Κυριακή 14 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
Από μέρα σε μέρα
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο τουρκικός Τύπος μπορεί να ασχολείται με τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα που δωρίζουν - ή ζητά να του δωρίσουν - οι αυτοκινητοβιομηχανίες στον «τυχερό» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι λίγο πιο σοβαρές στην Τουρκία. Οι πολλαπλές κρίσεις και εξελίξεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων -Ιράκ/Κουρδικό, σχέσεις με τις ΗΠΑ, αμφίβολου αποτελέσματος διαπραγμάτευση με την ΕΕ/«μεταρρυθμίσεις», Κυπριακό, ρόλος του στρατού, οικονομία, κλπ. - θα οδηγήσουν το προσεχές διάστημα σε ραγδαίες ανακατατάξεις.

Ενα από τα «καυτά» σημεία αφορά στα μειονοτικά δικαιώματα, που γεννούν σε μέρος των δυνάμεων του συστήματος «παρανοϊκές» φοβίες, έστω κι αν πιο «ψύχραιμοι» συστημικοί αναλυτές, κυβερνητικοί παράγοντες και «μετριοπαθείς» μειονοτικοί πολιτικοί επιζητούν με διάφορους τρόπους την πλήρη συσσωμάτωση της πιο «επικίνδυνης» και πολυπληθούς μειονότητας, της κουρδικής.

Διότι όχι πολύ κάτω από την επιφάνεια, η οποία λουστράρεται με την επικάλυψη μιας τυπικής λεγκαλιστικής «μεταρρύθμισης» του ποινικού κώδικα που είχε αντιγραφεί από εκείνον του Μουσολίνι, οι άγριες διώξεις των μειονοτήτων και των διαφωνούντων συνεχίζονται. Δεκάδες δημοσιογράφοι διώκονται, χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι στενάζουν στα «λευκά κελιά» - η διαμαρτυρία κατά των οποίων εξακολουθεί -, βασανιστές και δολοφόνοι αθωώνονται από δικαστήρια, ο πόλεμος χαμηλής έντασης στα νοτιοανατολικά κοστίζει πάντοτε ζωές. Ο τουρκικός στρατός, στο μεταξύ, ζυγίζει τις επιλογές του μετά την επανεκλογή Μπους στις ΗΠΑ και διατηρεί σε «ετοιμότητα ανάπτυξης εντός 18 ωρών» στον κουρδικό θύλακο του κατεχόμενου Ιράκ μια δύναμη 20-40 χιλιάδων ανδρών...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org