Κυριακή 14 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Σημαδεμένος» ο διάλογος

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο διάλογος που εξαγγέλλει η κυβέρνηση έχει σημαδεμένα πλαίσια και προδιαγεγραμμένους στόχους και επιδιώξεις, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της πρόσφατης προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για την Παιδεία. Και μπορεί να θεωρήθηκε υπερβολική η καταγγελία από ορισμένους, αλλά δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες μέρες και επαληθεύτηκε πλήρως.

Προχτές, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το ΔΙΚΑΤΣΑ και με πρόσχημα την απλοποίηση των διαδικασιών, προωθεί την αναγνώριση και ισοτίμηση των τρίχρονων πτυχίων, αλλά και των «σύνθετων» (πτυχία, που αποκτήθηκαν με σπουδές εδώ κι εκεί, σε διάφορα ιδρύματα και χώρες, αρκεί το 1/3 του προγράμματος σπουδών να έχει γίνει στο ίδρυμα που απένειμε τον τίτλο), με τα πτυχία των ελληνικών Πανεπιστημίων. Αναγνωρίζονται, επίσης, τίτλοι «ανοιχτών πανεπιστημίων» και σπουδές «εξ αποστάσεως». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου: «Οι αναγνωρίσεις τέτοιου είδους είναι αναγκαίες ενόψει αλλαγής του τρόπου παροχής της ανώτατης εκπαίδευσης».

Με άλλα λόγια και πέρα από το γεγονός πως το νομοσχέδιο εξασφαλίζει «πελατεία» στα κάθε λογής - συνήθως ιδιωτικά - τρίχρονα «ιδρύματα», «παραρτήματα», κλπ., κλπ., είναι δεδομένη, ήδη, η «ενόψει αλλαγή του τρόπου παροχής της ανώτατης εκπαίδευσης».

Χρήματα υπάρχουν...

Δε φειδόταν επικρίσεων και καταγγελιών η ΝΔ, για την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά από φαινόμενα πλημμυρών. Τώρα, άλλαξαν οι ρόλοι. «Τα έργα είναι απαραίτητα και η πολιτεία υποχρεούται να τα κάνει, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα», δήλωσε τις προάλλες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεμ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ρ/σ «Αλφα».

Κι όμως, χρήματα υπάρχουν και, μάλιστα, πολλά. Αρκεί και μόνο μια ματιά στις ανακοινώσεις, που βγάζουν τις μέρες αυτές οι μεγάλες τράπεζες και επιχειρήσεις, για τα κέρδη των εννέα πρώτων μηνών του 2004...

Πλήρης αντιστροφή ρόλων

Η δικομματική υποκρισία σε όλο της το ...μεγαλείο. Οταν το 2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας ακάθεκτη την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, προχώρησε στην πώληση ενός ακόμη πακέτου (11%) των κρατικών μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (από το 18,5%, που είχε συνολικά τότε το Δημόσιο), ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, δήλωνε ότι «πωλούνται τα ασημικά της οικογένειας». Προχθές, η νυν κυβέρνηση, μέσω του Γ. Αλογοσκούφη, προχώρησε στην πώληση του εναπομείναντος 7,5% των μετοχών. Και ο ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ έσπευσε, με ανακοίνωσή του, να καταγγείλει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, δέσμια της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της», ανακοίνωσε «ότι πουλά το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, που κατέχει το Δημόσιο με στόχο να κλείσει τις μαύρες τρύπες, που η ίδια άνοιξε στην οικονομία»...

Οπως καταλαβαίνετε, η ΝΔ ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας και συνεχίζει την - πράγματι νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή - πολιτική του ΠΑΣΟΚ και το τελευταίο, ευρισκόμενο πλέον στην αντιπολίτευση, συνεχίζει τη δημαγωγική πολιτική της πρώτης, όταν αυτή ήταν αξιωματική αντιπολίτευση...

Η ιδιαίτερη σημασία

Δίκιο έχει η Κομισιόν. Πράγματι, έτσι είναι. Η προχτεσινή έγκριση του λεγόμενου ευρωσυντάγματος από τη Λιθουανία, την πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ των «25» που το έκανε, έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Στη χώρα αυτή οι κομμουνιστικές ιδέες είναι εκτός νόμου και οι συνεργάτες των ναζί απολαμβάνουν προνόμια, σε αντίθεση με τους βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου.

Κι όχι μόνο αυτά. Εδώ και 11 χρόνια βρίσκεται στις φυλακές της πρωτεύουσας της χώρας, Βίλνιους, ο Μικόλας Μπουροκιάβιτσιους, Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λιθουανίας (ΚΚΛ), «για την ενεργητική συμμετοχή του στη δράση του ΚΚΣΕ» (όπως σημειώνεται στο απόσπασμα από την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Βίλνιους από την 23/08/99). Το γεγονός πως ο Μ. Μπουροκιάβιτσιους είναι διακεκριμένος επιστήμονας, γνωστός παιδαγωγός, διδάκτορας ιστορικών επιστημών και καθηγητής, καθώς και τιμημένος παράγοντας του πολιτισμού, δεν έχει συγκινήσει τις λιθουανικές αρχές. Ούτε το γεγονός πως είναι ηλικιωμένος και άρρωστος. Το μόνο που υπολογίζουν είναι το γεγονός πως παραμένει ακλόνητος στις ιδέες και στις απόψεις του.

Αυτά σφραγίζουν την ιδιαίτερη σημασία της έγκρισης της συνταγματικής ευρω-συνθήκης από την πρώτη χώρα-μέλος της ΕΕ.

«Πλημμύρες» ευθυνών και υποκρισίας

«...Η χώρα για μία ακόμη φορά είναι απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Με καιρικά φαινόμενα, που τις περισσότερες φορές ούτε τόσο "ακραία" ούτε τόσο "έκτακτα" είναι, στην Αθήνα, ακόμη και στο κέντρο της, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλά μέρη της χώρας, ζούμε καταστάσεις που δεν τιμούν μία σύγχρονη πολιτεία. Φαινόμενα και καταστάσεις που αναδεικνύουν την ανεπάρκεια, την ανευθυνότητα και την ανικανότητα της πολιτείας...». Τα παραπάνω είναι ορισμένα απ' όσα έλεγε στις 4 του Νοέμβρη 2003 ο τότε υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ και βουλευτής της ΝΔ, Σ. Τσιτουρίδης.

Και τα σημειώνουμε, όχι μόνο γιατί επαναλαμβάνονται τα πλημμυρικά φαινόμενα - όπως όλοι γνωρίζουν - αλλά και γιατί, οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ, ούτε έχουν προγραμματιστεί τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ούτε διατίθενται τα αναγκαία κονδύλια.

Προφανώς, και στον τομέα αυτό, θα έχουμε και πάλι το γνωστό δικομματικό θέατρο: Η νυν κυβέρνηση θα κάνει λόγο για «ακραία καιρικά φαινόμενα», «ευθύνες νομαρχιών και δήμων», κλπ., κλπ., όπως έκανε η προηγούμενη, και το ΠΑΣΟΚ θα καταγγέλλει «την ανεπάρκεια, την ανευθυνότητα και την ανικανότητα της πολιτείας»...

ΒΙΒΛΙΟ
Διαλεκτική αλληλουχία των πραγμάτων

«Ο χρόνος και μαζί του ο αιώνας που έφυγε, δεν αφήνουν μόνο τις πίκρες από την κυριαρχία και την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε βάρος των δυνάμεων του σοσιαλισμού, της προόδου. Προσφέρουν στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα πλούσια εμπειρία δράσης και νικών του κομμουνιστικού και διεθνούς εργατικού κινήματος, κληροδοτούν παρακαταθήκες και διδάγματα χρήσιμα για τη νέα εφόρμηση που θα έρθει. Ο ιμπεριαλισμός είναι δυνατός, αλλά δεν είναι αήττητος. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον της ανθρωπότητας». Ετσι άρχιζε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ στις 29/12/2000, με τίτλο «Ο νέος αιώνας θα είναι των λαών!». Ηταν ένα μήνυμα, που πήγαζε από τις «Θέσεις» του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Μήνυμα γνώσης, πίκρας αλλά και αισιοδοξίας, που τη γεννά η ολόπλευρη παρακολούθηση και ανάλυση της εκάστοτε εθνικής και διεθνούς κατάστασης και η πολλάκις αποδειγμένη, από τη ζωή, διαλεκτική κίνηση της ανθρώπινης κοινωνίας. Και μήπως δεν επαληθεύεται συνεχώς η εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ, ότι «Οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και εκφράζονται με τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους και με την αύξηση της εξαθλίωσης και της φτώχειας των πολλών»; Μήπως δεν έχει αποδειχθεί ότι η συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια πιάνει τόπο «αν εκφραστεί με μαζική πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής» οποιουδήποτε κόμματος κυβερνά κι ότι οι πολλοί για να σωθούν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση μόνο έναν τρόπο έχουν, «τον αγώνα, μέχρι την τελική νίκη, για να έρθει ο λαός στην εξουσία και να δημιουργήσει τη δική του λαϊκή οικονομία»;

Σήμερα, καθώς η «ειρηνική» και ωμά ιμπεριαλιστική επίθεση του κεφαλαίου πολλαπλασιάζει τους φτωχούς και εξαθλιούμενους, είναι πολλαπλάσια, ζωτικά αναγκαία η μελέτη του τόμου «Από το 16ο ως το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ-Ντοκουμέντα», που ενόψει του 17ου Συνεδρίου εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ (558 σελίδες). Στον τόμο περιλαμβάνονται (χρονολογικά): Ολες οι δημοσιευμένες αποφάσεις, εισηγήσεις, διακηρύξεις, μηνύματα, ανακοινώσεις, επιστολές, χαιρετιστήρια της ΚΕ, του ΠΓ και της Γραμματείας της ΚΕ, από τις 26/12/2000-29/9/2004. Η Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (23-24/2/2002). Τρία παραρτήματα. Στο πρώτο περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου και υλικά των διεθνών συναντήσεων και στα άλλα δύο, ντοκουμέντα πριν το 15ο Συνέδριο και τα ντοκουμέντα από το 15ο έως το 16ο.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο τουρκικός Τύπος μπορεί να ασχολείται με τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα που δωρίζουν - ή ζητά να του δωρίσουν - οι αυτοκινητοβιομηχανίες στον «τυχερό» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι λίγο πιο σοβαρές στην Τουρκία. Οι πολλαπλές κρίσεις και εξελίξεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων -Ιράκ/Κουρδικό, σχέσεις με τις ΗΠΑ, αμφίβολου αποτελέσματος διαπραγμάτευση με την ΕΕ/«μεταρρυθμίσεις», Κυπριακό, ρόλος του στρατού, οικονομία, κλπ. - θα οδηγήσουν το προσεχές διάστημα σε ραγδαίες ανακατατάξεις.

Ενα από τα «καυτά» σημεία αφορά στα μειονοτικά δικαιώματα, που γεννούν σε μέρος των δυνάμεων του συστήματος «παρανοϊκές» φοβίες, έστω κι αν πιο «ψύχραιμοι» συστημικοί αναλυτές, κυβερνητικοί παράγοντες και «μετριοπαθείς» μειονοτικοί πολιτικοί επιζητούν με διάφορους τρόπους την πλήρη συσσωμάτωση της πιο «επικίνδυνης» και πολυπληθούς μειονότητας, της κουρδικής.

Διότι όχι πολύ κάτω από την επιφάνεια, η οποία λουστράρεται με την επικάλυψη μιας τυπικής λεγκαλιστικής «μεταρρύθμισης» του ποινικού κώδικα που είχε αντιγραφεί από εκείνον του Μουσολίνι, οι άγριες διώξεις των μειονοτήτων και των διαφωνούντων συνεχίζονται. Δεκάδες δημοσιογράφοι διώκονται, χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι στενάζουν στα «λευκά κελιά» - η διαμαρτυρία κατά των οποίων εξακολουθεί -, βασανιστές και δολοφόνοι αθωώνονται από δικαστήρια, ο πόλεμος χαμηλής έντασης στα νοτιοανατολικά κοστίζει πάντοτε ζωές. Ο τουρκικός στρατός, στο μεταξύ, ζυγίζει τις επιλογές του μετά την επανεκλογή Μπους στις ΗΠΑ και διατηρεί σε «ετοιμότητα ανάπτυξης εντός 18 ωρών» στον κουρδικό θύλακο του κατεχόμενου Ιράκ μια δύναμη 20-40 χιλιάδων ανδρών...


Μπ. Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ