Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης για τις Θέσεις της ΚΕ
Με κεντρικό άξονα συζήτησης το σχέδιο για πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ισχυροποίηση του Κόμματος στις σημερινές απαιτήσεις, τη γενίκευση της θετικής και αρνητικής πείρας από τη δουλιά για την προώθηση των συσπειρώσεων, και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αναδείχτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε να ξεπεραστούν αδυναμίες και καθυστερήσεις στην καθοδηγητική δουλιά, συνεδρίασε η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο.
Τη συζήτηση άνοιξε, παρουσιάζοντας την εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Κρήτης.
Ηταν αρκετοί οι ομιλητές που συγκέντρωσαν τον προβληματισμό τους στο ζήτημα πως δεν πρέπει να μείνουμε ευχαριστημένοι ότι έχουμε μια γενικά θετική και ανοδική πορεία στη δουλιά μας. Σε αυτό θα πρέπει να μετρήσουμε αποτελέσματα σε δείχτες κομματικής οικοδόμησης στους βασικούς κλάδους της περιοχής και ιδιαίτερα στο χώρο του Τουρισμού, σε αλλαγές στο συσχετισμό των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, στο ανέβασμα της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης.
Ειδικά για το ΠΑΜΕ, τονίστηκε, υπάρχει ανάγκη να βαθαίνει τις ρίζες του μέσα στους εργαζόμενους της περιοχής, να συσπειρώνει πιο πλατιές δυνάμεις που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, να οργανώνει όχι μόνο την πάλη για την απόκρουση της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά να διεκδικεί και να αποσπά κατακτήσεις, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Οσο πιο πολύ θα ενισχύεται το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και άλλες μορφές συσπείρωσης τόσο πιο κοντά θα οδηγούμαστε στην οικοδόμηση του Μετώπου. Μια κοινωνική και πολιτική συμμαχία που δε θα υπερασπίζεται μόνο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και θα διεκδικεί, αλλά θα ανοίγει το δρόμο για την κατάκτηση της εξουσίας.
Κεντρικό ζήτημα για την περιοχή, επισημάνθηκε, αποτελεί η ενίσχυση και η απόκτηση ενιαίας αντίληψης στα στελέχη για το πώς θα ξεδιπλώνεται η δουλιά μας στα λαϊκά στρώματα, ώστε να υπηρετείται η στρατηγική μας. Το πώς θα δουλέψουν όλες οι κομματικές οργανώσεις είτε είναι σε συνοικίες, είτε σε κλάδους, είτε στην περιφέρεια με προσανατολισμό και άξονα τα προβλήματα της εργατικής τάξης, για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, ώστε να παλευτούν από κοινού ζητήματα ανάμεσα στην εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους των μεγάλων πόλεων και της υπαίθρου. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρθηκαν αναδείχτηκε η ανάγκη να δουλεύεται πιο συλλογικά μέσα στα όργανα και τις ΚΟΒ η πείρα από τη δουλιά γιατί είναι πολύτιμο εργαλείο, όπως χαρακτηριστικά είπε ένας σύντροφος.
Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε η ανάγκη να μελετηθούν καλά οι Θέσεις της ΚΕ από τα στελέχη για να βοηθήσουν, με τη σειρά τους, παρακάτω, τις κομματικές οργανώσεις να κατανοήσουν τη λογική που θέτουν στα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν το Κόμμα και θα συζητήσει το Συνέδριο. Θα βοηθήσει συνολικά το ανέβασμα της συλλογικής ευθύνης, αν καταφέρουμε όλα τα μέλη του Κόμματος να διαβάσουν τις Θέσεις, να θέσουν τους προβληματισμούς, τις απορίες τους και τις απόψεις τους στις ΚΟΒ μπροστά στην προσυνεδριακή διαδικασία, αναφέρθηκε. Και υπάρχει πολύτιμη εμπειρία σε κάθε Οργάνωση που πλουτίζει τις Θέσεις της ΚΕ.
Αλλοι σύντροφοι τόνισαν την ανάγκη το Κόμμα ρίξει μεγαλύτερο βάρος στη δουλιά στη νεολαία. Οτι δεν αρκεί η τυπική παρακολούθηση των οργάνων της ΚΝΕ, αλλά απαιτείται η ουσιαστική καθοδήγησή της στην καθημερινή πάλη για τα δικαιώματά της, τη θέση της και την καθοριστική συμβολή της στη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας.
Αυτό, πάντως, που τονίστηκε περισσότερο απ' όλα και σαν προϋπόθεση για να προχωρήσουν όλα όσα βάζει το Κόμμα μπροστά και στο συνέδριο, αλλά και όλα όσα ειπώθηκαν για τη δουλιά της Κομματικής Οργάνωσης Κρήτης, είναι η λειτουργία της ΚΟΒ. Λειτουργία που θα πρέπει να ξεφύγει από μια λογική ρουτίνας και τυπικότητας, αποκτώντας χαρακτηριστικά καθημερινής, σταθερής, αυτοτελούς δράσης στο χώρο ευθύνης της. Οπου με επιμονή θα δίνει σάρκα και οστά στην πολιτική του Κόμματος, προωθώντας τη μέσα στην εργατική τάξη, στους κλάδους δουλιάς, στη συνοικία κ.α. Κομματικές Οργανώσεις Βάσης που θα έχουν συνέχεια στη δουλιά τους, σχεδιασμό και έλεγχο, μετρώντας συγκεκριμένα βήματα κάθε φορά.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης σημείωσε πως έγινε μια πρώτη καλή συζήτηση που θα πρέπει να ανοίξει ακόμα περισσότερο, στα όργανα, στις ΚΟΒ, στους φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Να συνεχιστεί ακόμα περισσότερο, πρώτα και κύρια με τη συνέχιση του διαβάσματος των Θέσεων, το βάθεμα γύρω από τα ζητήματα που θέτουν, δεμένα με τα καθημερινά προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού, τη στρατηγική του Κόμματος.