Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρομοκρατική επιχείρηση

Τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση των υπερεθνικών μηχανισμών καταστολής καθόρισαν οι «25» στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).--

Ο έλεγχος για την εφαρμογή των μέχρι τώρα αποφάσεων για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση των υπερεθνικών μηχανισμών καταστολής αποτέλεσαν βασικό ζήτημα των αποφάσεων των «25».

Παρ' όλο που δεν έγινε καμία συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής, που ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ωστόσο στο κείμενο των συμπερασμάτων υπάρχει εκτενής αναφορά στην «τρομοκρατία», γεγονός που δείχνει ότι οι «25» δε «χαλαρώνουν» ούτε στιγμή, όταν πρόκειται για τη θωράκιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος απέναντι στους λαούς. Ειδικότερα οι ηγέτες των «25» ζήτησαν την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος της Χάγης, δίνοντας έμφαση στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, αξιώνει πιο χειροπιαστά αποτελέσματα στα εξής:

1. Στο ζήτημα της πρακτικής και επιχειρησιακής συνεργασίας, ιδίως μέσω της Ευρωπόλ και της Ειδικής Ομάδας (Task Force) αρχηγών αστυνομίας. Βελτίωση, όσον αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών, της Ευρωπόλ και της Eurojust (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Δικαιοσύνης), ανταλλαγή δεδομένων με την Ιντερπόλ σχετικά με την απώλεια και κλοπή διαβατηρίων.

Για όλα αυτά θα υπάρξει αξιολόγηση από τους υπεύθυνους των κρατών - μελών, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη του 2005.

2. Στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας, προβλέπεται βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών περί ποινικών μητρώων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2005, βάσει της Λευκής Βίβλου της Κομισιόν. Μέσα στο 2005 θα συμφωνηθεί η διατήρηση δεδομένων τηλεπικοινωνιών («φακέλωμα», τηλεφώνων, Ιντερνετ, κ.ο.κ.) και το ευρωπαϊκό ένταλμα συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων. Η Κομισιόν καλείται να υποβάλει σύντομα ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα «προστασίας μαρτύρων» («κουκουλοφόροι») σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

3. Αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων, η έμφαση δίνεται στην προσθήκη βιομετρικών στοιχείων (εικόνα προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα), καθώς και στην ίδρυση του ευρωπαϊκού οργανισμού για τα σύνορα που θα πρέπει να λειτουργήσει το αργότερο το Μάη του 2005.

4. Στον τομέα των πληροφοριών, από την 1η Γενάρη του 2005 θα λειτουργήσουν οι σύνδεσμοι μεταξύ της ομάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΕ, οι οποίοι θα παρέχουν στο Συμβούλιο Κορυφής «εκτιμήσεις απειλών βασιζόμενες σε πληροφορίες από τις εθνικές υπηρεσίες και στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Ευρωπόλ».

Στην προσπάθειά τους οι ηγέτες των «25» να βρουν κάποια δικαιολογία για την οικοδόμηση των τεράστιων μηχανισμών καταστολής, πρόσθεσαν την απειλή των ναρκωτικών. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε η «στρατηγική για τα ναρκωτικά 2005 - 2012», η οποία - διόλου τυχαία - θα ενσωματωθεί στο πρόγραμμα της Χάγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ