Κυριακή 14 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Στον αγώνα η ελπίδα

Το συνεπές αγροτικό κίνημα έδειξε, μέσα από τις δυναμικές του κινητοποιήσεις, το δρόμο για τη διέξοδο των ξωμάχων από τα σημερινά τους προβλήματα

ICON

Από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά και τη Λέσβο το συνεπές αγροτικό κίνημα της χώρας έστειλε χτες δυναμικό μήνυμα αντίστασης στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, η οποία συρρικνώνει χρόνο με το χρόνο το εισόδημά τους, «στριμώχνοντας» ολοένα και περισσότερους φτωχομεσαίους αγρότες στις λίστες ανεργίας των μεγαλουπόλεων. Ο «Ρ», στο φύλλο της Τρίτης, θα δημοσιεύσει αναλυτικό ρεπορτάζ για τις χτεσινές συγκεντρώσεις.

Οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας αξιοπρεπείς τιμές για τα προϊόντα τους. Παράλληλα, απαιτούν την ικανοποίηση χρόνιων, αλλά και νέων, αιτημάτων τους. Τα σημαντικότερα από τα αιτήματά τους είναι η ανάπτυξη νέων παραγωγικών συνεταιρισμών, η κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ, η μείωση του κόστους παραγωγής, η πλήρης ασφάλιση και έγκαιρη αποζημίωση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, η ουσιαστική αύξηση των εξευτελιστικών σήμερα αγροτικών συντάξεων, θεσμοθέτηση ουσιαστικών μέτρων για την αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο και άλλα κατά τόπους αιτήματα.

Τα χτεσινά συλλαλητήρια της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης είχαν όμως και έναν ακόμη στόχο: Να δείξουν και σε εκείνους τους μικρομεσαίους αγρότες που ακόμη ελπίζουν σε βελτιώσεις της σημερινής καταστροφικής γι' αυτούς αγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η πολιτική αυτή δεν επιδέχεται «φτιασιδώματα» παρά μόνο ανατροπή. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προσυπέγραψε το καλοκαίρι του 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που από τον περασμένο Μάρτη έχει αναλάβει να τις εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, προδιαγράφουν για τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου της χώρας μας δυσοίωνο μέλλον. Η ΠΑΣΥ έχοντας καταρτίσει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο αιτημάτων, καλεί ολόκληρη τη φτωχομεσαία αγροτιά να απεγκλωβιστεί από τις «δαγκάνες» του δικομματισμού και των συνοδοιπόρων του, να γυρίσει την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και να πυκνώσει τις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος και σε συνεργασία με το εργατικό - λαϊκό κίνημα να αποκρούσουν από κοινού στο σύνολό της την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Οι αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ, ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και η μικρομεσαία αγροτιά έχει αρχίσει να βιώνει τις συνέπειές τους. Οι μεγαλέμποροι - μεγαλοβιομήχανοι αυξάνουν τα κέρδη τους μέρα με τη μέρα, τη στιγμή που οι φτωχοί αγρότες μόλις και μετά βίας τα φέρνουν βόλτα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής αλλά και του συνολικού κόστους μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης στα χωριά, ενώ στο μεταξύ η «ρύθμιση» των πανωτοκίων που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αλλάζει σε τίποτα τη συνολική πολιτική ξεκληρίσματος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org