Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Πρόταση - άλλοθι στην πολιτική λιτότητας

Προτείνει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της φτώχειας με... 247 ευρώ το μήνα

Το απόλυτο άλλοθι στην πολιτική που γεννά τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση τμημάτων των εργαζομένων και την αναπαραγωγή των πολιτικών λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, δίνει τώρα ο Συνασπισμός, προβάλλοντας τις γνωστού τύπου προτάσεις για το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που μάλιστα το υπολογίζει στα... 247 ευρώ το μήνα! Στην πραγματικότητα, η σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσε χτες ο Συνασπισμός, νομιμοποιεί τις πλέον ακραίες μορφές αντιλαϊκής πολιτικής η οποία μπορεί να αντιμετωπίζεται μέσω της καθιέρωσης μιας ισχνής κρατικής φιλανθρωπίας.

Θυμίζουμε ότι ανάλογη πρόταση ο Συνασπισμός είχε καταθέσει κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά δεν ήταν ο μόνος. Αντίστοιχες εμπνεύσεις είχαν και στελέχη του κυβερνώντος τότε ΠΑΣΟΚ, όπως ο Θ. Τσουκάτος. Πρόκειται επί της ουσίας για προτάσεις εξιλέωσης της ασκούμενης πολιτικής για το ότι οδηγεί μεγάλα τμήματα του λαού στην εξαθλίωση, προτάσεις συμβιβασμού με τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα και παραίτησης από τον αγώνα για λήψη ουσιαστικών μέτρων. Αντί λοιπόν της διεκδίκησης, η ηγεσία του ΣΥΝ συντάσσεται με όσους ζητούν να καλυφθεί όπως - όπως το πρόβλημα, με την παροχή πενταροδεκαρών. Οχι τυχαία ίσως στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν το παρών και τοποθετήθηκαν στελέχη των πλειοψηφιών που ελέγχουν την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ, οι οποίες έχουν πάρει διαζύγιο από κάθε έννοια οργανωμένης πάλης.

Το περιεχόμενο της πρότασης που κατέθεσε χτες ο Συνασπισμός επιβεβαιώνει τα παραπάνω. O Γ. Δραγασάκης, έφτασε μάλιστα στο σημείο να μιλήσει για... υστέρηση της χώρας μας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, χωρίς βέβαια να αναφέρει ότι πουθενά η θεσμοθέτηση της κρατικής φιλανθρωπίας δεν έλυσε κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι η φτώχεια και η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων των λαών της Ευρώπης βαίνουν αυξανόμενες.

Ως προς το χρόνο στον οποίο εκδηλώνεται η πρωτοβουλία του ΣΥΝ σημείωσε ότι αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ενσκήψουν νέα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία «επιβάλουν να επανεξετάσουμε ως κοινωνία τις προτεραιότητές μας». Εμφανής η προσπάθεια μετακύλησης της ευθύνης στην «κοινωνία» γενικά κι όχι σ' αυτούς που καρπώνονται τον πλούτο που αυτή παράγει, όπως και η προσπάθεια να περιοριστεί από τώρα η όποια διεκδίκηση σε μέτρα - ασπιρίνες.

Αλλωστε, το προτεινόμενο ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος «ομολογεί» αρκετά. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ενδεικτικά ότι αν το όριο ακραίας φτώχειας οριστεί στο 25% του κατά κεφαλή ΑΕΠ, τότε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 247 ευρώ για ένα άτομο για το έτος 2003! Ούτε το μισό δηλαδή του κατώτερου μισθού, που είναι ούτως ή άλλως μισθός πείνας.

Ο Γ. Δραγασάκης ομολόγησε πως το μέτρο είναι μερικού χαρακτήρα, αφού αναφέρεται μόνο σε ακραίες μορφές φτώχειας, ενώ ισχυρίστηκε ότι καλύπτει κενά του κοινωνικού κράτους, συμβάλλει στην ενδυνάμωσή του και μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στον αγώνα ενάντια στη φτώχεια και για την πλήρη απασχόληση, καθώς και στην αντιμετώπιση ει δυνατόν της αιτίας των προβλημάτων τους! «Εισάγεται έτσι εξ αρχής η ιδέα της αντιμετώπισης, όχι μόνο του συμπτώματος της ακραίας φτώχειας αλλά και των αιτιών που την προκαλούν», ισχυρίστηκε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ξέρουν(2019-07-05 00:00:00.0)
Χαμοζωή με 200 ευρώ «εγγυημένο» μηνιάτικο(2016-07-12 00:00:00.0)
Ψάχνει διακριτό ρόλο μέσα κι από τη διαχείριση της φτώχειας(2016-03-17 00:00:00.0)
Μοίρασμα της φτώχειας(2014-11-13 00:00:00.0)
Ελάχιστη εγγυημένη εξαθλίωση(2005-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ