Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Στους δρόμους της σωτηρίας!

Κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα διοργανώνει, στις 13 Νοέμβρη, η ΠΑΣΥ

Από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών στον Τύρναβο

ICON

Από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών στον Τύρναβο
«ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ για κλάδεμα, αλλά δε θα τους περάσει»! Ο σταφυλοπαραγωγός από τον Τύρναβο της Θεσσαλίας, που κοιτούσε με πόνο τα σταφύλια του να κρέμονται σάπια στα κούτσουρα, έλεγε τα παραπάνω λόγια με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα. Και δεν είναι ο μόνος αγρότης που έχει καταλάβει ότι η αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας στοχεύει στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων καλλιεργητών για να περάσει η γη και η παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες κι επιχειρηματίες. Οπως δεν είναι ο μόνος που συνειδητοποιεί την ανάγκη η φτωχή αγροτιά να βγει στους δρόμους και να παλέψει για τη σωτηρία της, γιατί αλλιώς κανένας δεν πρόκειται να τη λυπηθεί, θα της πάρουν τα χωράφια και θα τη διώξουν από τον τόπο της.

***

ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση σε διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας, το ερχόμενο Σάββατο 13 Νοέμβρη - προετοιμάζονται μαχητικές συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια κι άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις σε χωριά, επαρχιακές πόλεις και πρωτεύουσες νομών - δίνουν την ευκαιρία στους μικρομεσαίους αγρότες να ξεκινήσουν ένα νέο αγώνα για τη σωτηρία τους. Κι όσο πιο πολλοί βγουν δυναμικά στους δρόμους, τόσο πιο ισχυρή κι αποτελεσματική θα είναι η πίεση για επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων, αλλά κια κατά της αντιαγροτικής πολιτικής, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα.

Γιατί, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι ανάγκη να συγκροτηθεί και ν' αναπτυχθεί ένα αγροτικό κίνημα, το οποίο «τραβάει ίσα μπροστά», πείθοντας τον αγροτικό κόσμο ότι μπορεί να αναζητήσει τις λύσεις που απαιτούνται έξω από τα «επιτρέπεται» και τα «απαγορεύεται» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, (ΠΟΕ), έξω από τα «προσαρμόσου» των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Ενα αγροτικό κίνημα που θα «αφήνει στην μπάντα» τους συμβιβασμένους «καρεκλοκένταυρους» των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και τους κυβερνητικούς αγροτοσυνδικαλιστές που «σπέρνουν» αυταπάτες στους αγρότες ότι μπορεί να διαμορφωθούν τα πράγματα μέσα από διαλόγους με τα υπουργεία για μερεμέτια και επιμέρους διορθώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής,

***

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ θα βγουν στους δρόμους παλεύοντας για την εξασφάλιση ενός εισοδήματος με το οποίο θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς στο χωριό τους. Οι τιμές στις οποίες πουλούν τα προϊόντα τους είναι πολύ χαμηλές, το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο και συνεχώς αυξάνεται και οι μικροκαλλιεργητές δεν μπορούν να διασφαλίζουν τα προς το ζην, τα χρέη τους αυξάνονται κι οι πιο φτωχοί οδηγούνται στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία και στη φτώχεια.

Ιδιαίτερα φέτος το πρόβλημα απορρόφησης της παραγωγής και των χαμηλών τιμών λαμβάνει μεγάλες και τραγικές διαστάσεις, καθώς σημαντικές ποσότητες από το σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων είτε έμειναν αμάζευτες στα χωράφια είτε παραμένουν απούλητες στις αποθήκες, ενώ όσοι παραγωγοί, μετά κόπων και βασάνων, βρήκαν αγοραστή, αναγκάστηκαν να πουλήσουν όσο - όσο, υποκύπτοντας στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων και των «μεσαζόντων».

***

Η ΟΔΥΝΗΡΗ κατάσταση που διαμορφώνεται, φέτος, στον αγροτικό κόσμο δεν ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία», αλλά είναι απόρροια της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το πρόβλημα διάθεσης και χαμηλών τιμών είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων που παίρνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ και των συμφωνιών που έγιναν στον ΠΟΕ κι επιβάλλουν στη χώρα μας ν' αυξήσει τις εισαγωγές ομοειδών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες και να μειώσει τις εξαγωγές της προς αυτές.

Είναι «προϊόν» της «ελεύθερης» αγοράς, που «τρέφει» την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων. Οι Ελληνες παραγωγοί αναγκάζονται να πουλούν πολύ φτηνά και καταστρέφονται και οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι καταναλωτές αγοράζουν πανάκριβα τα αμφίβολης ποιότητας ξένα αγροτικά προϊόντα. Το νέο κρούσμα με το μολυσμένο γάλα από την Ολλανδία - συνέχεια των διατροφικών σκανδάλων με τις αγγλικές «τρελές αγελάδες» και τα βέλγικα πουλερικά με τις διοξίνες - δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο διατροφικός κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας, όσο δε στηρίζονται οι ντόπιοι παραγωγοί να παράγουν προϊόντα που μπορεί να είναι φτηνά και, ταυτόχρονα, ποιοτικά και υγιεινά.

***

ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ, όμως, οι αγρότες μόνο για ν' αυξήσουν το χαμηλό εισόδημά τους, καθότι ξέρουν πως, ακόμα κι αν πάρουν μερικά λεπτά παραπάνω στις τιμές των προϊόντων, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημά τους και να γλιτώσουν το ξεκλήρισμα. Γνωρίζουν, επίσης, πως όσο συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική - με τους περιορισμούς στις καλλιέργειες, τις ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και την υποβοήθηση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων - θα «παράγει» νέα προβλήματα, στέλνοντας κι άλλους μικρομεσαίους αγρότες στον «Καιάδα».

Να, γιατί η ΠΑΣΥ, που εκφράζει και εκπροσωπεί το συνεπές αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, ξεκαθαρίζει πως κι αυτές οι κινητοποιήσεις εντάσσονται στην αγωνιστική προσπάθεια της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και τη δημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της φτωχής αγροτιάς, του λαού και του τόπου.

***

Η ΠΑΣΥ υπογραμμίζει, επίσης, ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, πρέπει να συντονίζεται με την πάλη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης, που έχουν κοινά προβλήματα, κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις με τους αγρότες. Ο κοινός αγώνας όλων των λαϊκών στρωμάτων ανοίγει προοπτικές στο μαζικό κίνημα, το οποίο μπορεί να επιβάλει και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, που χρειάζεται ο τόπος μας.

Επιπλέον, θα βοηθήσει στη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, που έχει στόχο τη Λαϊκή Εξουσία, η οποία, στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική με κύρια χαρακτηριστικά:

  • Την ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με την παραγωγική δυνατότητα της χώρας, τις διατροφικές ανάγκες του λαού και με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
  • Τη συνεταιριστικοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς που μπορούν να αντιμετωπίσουν το διαρθρωτικό πρόβλημα της μικρής και πολυτεμαχισμένης ιδιοκτησίας.
  • Την πολύπλευρη κρατική στήριξη της γεωργίας με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, με κρατικές επιχειρήσεις παραγωγής και διακίνησης βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, με ανάπτυξη για εφαρμογή της εγχώριας γεωργικής έρευνας, με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
  • Την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια, αναβαθμισμένα και αποκεντρωμένα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας, με αξιοπρεπείς αγροτικές συντάξεις και δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων στην ύπαιθρο.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ