Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κόμμα - «εργαλείο» αντιλαϊκών μέτρων

Η καλύτερη λειτουργία του κομματικού μηχανισμού, ώστε να αποτελέσει αποτελεσματικότερο εργαλείο επιβολής της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή των αντιλαϊκών μέτρων, είναι το βασικό ζητούμενο στο συνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιείται στα τέλη της επόμενης βδομάδας.

Η ηγεσία της ΝΔ φιλοδοξεί το 6ο τακτικό συνέδριο «να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας πορείας για το κόμμα της ΝΔ, και με την κατάλληλη πολιτική ατζέντα, να αποτελέσει την αφετηρία για την ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία της ΝΔ την επόμενη δεκαετία».

«Το κόμμα είναι θεματοφύλακας και πολιτικό όχημα για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος, προσδιορίζοντας το ρόλο του κόμματος σε συνθήκες κυβερνητικής εξουσίας, είπε ότι θα έχει μια «συμπληρωματική δράση» με την κυβέρνηση, «για να υλοποιούνται ακόμη καλύτερα οι βασικές λειτουργίες του κόμματος». Μεταξύ των βασικών καθηκόντων του κομματικού μηχανισμού, περιλαμβάνεται η «αφομοίωση του κυβερνητικού έργου από τη βάση, αλλά κυρίως από την κοινωνία», «η ενοποίηση του πολιτικού λόγου» και «η υποστήριξη των ενδιάμεσων εκλογικών αναμετρήσεων (νομαρχιακές, δημοτικές εκλογές, κλπ.) για τη διατήρηση της πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ».

Στο συνέδριο θα συζητηθούν ορισμένες αλλαγές στο Καταστατικό που θα καταστήσουν πιο λειτουργικό τον κομματικό μηχανισμό στην κατεύθυνση της «ολόπλευρης στήριξης των κυβερνητικών επιλογών». Οι αλλαγές αυτές θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη στην τελική συνεδρίαση της επιτροπής Καταστατικού. Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται το ασυμβίβαστο κυβερνητικού και κομματικού στελέχους (για ορισμένα πόστα), η αιρετότητα των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, ο καθορισμός ή μη θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος, ενώ δε γίνεται κατ' αρχήν αποδεκτή η ιδέα για απευθείας εκλογή του από τη βάση, χωρίς, ωστόσο, να απορρίπτεται οριστικά.

Στο συνέδριο, όπως διευκρίνισε ο Β. Μεϊμαράκης, δεν πρόκειται να γίνει συζήτηση ούτε για το πρόγραμμα της κυβέρνησης, επειδή, όπως είπε, πρόσφατα εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό, ούτε για την ιδεολογική ταυτότητα γιατί είναι «ξεκαθαρισμένη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ