η πολιτική δράση αποχτάει περιεχόμενο και η πρότασή μας προοπτική. Το πλαίσιο καθημερινής πάλης και διεκδίκησης πρέπει να συνδέεται με την οριστική λύση.

Σε σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής δράσης μας, τόνισε, ότι αυτό αφορά και στην προσπάθεια για γνώση της κοσμοθεωρίας μας αλλά και των οικονομικοκοινωνικών εξελίξεων, το πώς αυτά ανοίγονται πολιτικά, πώς προωθούνται από την Οργάνωση και συνδέονται με την προοπτική μας. «Με βάση το πρόγραμμα του Κόμματος η προοπτική περνάει μέσα από το Μέτωπο», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Το Μέτωπο είναι στρατηγικής σημασίας και αποτελεί το "όχημα" για το πέρασμα της εξουσίας στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Γι' αυτή τη συμμαχία δουλεύουμε μέσα από τα επιμέρους μέτωπα, όπως προσδιορίστηκαν από το 15ο και 16ο Συνέδριο», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ