Κυριακή 14 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
Ο καθορισμός των συνόρων στη γεωγραφική «Μακεδονία»

Ο γεωγραφικός χώρος που ονομαζόταν Μακεδονία μοιράστηκε μεταξύ των βαλκανικών κρατών μετά τους δύο βαλκανικούς πολέμους και ως αποτέλεσμα αυτών.

Η κυριότερη Συνθήκη, που σφράγισε το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων και καθόρισε τα σύνορα ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες, στις οποίες μοιράστηκε ο γεωγραφικός χώρος με το όνομα «Μακεδονία», είναι η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, η οποία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας στις 28 Ιουλίου/ 10 Αυγούστου του 1913. Τη Συνθήκη υπογράφουν από το ένα μέρος η Ελλάδα, η Σερβία, η Ρουμανία και το Μαυροβούνιο και από το άλλο η Βουλγαρία ως ηττημένη του Β` Βαλκανικού Πολέμου. Η Συνθήκη καθόρισε τα σύνορα της Ελλάδας, της Σερβίας και της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία. Ετσι, η Σερβία πήρε το τμήμα της Μακεδονίας που σήμερα ονομάζεται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Βουλγαρία κράτησε τη Μακεδονία του Πιρίν και η Ελλάδα πήρε τη λεγόμενη Μακεδονία του Αιγαίου.

Τα ελληνοσερβικά σύνορα καθορίστηκαν νωρίτερα από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου με την ελληνοσερβική συνθήκη της 17ης Μαΐου του 1913. Τα σύνορα του νεοσύστατου τότε αλβανικού κράτους καθορίστηκαν με τις διαδοχικές αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων της εποχής (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), ενώ τα νότια Αλβανικά σύνορα καθορίστηκαν με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας της 4ης Δεκεμβρίου του 1913.

Απ' όλες τις προαναφερόμενες συνθήκες - και κυρίως από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου - η γεωγραφική Μακεδονία μοιράστηκε ως εξής: Το 51% του εδάφους της το πήρε η Ελλάδα, το 39% η Σερβία (σημερινή ΠΓΔΜ), το 9,5% το πήρε η Βουλγαρία κι ένα 0,5% του εδάφους πέρασε στην Αλβανία. Ολες οι μετέπειτα διακρατικές και διεθνείς συνθήκες, όπως π.χ. η Συνθήκη των Βερσαλλιών μετά το τέλος του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και των Παρισίων μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν τροποποίησαν τα σύνορα όπως καθορίστηκαν από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ