Ολα τα κονδύλια που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ στην Κύπρο «ξοδεύτηκαν με ορθό και αποτελεσματικό τρόπο, συμβατό με το γράμμα και το πνεύμα του αμερικανικού νόμου και της αμερικανικής πολιτικής, που είναι η προώθηση δικοινοτικών δραστηριοτήτων». Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με όλους όσοι υποστηρίζουν το διάλογο και τη συνεργασία στην Κύπρο.
Απαντώντας σε σχετικές επίμονες ερωτήσεις, ο Α. Ερελι επανέλαβε, σε έντονο ύφος, ότι οι κατηγορίες περί δωροδοκίας «είναι παράλογες και αβάσιμες, και δε θα πρέπει να εκτοξεύονται από υπεύθυνους δημοσιογράφους». Και ολοκλήρωσε με την επισήμανση ότι «οι ΗΠΑ δε δωροδοκούν ανθρώπους με δημόσια κονδύλια για πολιτικούς σκοπούς και νομίζω ότι είναι ντροπή να υπαινίσσεται κανείς κάτι τέτοιο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια σύγχυσης και συσκότισης γύρω από το θέμα των αμερικανικών κονδυλίων που διατέθηκαν στην Κύπρο. Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα λεφτά που δόθηκαν ξοδεύτηκαν σύμφωνα με το γράμμα του αμερικανικού νόμου και ότι οι κατηγορίες περί δωροδοκίας ατόμων είναι γελοίες και αβάσιμες, ο Κ. Χρυσοστομίδης απάντησε: «Μακάρι να είναι έτσι». Υπενθύμισε, ταυτόχρονα, δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος είχε παραδεχτεί τη διάθεση κονδυλίων στην Κύπρο. Ο Κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να υπάρξει διαλεύκανση.
Η κυπριακή κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε σε Βρετανία και ΗΠΑ για την παρουσία του Βρετανού ύπατου αρμοστή και του Αμερικανού επιτετραμμένου σε δεξίωση της τουρκικής «πρεσβείας» στα Κατεχόμενα.
Ο Κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες παραστάσεις και όλα τα διπλωματικά διαβήματα διαμαρτυρίας προς τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για την παρουσία του Βρετανού ύπατου αρμοστή, Λιν Πάρκερ, και του επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας, Εντουιν Νόλαν, σε δεξίωση της τουρκικής «πρεσβείας» στα Κατεχόμενα. Ο εκπρόσωπος είπε πως τα διαβήματα είχαν γίνει και προληπτικά πριν τη δεξίωση και μετά από αυτήν.
Σε παρατήρηση πως οι δύο χώρες αγνοούν τα διαβήματα αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Φαίνεται πως ναι». Ερωτηθείς τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «αυτό είναι θέμα το οποίο μελετάται από το υπουργείο Εξωτερικών και αν υπάρχουν οποιαδήποτε περαιτέρω δυνατά διαβήματα θα γίνουν».
«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η παρουσία τους σε αυτή τη δεξίωση αποτελεί παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του 541 και ιδίως του 550, το οποίο απαγορεύει την οποιαδήποτε ενίσχυση του κατοχικού καθεστώτος, την οποιαδήποτε διπλωματική πράξη που να εκδηλώνει οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις ενθάρρυνσης του αποσχιστικού καθεστώτος», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε πως «η παρουσία πρέσβη στην κατεχόμενη περιοχή αποτελεί μια καθαρή παρανομία, η οποία καταδικάστηκε ειδικώς από το ψήφισμα 550».