Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΡΝΟ «ΑΝΤΙΟ» ΣΤΟΝ Γ. ΛΙΠΠΑ
«Θα παραμείνει παρών, όρθιος, ασυμβίβαστος»

Κηδεύτηκε χτες ο κομμουνιστής Γιάννης Λίππας, από το Νεκροταφείο Χαλανδρίου, σε ηλικία 98 ετών

Είναι κάποιες φορές που ό,τι και να γράψεις για έναν άνθρωπο, πάλι θα είναι λίγο. Οχι τόσο για όλα όσα έζησε στη ζωή του - αυτά μπορεί να ιστορηθούν - όσο για όλα αυτά που πρόσφερε απλόχερα και ανιδιοτελώς, στην τάξη που ανήκε, στο Κόμμα που υπηρέτησε, στο λαό που αφοσιώθηκε. Ενας από αυτούς τους σπάνιους ανθρώπους είναι και ο Γιάννης Λίππας. Ο 98χρονος σύντροφος, που χτες η «καλή του» - όπως αποκαλούσε τη γυναίκα του - Σοφία, οι συγγενείς, οι φίλοι, μα και ολόκληρο το Κόμμα του, το ΚΚΕ, τον αποχαιρέτισαν για τελευταία φορά, στο Νεκροταφείο του Χαλανδρίου. Εκεί ήταν και η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που στάθηκε για αρκετή ώρα τιμητική φρουρά στο φέρετρο.

Το φέρετρό του είναι σκεπασμένο με μια κόκκινη σημαία. Τρία χρυσά γράμματα κεντημένα πάνω της. Τρία γράμματα που γι' αυτόν αποτέλεσαν ζωή ολάκερη: «Κ-Κ-Ε». Μια φιλοδοξία - μια ευγενής φιλοδοξία - πλημμυρίζει όλους εμάς, τους νέους συντρόφους: Να παλέψουμε να σταθούμε στο δικό του ύψος, της αφοσίωσης και αγάπης, γι' αυτό το Κόμμα, γι' αυτό το Λαό.

Οσο προχωρά η νεκρώσιμη ακολουθία, η συγκίνηση μεγαλώνει. Στο κατάμεστο εκκλησάκι - που όντως αποδείχτηκε πολύ μικρό για να χωρέσει όλους όσοι ήρθαν να πουν το τελευταίο «αντίο» - κάποιοι από τους συντρόφους δακρύζουν. Προσπαθούν να συγκρατηθούν. Μάταια.

Ομως, σε αυτή την τελετή, συμβαίνει κάτι σπάνιο. Οι περισσότεροι δεν κλαίνε. Οχι γιατί δε θλίβονται. Ούτε γιατί ο σύντροφος «έφυγε» πλήρης ημερών. Αλλά γιατί το παράδειγμά του θα αποτελέσει οδηγό μας. Και γι' αυτό ο σύντροφος Γιάννης δεν είχε ανάγκη από πολλά δάκρυα. Παρά μόνο από μια υπόσχεση: «Να συνεχίζουμε όρθιοι, αταλάντευτοι, να είμαστε μαζί με τον κόσμο της δουλιάς, με τους εργάτες, για να ολοκληρώσουμε αυτό που ο ίδιος άφησε στη μέση, την πορεία προς τη σοσιαλιστική νίκη», όπως σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη σύντομη ομιλία του. Υπόσχεση που είναι και συνάμα η παρακαταθήκη του μπαρμπα-Γιάννη...

«Αγωνίστηκε για το λαό»

Αμέσως μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας ο Σπ. Χαλβατζής αποχαιρέτισε με δυο λόγια τον μπαρμπα-Γιάννη: «Ο σύντροφος που τον αποχαιρετά σήμερα το Κόμμα μας έδωσε όλη του τη ζωή για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και του λαού από την εκμετάλλευση και καταπίεση. Αγωνίστηκε για το λαό, για την εθνική ανεξαρτησία. Για την ειρήνη. Για το σοσιαλισμό».

Χαρακτηριστικό της αφοσίωσης του σ. Γ. Λίππα, της στάσης ζωής του, είναι και το περιστατικό που περιέγραψε ο Σπ. Χαλβατζής: «Μέχρι και πριν από δυο-τρία χρόνια, στα βαθιά του γεράματα, ήταν από τους πρωτοπόρους που βάδιζαν όλη τη διαδρομή στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Και όταν κάποιος τον ρωτούσε, "Και φέτος εδώ μπαρμπα-Γιάννη;", αυτός απαντούσε αφοπλιστικά: "Γιατί, άλλαξε κάτι από πέρσι; Ο ιμπεριαλισμός, τα μονοπώλια, η αστική τάξη έπαψαν να καταδυναστεύουν τους λαούς; Οσο υπάρχει ο ιμπεριαλισμός, θα είμαι παρών"».

Και πράγματι: «Ηταν και θα παραμείνει παρών, όρθιος, ασυμβίβαστος», συνέχισε ο ομιλητής. «Θα είναι παρών στους αγώνες μας για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου. Είναι παρών στο σήμερα και στην πάλη μας για το σοσιαλισμό. Θα είναι παρών, γιατί τη θέση του θα πάρουν νέοι αγωνιστές και αγωνίστριες, νέοι κομμουνιστές, που εμπνέονται από τις μαρξιστικές-λενινιστικές ιδέες, αλλά και από τα ζωντανά παραδείγματα προσφοράς και θυσίας»...

Πλούσια δράση

Εκτενώς αναφέρθηκε ο Σπ. Χαλβατζής στη ζωή και στη δράση του Γ. Λίππα. Γεννήθηκε στον Πειραιά, το 1907. Οπως ο ίδιος έγραφε στο βιογραφικό του, «από 8 χρόνων παιδί, εργαζόμουνα στο μεταλλουργικό εργοστάσιο του "Κούπα" στον Πειραιά». Κατά τ' άλλα; «Επάγγελμα: Σιδηροχύτης. Οικονομική κατάσταση: Δεν έχω απολύτως τίποτα. Γραμματικές γνώσεις: Δεν πήγα σχολείο». Ομως, γράμματα και πλούσιες γνώσεις απέκτησε μέσα στις φυλακές και στις εξορίες. Αυτός ο σιδηροχύτης, όμως, ήταν ταυτόχρονα κι ένας αυτοδίδακτος ζωγράφος, που απεικόνιζε στο χαρτί ή σε μικρές καρτούλες τη σκληρή πραγματικότητα.

Το 1937, με εντολή του ΚΚΕ, πηγαίνει στο Βόλο και λίγο αργότερα στον Πειραιά. Το 1938 στέλνεται εξορία στον Αϊ-Στράτη. Το 1943 δραπετεύει, πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Νότια Εύβοια. Το 1948 πάλι στην εξορία, στη Μακρόνησο. Το 1950 ξανά Αϊ-Στράτη. Το 1953 απολύεται και τρία χρόνια αργότερα συλλαμβάνεται. Δικάζεται ισόβια. Αποφυλακίζεται το 1966. Το 1969 καταδικάζεται με το Ν. 509 σε ισόβια. Το 1974, με τη μεταπολίτευση, απολύεται. Παρέμεινε εργάτης στις γραμμές του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του.

«Θα συνεχίσουμε»

Η Βαγγ. Πλατανιά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, θα πει: «Εμείς, η ΚΝΕ, δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον όμορφο αγώνα που πορεύτηκες, σύντροφε. Θα συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις για να υλοποιήσουμε τους στόχους του Κόμματος. Θα συνεχίσουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν άλλον κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έναν κόσμο σοσιαλιστικό». Τα λόγια της δεν είναι απλά μια υπόσχεση αγώνα. Είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της παρακαταθήκης του...

Από την οικογένεια, ένα σύντομο αποχαιρετισμό είπε ο Δ. Διαμαντής, ανιψιός του Γ. Λίππα: «Εμείς που διδαχτήκαμε από την πολυκύμαντη πορεία της ζωής σου πως το αύριο της πίστης, της αισιοδοξίας και της άκαμπτης στάσης ζωής θα 'ναι ένας άλλος κόσμος, όπως τον ονειρεύτηκες, σου υποσχόμαστε στο στερνό μας "αντίο", θείε Γιάννη, να έχουμε σαν πρότυπο τις κομμουνιστικές σου αρετές».

«Πίστη στο Κόμμα»

Στην κηδεία του ήταν όλοι εκεί. Πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Πολλά μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που δήλωναν με την παρουσία τους πως ο αγώνας του σ. Γιάννη θα συνεχιστεί. Στεφάνια κατέθεσαν η ΚΕ του ΚΚΕ, με τη λιτή αφιέρωση «Στον αγαπημένο μας σύντροφο μπαρμπα-Γιάννη Λίππα», ο «Ρ», η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, οι συγγενείς και οι φίλοι του...

Κλείνοντας να δώσουμε το λόγο στον ίδιο το σύντροφο Γιάννη: «Κρατήστε αυτά: Πίστη στο Κόμμα, εργατικοί στη δουλιά, ικανότητα να αφομοιώνετε την κατάσταση που επικρατεί, επιδίωξη να κάνετε τον διπλανό σας μέλος του Κόμματος και ξανά πίστη στο Κόμμα για το αύριο». Να ξέρεις, σύντροφέ μας, πως τα λόγια σου αυτά θα αποτελέσουν φωτεινό φάρο για όλους εμάς...

  • Στη μνήμη του θαυμαστού και εξαίρετου συντρόφου και φίλου ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΠΠΑ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, η Yvette και ο Λάμπρος Τσελίκας προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πεντέλης.
  • Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΠΠΑ ο Μαρίνος και η Τούλα Πετρούνια προσφέρουν στην ΚΟΒ Γλυφάδας του ΚΚΕ 30 ευρώ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ